Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЗА ОНЕ У ЦРНИМ КЕСАМА ЈЕ КАСНО" Ову земљу сатире КОРОНА: Доктори у паници - моле нас, гуше се, умиру!

22.11.2021. 12:22
Пише:
Србија Данас/Курир
Povreda glave
Повреда главе / Извор: Профимедиа/илустрација

Румунија има једну од најнижих стопа вакцинисаних у Европи и једну од највиших стопа смртности. То, међутим, не дотиче антиваксере у цркви и власти који настављају да пропагирају своје идеје

"Немилосрдно је, немилосрдно", уздише медицинска сестра Клаудију Јонита док стоји испред реда колица у мртвачници Универзитетске болнице у Букурешту. На сваком је леш у црној пластичној кеси.

УВЕДЕНЕ КАЗНЕ ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ: Оштре мере у Аустрији - 3.600 ЕВРА за одбијање прве дозе цепива

УВЕДЕНЕ КАЗНЕ ЗА НЕВАКЦИНИСАНЕ: Оштре мере у Аустрији - 3.600 ЕВРА за одбијање прве дозе цепива

КОМАНДАНТ РУСКЕ ФЛОТЕ ПОСЛЕ 20 ГОДИНА ИЗНЕО ШОК ОТКРИЋЕ: Курск је потонуо након судара са НАТО подморницом

КОМАНДАНТ РУСКЕ ФЛОТЕ ПОСЛЕ 20 ГОДИНА ИЗНЕО ШОК ОТКРИЋЕ: Курск је потонуо након судара са НАТО подморницом

ХОРОР У АМЕРИЦИ! Аутомобилом улетео у божићну параду, има много повређених и мртвих (ВИДЕО)

ХОРОР У АМЕРИЦИ! Аутомобилом улетео у божићну параду, има много повређених и мртвих (ВИДЕО)

Мртвачница има капацитет за 15 тела, али на дан када је CNN посетио, примила је 41. Вишак тела смештен је у ходнику испред, док су из мртвачнице одјекивали јауци. Жена је пуштена унутра да се последњи пут поздрави са оцем.

Универзитетска болница у Букурешту највећа је медицинска установа у румунској престоници која лечи пацијенте од ковида 19 и бори се са четвртим таласом у земљи, најгорим до сада.

"Никад нисам мислила, када сам почињала овај посао, да ћу преживети овако нешто", рекла је Јонита. "Никад нисам мислиа да може да се догоди таква катастрофа, да ћемо покопавати целе породице".

Неколико спратова изнад, сви кревети осим једног у сада проширеним јединицама интензивне неге били су пуни. Медицинска сестра је мењала чаршаве на једном слободном кревету - празном, јер је особа која га је заузела сада лежала у мртвачници.

Најнижа стопа вакцинисаних

Румунија има једну од најнижих стопа вакцинације у Европи.

Нешто мање од 36 посто становништва је вакцинисано, иако је кампања вакцинације у земљи добро почела прошлог децембра.

Медицински радници и званичници ову ниску стопу вакцинације приписују разним факторима, укључујући неповерење према властима, дубоко укорењена верска уверења и поплаву дезинформација на друштвеним мрежама.

Када је др Александра Мунтеану (32) стигла на дужност у један од центара за вакцинацију у Букурешту након ноћне смене у болници, открила је да је одзив био низак. Збуњена је и шокирана да овако тешка болест није нагнала људе да се вакцинишу, као и да постоје многи који не прихватају озбиљност ситуације.

"Постоји много лекара, укључујући и мене, који раде са ковид пацијентима и ми покушавамо да кажемо људима да ова болест заиста постоји“, рекла је она.

Антиваксери

Један од најгласнијих и најистакнутијих антиваксера у земљи је Диана Сосоаца, чланица румунског Сената. У једном од својих бројних јавних иступа покушала је да спречи људе да уђу у центар за вакцине у њеној изборној јединици на североистоку земље.

"Ако волите своју децу, престаните са вакцинацијом“, каже она у видео снимку на својој Фејсбук страници. "Немој их убити!"

Вакцине које су у понуди у Румунији биле су опсежно тестиране за употребу код деце и показале су се безбедне и ефикасне, али то није спречило њу и друге да шире сумануте гласине по друштвеним мрежама и на локалној телевизији.

Званичници и медицинско особље су огорчени што су јавне личности учиниле толико да поткопају њихове напоре.

"Погледајте стварност“, рекао је пуковник др Валериу Георгита, војни лекар који води националну кампању вакцинације. "Наше јединице интензивне неге препуне су пацијената. Имамо много нових случајева. Имамо, нажалост, стотине смртних случајева сваког дана. Дакле, ово је реалност. А више од 90% пацијената који су умрли било је невакцинисано", рекао је он.

