Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАМИСЛИЛИ ДА СУ СУПЕР ШПИЈУНИ, ПА СЕ ПРЕВАРИЛИ: Ухваћени супружници који су поруке дотурали у сендвичима и жвакама! (ФОТО)

20.10.2021. 14:42
Špijuni
Шпијуни / Извор: Фото: Танјуг/АП

Пар из Мериленда оптужен је да је наводно покушавао да прода војне тајне страној влади, а уколико буду проглашени кривима, прети им доживотна казна затвора.

Џонатан и Дијана Тоба из Мериленда изгледали су као да воде најобичнији живот - професионалан, удобан, ненаметљив. Њихова кућа од црвене цигле изгледала је обично и долазила је са двоје деце и два питбула, Сашом и Френклином.

Тишина насеља прекинута је 9. октобра, када су агенти ФБИ упали у њихову кућу и испратили пар у округ Џеферсон, Западна Вирџинија. Џонатан (42) и његова супруга Дијана (45) планирали су да почине издају, према америчкој влади.

МАСОВНО САМОУБИСТВО: Петоро људи нађено у рентираном комбију на ПАРКИНГ ХОТЕЛА

МАСОВНО САМОУБИСТВО: Петоро људи нађено у рентираном комбију на ПАРКИНГ ХОТЕЛА

БАЦИО ЧИНИ, ПА УБИО СУПРУГУ: Жена хтела да се разведе, па је позвао МАГА да му спаси брак

БАЦИО ЧИНИ, ПА УБИО СУПРУГУ: Жена хтела да се разведе, па је позвао МАГА да му спаси брак

10 ГОДИНА ОД УБИСТВА ГАДАФИЈА: Стабилност и независност и даље далека будућност за Либијце!

10 ГОДИНА ОД УБИСТВА ГАДАФИЈА: Стабилност и независност и даље далека будућност за Либијце!

Пар из Мериленда оптужен је да је наводно покушавао да прода војне тајне страној влади, а уколико буду проглашени кривима, прети им доживотна казна затвора.

На прелиминарном саслушању у среду случај националне безбедности покренуо је питања о мотивима наизглед скромног пара који је наводно био спреман да ризикује све у шта верује како би постали супер шпијуни.

Покушај шпијунирања почео је у априлу 2020. када је, према Министрарству правде, Џонатан, запослени у америчкој морнарици, контактирао службеника који је радио за страну владу и послао му мејл с напоменом да им може доставити информације о нуклеарним подморницама.

Тврдио је да има приступ информацијама о нуклеарно-погонским системима који се користе у подморницама.

У питању је влада која има пријатељске односе са САД: званичници који су радили за страну владу сарађивали су и са америчким истражитељима док су постављали замку за Џонатана. То је указивало да је страна влада савезник, попут Француске, а не Русија или Кина. Али нико није потврдио о којој је земљи реч.

ФБИ је у децембру поставио своје агенте да делују као страни званичници, који су контактирали Џонатана и рекли да су заинтересовани за оно што има да им понуди.

Тако су започели месеци несреће за амерички пар, а Џонатан је оставио поверљиве датотеке на СД меморијским картицама на местима која шпијуни користе за испоруку обавештајних материјала. Према оптужбама владе, његова супруга је деловала као чувар.

Kuća
Кућа / Извор: Фото: Танјуг/АП

Погонска технологија коју је покушавао да прода једна је од највише чуваних војних тајни и била је у центру договора са високим улогом, који су САД и Велика Британија недавно постигле са Аустралијом. Према истражитељима,

Џонатан је кријумчарио документа са посла по неколико страница одједном како би прошао контролне пунктове.

- Био сам изузетно пажљив у прикупљају досијеа полако и природно у рутини свог посла, тако да нико не би посумњао у мој план - написао је у белешци свом наводном заверенику.

Документа је покушао да преда тако што је СД картицу сакрио у до пола поједени сендвич са путером од кикирикија, у паковање жвака или је прекрио омотом од фластера у торби за фрижидер, наводи се у судским документима.

За картицу у сендвичу Џонатан је добио 20.000 долара у криптовалутама.

Временом је постао опуштен са "страним званичником" којем је продавао тајне, несвестан да је то ФБИ, преноси Би-Би-Си.

Чини се и да се зближио са њим, како може да се закључи из једне поруке.

- Једног дана, када буде безбедно, можда ће два стара пријатељи налетети један на другог у кафићу, попити флашу вина и смејати се око заједничких подвига - написао је он у поруци.

До тренутка када су ухапшени прошле недеље, прикупљен је значајан број папира који документује њихове напоре у шпијунажи.

Недељу дана након хапшења, у њиховој кући све је било како су и оставили - вентилатор на плафону и даље је радио у подруму, чарапа је стајала на столу. Комшије су биле у шоку.

Многи су се питали како пар, који је изгледао као да има све што им треба, сада може бити оптужен за покушај продавања војних тајни страној нацији.

Према речима комшија, пар није био посебно друштвен, али нису били ни тајанствени.

Новац и мотив
Са својим личним и професионалним успехом, поставља се питање зашто су се одлучили на ово?

- То је помало мистериозно - рекао је Дејвид Чарни, психијатар из Вирџиније, који је деценијама проучавао случајеве шпијунаже.

Али, како каже, постоје теме које су уобичајене у многим сличним случајевима.

- Појединци су често скуп конфликтних импулса - обично укључују жељу за новцем или можда жеђ за осветом. Неки су вођени жељом да докажу да, колико год се чинили просечним, заправо су изванредни појединци, са великом тајном - рекао је он.

Званичници који раде за обавештајне службе и проучавају психологију издаје, смислили су акроним за описивање таквих мотива, МИЦЕ - новац (money), идеологија (ideology) компромис (цомпромисе) и его. Према званичницима, то су разлози због којих људи чине издају.

Владини тужиоци су навели да је Џонатан желео новац. Према изјави коју су сачинили федерални истражитељи, он је тражио 100.000 долара, плаћених у криптовалути, у замену за његове нуклеарне тајне.

Постоје наговештаји да су он и његова супруга имали финансијске проблеме, па због тога нису могли да ангажују своје адвокате.

Међутим, како каже Чарни, новац је можда само део приче.

- Гледате њихов живот, видите ове слике лепе куће и кажете: "То није тако лоше". Али није важно шта мислите. Ако сматрају да се не уклапају, то их може појести - рекао је он.

Џек Девин, бивши високи оперативни официр ЦИА, каже да је ухапшени "аматерски шпијун".

- Није имао обуку. Гледају неколико ТВ емисија и не знају шта је потребно. Ако се ослањате на шпијунске филмове, онда морате да будете веома добри или да имате срећу - рекао је Девин.

Џонатан Тоба изгледа није имао ниједно.

}