Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вукови са Волстрита више не вечерају с колегиницама: #MeToo покрет угрозио жене широм света!

15.01.2019. 09:05
Пише:
Србија Данас/ Политика
#MeToo
#MeToo / Извор: Профимедиа

Не седајте поред колегинице у авиону, резервишите хотелске собе на различитим спратовима, избегавајте састанке иза затворених врата, нема више вечера насамо. Тако данас годину дана од избијања покрета против сексуалног узнемиравања гласи неписани кодекс понашања у финансијском срцу света, пише Јелена Каваја чију колумну за Политику преносимо у целости

Вукови са Волстрита држе одстојање од младих колегиница и у лифту, неки имају правило да се не састају с њима у собама без прозора, а један је по савету супруге адвокатице усвојио правило да нема пословних вечера са женом млађом од 35 година.

ПРВИ ЧОВЕК руског председника открио добро чувану ТАЈНУ: Ево зашто Путин НЕ КОРИСТИ мобилни телефон!

На основу разговора са више од 30 виших руководилаца Блумберг је закључио да су многи преплашени, не знају како да се понашају и имају осећај као да ходају по јајима. Како им је рекао један финансијски саветник, запослити жену је постао непознати ризик, јер шта ако нешто схвати погрешно. У сектору финансија овакво претеривање довело је до родне сегрегације.

Феномен није ограничен на свет финансија, јер мушкарци широм САД преиспитују понашање на послу како би се заштитили од политичке коректности која им делује претерано. На Волстриту је иначе мало жена на руководећим местима и дуго се гајила култура решавања овог проблема далеко од очију јавности. Због тога и није било скандала попут оног са Харвијем Вајнстином у филмској индустрији. Сада ризикује да још више постане мушки клуб.

Мушкарци који раде за инвестиционе фондове, адвокатске фирме и банке пристали су да говоре о проблему само анонимно. Кажу да сасвим разумеју америчког потпредседника Мајка Пенса који је рекао да насамо вечера само са својом женом. Непријатно се осећају у друштву колегиница, посебно ако су младе и атрактивне, јер страхују од гласина или потенцијалне тужбе.

Ни жене не знају како да се изборе с новонасталом ситуацијом која има утиче на каријере. Једна се пожалила да је колеге више не позивају на необавезно пиће после посла, а шеф на састанку који би требало да је приватан оставља врата широм отворена. Компаније ризикују да упадну у замку јер неће имати тужбе за сексуално узнемиравање, али ће их бити за сексуалну дискриминацију.

Реакције на аферу можда одишу паранојом, али мушкарци се највише плаше лажних оптужби и ситуације коју не могу да контролишу. У јануару, док се покрет „И ја такође” захуктавао, шеф једне велике финансијске куће је престао да прави традиционалне годишње журке у свом penthausu у Мајамију.

У промењеном окружењу главно питање је да ли ће оваква реакција на крају да угрози напредовање жена. Будући на доминацију мушкараца на руководећим позицијама, једна од најгорих последица за жене могао би да буде губитак мушких ментора.

"Он је ХИТЛЕР и СЕКТАШ" Мадуро НАЈГОРЕ ИЗВРЕЂАО Болсонара

„Нема довољно жена на највишим положајима које би саме произвеле нову генерацију. Да бисте напредовали, процес је такав да неко на вишем нивоу прати ваш рад, даје вам шансу и вољан је да се заложи за вас унутар фирме. Тешко да такав однос може да се развије ако надређени није спреман да одржава састанке један на један са колегиницом”, каже Лиза Кауфман, извршни директор компаније  „Ласал секјуритиз”.

Ментор може да потапше колегиницу по леђима, али најбоље само фигуративно. Ако јој стварно спусти руку на овај део тела, велике су шансе да ће то бити протумачено као сексуално узнемиравање. Такав је одговор дало 30 одсто Американки у једној скоријој анкети.

Такође, вицеве о сексу на радном месту узнемиравањем сматра трећина жена и упола мање мушкараца. За већину припадника јачег пола посматрање интимних делова колегинице није увек сексуално узнемиравање, док за две трећине жена јесте, па је сасвим разумљиво зашто им се чини као да ходају по јајима.

Друго истраживање је показало да, годину дана откако је глумица Алиса Милано на твит о сексуалном злостављању за 24 часа добила пола милиона одговора "И ја такође" (#MeToo), Американци са више неповерења гледају на ове случајеве. "Економист" је у септембру наручио анкете са истим питањима као у новембру прошле године и показало се да се у међувремену јавно мњење мало више окренуло против жртава.

Порастао је број оних који сматрају да мушкарци због давног сексуалног насртаја на послу не би требало да изгубе каријеру (са 28 на 36 одсто). Такође, већи број људи мисли да жене које пријаве сексуално узнемиравање произведу више проблема него што их реше (са 29 на 31). Скоро петина Американаца сада мисли да су лажне оптужбе већи проблем него да напади прођу непријављени и некажњени. Мишљење су углавном промениле жене и бирачи Доналда Трампа.

Слабост и ограничења покрета "И ја такође" показале су и околности у којима је за судију врховног суда јесенас изабран Брет Кавано. Лица згрченог од бола, средовечни бели мушкарац са импозантном биографијом је тражио од сенатора да му суде "онако како би судили браћи и синовима". Тако је мушкарац ког је више жена оптужило за недолично понашање окренуо покрет наглавачке, представљајући себе као жртву.

Прва жена која га је оптужила да ју је као тинејџерску напаствовао можда се не би усудила да јавно изађе с причом да није било покрета, али чињеница да је Кавано ипак изабран протумачена је као доказ да правих промена неће бити док жене не добију стварну моћ: у парламенту, судовима, управним одборима... Док не буде више вучица са Волстрита.