У Букурешту је подигнут огроман транспарент који покрива половину фасаде зграде на главном булевару. "Гуше се. Моле нас. Жале“, речи су одштампане масним црним словима изнад црно-белих фотографија медицинара који се боре за животе ковид пацијената на јединици интензивне неге.

На улици испод, мали број пролазника подиже поглед на плакат, а још мање њих жели да подели своја размишљања са CNN-om. Ускоро ће, међутим, тај постер бити подигнут у другим већим градовима у земљи.

"Постоји манипулација“, рекла је жена која је дала име само као Клаудија и додала: "Неки људи не верују у вакцине“.

Градоначелник: "Вакцина није безбедна"

Нигде та сумња није очигледнија него на селу, где стопа вакцинације против ковида 19 упола мања него у урбаним срединама.

Округ Сучава, који се налази на сат лета североисточно од Букурешта, има најнижу укупну стопу вакцинације у земљи.

Управник главне болнице др Александру Каланчеа (40) причао је о посебностима овог краја, где је рођен и одрастао.

"Овај округ је веома религиозан. Ово је област која има јаку верску традицију, и много религиозних људи. Врло мало [свештеника] је за вакцину, а дефинитивно знам неке који су против. Већина њих одлучује да не каже ништа, ни за ни против. Имамо доказе, из болнице, од пацијената који долазе из истих верских заједница, где им је свештеник, или њихов пастор, саветовао да се не вакцинишу, тек тако".

Близу Сучаве, у селу Босанци, такав пастор служи и као градоначелник. Некулаи Мирон је један од најгласнијих јавних личности-антиваксера у земљи.

"Нисмо против вакцинације, али желимо да је верификујемо, да задовољимо наше бриге, јер је било много нежељених ефеката“, рекао је он за CNN. "Не мислимо да су компоненте вакцине веома безбедне. То није безбедна вакцина", додао је.

Медицински подаци га не дотичу, као ни локалног лекара опште праксе.

Др Данијела Афадароаие вакцинише десетак људи сваког другог дана, Џондон и Џонсон цепивом. Према последњим званичним подацима, мање од 11 посто села је вакцинисано од новембра 2021.

Док је причала о ситуацији у селу, градоначелник Мирон се мотао око докторског стола, завирујући у папире на њеном столу да види ко је вакцинисан.

"Када ћете да се вакцинишете, господине градоначелниче?", питала га је Афадароаие, смејући се.

"Не морам да се вакцинишем“, узвратио је он. "Савршено сам здрав." Објашњење лекарке да вакцина помаже да тако и остане није допрло до њега.

Пастор: "Верујем у оно што видим, а не оно што чујем"

У оваквим руралним областима, сиромаштво и недостатак образовања, заједно са личним утицајем локалних вођа и традиционалним верским уверењима, могу бити смртоносна комбинација.

Локални пентекостални пастор, Драгош Кроитору, тврди да не зна да је било ко у његовој парохији умро од короне.

"Овде у цркви немамо ниједан случај оболелих од коронавируса. Имамо нула посто смртности, не знам никога ко је умро од короне овде у нашој парохији. И верујем у оно што видим, а не у оно што чујем“, рекао је он.

Упркос томе што му је новинар CNN исприлао о телима жртава ковида која пуне мртвачницу у Универзитетској болници у Букурешту, Кроитору није био убеђен.

"Букурешт је већи од Босанца, колико ја знам“, додао је уз презрив осмех. "Нисмо имали мртвих. Можда смо имали неколико људи који су били болесни у селу, да, колико ја знам, да. Али стопа смртности у нашој цркви је била нула".

Стопа морталитета је свакако висока другде у овом претежно руралном округу. Сучава је почетком новембра била на трећем месту по стопи смртности од ковида 19 у целој земљи.

Угао главног гробља у Сучави, седишту округа које се налази на десетак минута од Босанца, препун је свеже ископаних гробова. У капели гробља у току је служба. На брду иза капеле ожалошћени се окупљају на сахрани. У близини се припрема још један гроб.

Дрвени крстови изнад сваког новог гроба не указују на узрок смрти, па је нејасно колико је умрло од вируса. Човек који ради на једној од гробница, међутим, рекао је да је број људи који су у последње време сахрањени далеко већи него иначе.

"Вечно жаљење“, пише на врпци пребаченој преко једног од гробова. У мртвачници Универзитетске болнице у Букурешту, техничар закуцава ексере у дрвени ковчег док колега прска исти дезинфекционим средством.

За оне који умру од ковида, неће бити сахрана у отвореним сандуцима. "Вакцина значи разлику између живота и смрти“, рекла је Јонита, медицинска сестра. "Људи то треба да схвате. Можда би то требало да схвате у свом последњем часу".

За оне у црним кесама, већ је касно.