Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВУДУ ЛУТКА ЗА ТЕОРИЈУ ЗАВЕРЕ": Ево зашто се Бил Гејтс БАВИ ВАКЦИНАМА и шта му је заправо ЦИЉ!

23.07.2020. 21:16
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
Bil Gejts
Бил Гејтс / Извор: Профимедиа

Бил Гејтс је 2015. на закорачио позорницу ТЕД конференције у Ванкуверу и упутио злослутно упозорење - "ако нешто убије више од 10 милиона људи у наредних неколико деценија, то неће бити рат, већ високо заразани вируси", рекао је публици.

Ове речи су тада прошле готово неопажено, али је снимак Гејтсовог говора у овој пандемијској години постао виралан и броји више од 64 милиона прегледа. Ипак, оно што већину људи занима није Гејтсово пророчко упозорење, већ разлози који стоје иза њега.

Компанија Меридиан донирала више десетина милиона за борбу против коронавируса

Компанија Меридиан донирала више десетина милиона за борбу против коронавируса

РУСКИ ПОЛИТИЧАРИ И БИЗНИСМЕНИ ВАКЦИНИСАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ? Ево шта је права истина о наводима из медија

РУСКИ ПОЛИТИЧАРИ И БИЗНИСМЕНИ ВАКЦИНИСАНИ ПРОТИВ КОРОНЕ? Ево шта је права истина о наводима из медија

Сви су мислили да ће Велика Британија ПОСЛЕ БРЕГЗИТА ИЗГУБИТИ НА ЗНАЧАЈУ: А они су сада на путу да СПАСУ СВЕТ

Сви су мислили да ће Велика Британија ПОСЛЕ БРЕГЗИТА ИЗГУБИТИ НА ЗНАЧАЈУ: А они су сада на путу да СПАСУ СВЕТ

Један од најбогатијих људи света, који је захваљујући свом филантропском раду постао лице јавног здравља, сада је "вуду лутка" за теорије завере. Укратко, оптужују га да у јеку пандемије, коју је сам изазвао, како теоретичари завера тврде, планира да путем вакцине, коју је сам унапред развио, у људе убацује некакве чипове помоћу којих ће их пратити и контролисати. Тако ће доћи до свог крајњег циља - депопулације човечанства.

Према истраживању "Њујорк Тајмса", од фебруара до априла Гејтс је 1,2 милиона пута поменут као кривац за пандемију и повезан са лажним тврдњама о корона вирусу.

Претварање човека који је 40 милијарди долара уложио у друштвени развој и јавно здравље у дежурног "ђавола" одговорног за сва зла овог света није почело ове сулуде године. Није почело чак ни са Гејтсом. Одувек се са цинизмом и учитавањем "задњих намера" коментарисао хуманитарни рад богатих људи од стране оних који не верују у "филантропију милијардера".

Међутим, поред неприхватања могућности да су неки од тих људи макар осетили моралну одговорност да свету врате делић онога што су од њега добили, овде још нешто смета теоретичарима завере са друштвених мрежа - зашто би се један богати информатичар толико занимао за вакцинацију? Какве користи има од тога? Зашто би "искакао из фрижидера" са информацијама о вакцини и давао толики новац ако у позадини свега није нека скривена агенда?

Bil Gejts
Бил Гејтс / Извор: Профимедиа

Па, заправо не. За Гејтса је вакцинација стратешка филантропија и отелотворење његове визије да ће технологија спасити свет. Развој вакцина и њихова дистрибуција до сваког, па и најсиромашније детета, постали су његова мисија пре више од две деценије када се повукао са чела "Мајкрософта". Тада је ослободио пут будућим Џобсовима, Закерберзима, Безосима и Масковима, а он се посветио трошењу сопственог новца за човечанство у невољи.

Дакле, како је Бил Гејтс постао "опседнут" вакцинама?

Депопулација планете вс. контрола раста популације

Теорија завере да Гејтс промовише идеје о нужној депопулацији планете потичу од једне његове изјаве из 2011. године. Само годину дана раније Гејтс је уложио 10 милијарди долара како би предстојећа деценија постала "деценија вакцинације" у којој ће бити спашено осам милиона дечијих живота.

- Верујемо да ће ове деценије бити направљен невероватан напредак, како у прављењу вакцина тако и у томе да их добију сва деца којима су потребна. Треба нам још само шест или седам њих, и онда ћете имати алате којима ћете смањити смртност код деце, смањити раст популације - објаснио је свој циљ.

Одмах су почеле спекулације да је милијардер нехотице открио свој план да вакцинама убије милионе људи како би детковао човечанство. Наравно, то није била истина. Фондација „Бил и Мелинда Гејтс“ од самог почетка заговарају смањење раста популације, а то има потпуно друго значење.

Пренасељеност планете је један од главних узрока уништења животне средине и сиромаштва. Да би се избориле са негативним последицама пренасељености многе земље су увеле драстичне мере, попут Кине и њене политике "једна породица-једно дете". Са друге стране, Гејтс као решење види највеће медицинско достигнуће у историји - вакцину.

