Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАЈВЕЋА НАМЕШТАЉКА ИКАДА" Западни медији БРУЈЕ о Путиновој победи, изгледа да је руски председник многима ТРН У ОКУ - Појавио се и СНИМАК (ВИДЕО)

18.03.2024. 08:32
Пише:
Србија Данас/Политицо
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото

Жестоке критике на рачун ново-старог председника Русије Владимира Путина

Нови председник Русије биће Владимир Путин, који је и иначе на челу државе од 1999. године.

ОВАКО ЈЕ РУСИЈА ГЛАСАЛА: Обрађени скоро сви гласови, Путин УБЕДЉИВОМ победом оставио ривале далеко иза себеVladimir Putin

ОВАКО ЈЕ РУСИЈА ГЛАСАЛА: Обрађени скоро сви гласови, Путин УБЕДЉИВОМ победом оставио ривале далеко иза себе

АМЕРИКАНЦИ ЗВЕЦКАЈУ НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ "Искористићемо све војне способности, УКЉУЧУЈУЋИ И НУКЛЕАРНЕ, за одбрану савезника"Nuklearna eksplozija

АМЕРИКАНЦИ ЗВЕЦКАЈУ НУКЛЕАРНИМ ОРУЖЈЕМ "Искористићемо све војне способности, УКЉУЧУЈУЋИ И НУКЛЕАРНЕ, за одбрану савезника"

ПУТИН ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИ О ПИТАЊУ КОЈЕ МУЧИ ЦЕО СВЕТ "Можда ми верујете, можда не, али је ИСТИНА САМО ЈЕДНА!Vladimir Putin

ПУТИН ОДЛУЧИО ДА ПРОГОВОРИ О ПИТАЊУ КОЈЕ МУЧИ ЦЕО СВЕТ "Можда ми верујете, можда не, али је ИСТИНА САМО ЈЕДНА!

- Најважнији исход свих руских избора је легитимитет - рекао је Владимир Путин највишим руским изборним званичницима када су се окупили у његовој резиденцији изван Москве у новембру, додајући: "То је основа политичке стабилности".

У недељу, после три дана гласања, ти исти званичници прогласили су убедљиву победу председника. Прелиминарни резултати показали су да је Путин освојио рекордних 87 одсто гласова, уз излазност од 73 одсто, надмашивши чак и најоптимистичнија прокремљанска предвиђања.

У говору након објављивања "изборних резултата", Путин је ту цифру користио као доказ масовне подршке. Али такви очигледно намештени избори, на којима су сви прави ривали унапред разбијени, а могуће је да су и мртви гласали за Путина, ризикују да поткопају политичку стабилност за којом Путин жуди. 

Ови избори су били историјски ниска тачка за постсовјетску Русију, пише Политико.

"Без преседана"

- Током година, председничка администрација је стварала све повољније услове за себе - рекао је за Политико Дејвид Канкија, из независне групе за надзор Голос.

- Али овај пут је достигао врхунац без преседана. Чак и игноришући потискивање опозиције, гласање је било најмање конкурентно у модерној историји Русије: само три кандидата одвојила су Путина од избора у стилу Стаљина – са само једним именом на гласачком листићу.

Ови 'избори' су до сада били најмање транспарентни: никада раније није било тако мало независних посматрача са тако ограниченим приступом. Значајно је да је шеф Голоса у затвору."

На овим "изборима" први пут је у око 29 руских регија, укључујући оне које су биле најсклоније протестима, гласање одржано електронским путем. Независни посматрачи су такво гласање описали као "црну кутију" намењену олакшавању манипулације гласовима.

Међутим, можда је најфлагрантнија неправилност у "овом мору незаконитости", како каже Екатерина Шулман, руска политичка аналитичарка Царнегие Russia Еурасиа Центер у Берлину, била гласачка војска "мртвих душа".

На "новим територијама", односно на украјинским територијама под руском окупацијом, примећена је неусклађеност између броја потенцијалних гласача које тврде руске власти да имају (око 4,6 милиона) и стварног броја становника. Стара украјинска статистика из мирнодопских времена не одражава стварни број становника у овим подручјима због рата и миграција, истиче Шулман.

Чиста фикција

- Тамо се води рат, уопште нема јавног надзора - сложио се Канкија, додајући да становницима није потребан чак ни руски пасош да би гласали.

- Дакле, какав резултат су власти хтеле, такав су и добиле. Овде улазимо у царство чисте фикције.

Парадоксално, редови који су се могли видети испред неких бирачких места у петак - дан када је већини било одређено да гласају, вероватно како би се изборним дужносницима дало више времена да дотерају резултат на задовољавајућу разину - заправо су били приказ људи "лишених својих гласачких права”, рекао је Канкија.

- Као у совјетско време, када сте били присиљени гласати, хтели ви то или не", рекао је, “убеђен сам да апсолутна већина Руса неће имати превише вере у резултате овог гласања - додао је Канкија.

Иако се ради о изразито очитом циркусу, Кремљ можда и не мари толико. Уместо мерења јавног расположења, избори под Путином наликују националном тесту спремности државног апарата. И овај пут, као и прошли пут, апарат је прошао тест.

Противници нису крили да желе да он победи

Од државних предузећа до библиотека, универзитета и фабрика, надређени су својим нижим руководиоцима давали упуте како и када да гласају, а затим су их малтретирали тражећи доказе да су извршили задатак.

Чак ни на највишој разини нико од тројице наводних Путинових супарника није се усудио ни претварати да иду на побједу. Протекла три дана гласања пружила су Путину сигурност да је вертикала моћи успостављена и да ће Руси учинити што им се каже.

За Кремљ је то корисна потврда уочи, по многима, турбулентних времена. Након избора 2018., Русима су представљене болне мировинске реформе. Сада се очекује да би Путин могао појачати мобилизацију за рат у Украјини.

У недељама и месецима који долазе, Путин ће такође ревидирати владу, највероватније у корист тврдолинијаша, пише политичка аналитичарка Татјана Становаја, додајући да ће они вероватно удвостручити преданост Русије ратној економији и ратном моралу.

Извор: Србија Данас/Политицо