Наиме, због велике смртности деце широм света, претежно у сиромашним регијама, мајке рађају више деце него што би иначе рађале, чиме се повећава и раст популације.

- Постоји јака веза између смртности деце и стопе фертилитета. Заправо, родитељи бирају да имају више деце како би осигурали што веће шансе да неколико њих преживи. Ако се повећава број деце која преживе, родитељи могу да остваре овај циљ и без рађања много деце - пише на сајту фондације.

Зато су крајем деведесетих година одлучили да популаризују вакцинацију и финансирају допремање вакцина у делове света у којима деца масовно умиру од заразних болести. Како објашњавају, када се здравље унапреди и животни век продужи, људи имају мање породице. Тада светске владе имају више ресурса по особи, па већем броју деце постаје доступно више хране и боља едукација - а то додатно унапређује здравље.

- Овај круг извлачи земље из сиромаштва - закључују из Фондације.

Половина од њихових укупних донација иде на искорењивање 20 болести међу којима су и упала плућа, маларија, ХИВ и туберкулоза.

Гејтсова фондација се средином деведесетих фокусирала на контролу рађања и подизање свести жена у земљама у развоју о значају контрацепције. Његова једначина је била јасна - здравље је једнако ресурси минус број људи. А пошто су ресурси релативно фиксни, одговор је лежао у контроли раста становништва.

Вакцине у почетку нису имале смисла према тој једначини. Зашто спасити децу само да би живела у пренасељеним земљама где је постојао ризик да умру од глади или да буду убијена у грађанским ратовима? А онда је видео податке који су му потпуно променили перцепцију - како стопа смртности у друштву пада, следи је наталитет, а онда се и раст становништва стабилизује.

- То на први поглед делује контрадикторно, али већина родитеља на свету не бира да роди осморо деце зато што желе велике породице, зато што знају да ће многа деца умрети. Ако мајка и отац знају да ће њихова деца преживети, природно смањују број потомака - објаснио је Гејтс исте те 2011. године када је своје милијарде преусмерио на развој вакцинације.

Voren Bafet
Ворен Бафет / Извор: Профимедиа

Годину дана раније, заједно са једним од најбогатијих људи света, бизнисменом Вореном Бафетом, дао је завет да ће макар половину свог богатства поклонити у добротворне сврхе. Позвали су и друге милијардере широм света да им се придруже, што су многи и учинили. Како се процењује, ако буду испунили свој завет, из њихових џепова у добротворне сврхе стићи ће готово 200 милијарди долара. Огроман део тог новца биће опредељен за јавно здравство.

Ауторитет у доба короне

Када се ова позадина узме у обзир, као и чињеница да Гејтс годинама уназад упозорава на неспремност здравствених система широм света да се изборе са потенцијалном епидемијом, не чуди што је се он истакао као један од ауторитета током тренутне пандемијске кризе. Финансирање потраге за вакцином против короне логичан је наставак онога што његова фондација ради деценијама уназад.

Током тренутне кризе више него икада је очигледно колико државне институције широм света често нису способне да се изборе са великим изазовима. То отвара простор људима попут Гејтса да путем свог новца и утицаја ситуацију "поправе", али и простор за једину зраворазумску критику у овом случају. Ако један појединац толико може да утиче на развој здравства или било које друге кључне области, да ли је демократија нарушена? Изгледа да ипак нисмо сви једнаки? Њихови мотиви можда јесу добронамерни, али није ли то јасан знак да систем не функционише?

Оваква врста критичког размишљања је увек добродошла, али није добро сваку "филантропију милијардера" означити као нешто лоше - често су напори појединаца једини начин за "поправку" света у коме живимо.

ТЕМПИРАНА БОМБА НА СРЕДОЗЕМЉУ: Турска тражи нафту и гас у мору, Грчка шаље ратне бродове у сусрет

ТЕМПИРАНА БОМБА НА СРЕДОЗЕМЉУ: Турска тражи нафту и гас у мору, Грчка шаље ратне бродове у сусрет

Џонсон упозорава Британце: Није крај приче са короном, ТЕК ДОЛАЗИ НАЈГОРЕ

Џонсон упозорава Британце: Није крај приче са короном, ТЕК ДОЛАЗИ НАЈГОРЕ

У САД СЕ НИ НЕ ТРУДЕ ДА СУЗБИЈУ КОРОНУ: У последње две недеље више заражених него у целом јуну

У САД СЕ НИ НЕ ТРУДЕ ДА СУЗБИЈУ КОРОНУ: У последње две недеље више заражених него у целом јуну

ЛАВРОВ ОШТРО ИСКРИТИКОВАО ЗАПАД: Недопустива је приватизација Уједињених нација

ЛАВРОВ ОШТРО ИСКРИТИКОВАО ЗАПАД: Недопустива је приватизација Уједињених нација

ИМУНИТЕТ СТАДА "НЕ РАДИ", ШВЕЂАНИ ОЧАЈНИ: Не примењујте наш модел, побиће вас корона!

ИМУНИТЕТ СТАДА "НЕ РАДИ", ШВЕЂАНИ ОЧАЈНИ: Не примењујте наш модел, побиће вас корона!