Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СУ УХАПСИЛИ СИНА "ЕЛ ЧАПА" БАШ САДА? Људи гину на све стране, води се БЕСПОШТЕДНИ РАТ на улицама Синалое! (ФОТО/ВИДЕО)

07.01.2023. 19:37
Пише:
Србија Данас
Sinaloa, Kulijakan, Meksiko
Синалоа, Кулијакан, Мексико / Извор: Профимедиа

Ни сам председник Мексика није најсрећнији због одлуке коју је донео

Мексичке снаге безбедности ухватиле су Овидија Гузмана, наводног трговца дрогом, којег траже Сједињене Државе и једног од синова бившег шефа картела Синалоа Хоакина "Ел Чапа" Гузмана, у операцији у четвртак пре зоре која је изазвала пуцњаве и блокаде путева широм главног града западне државе.

МЕКСИКО СРЉА У ГРАЂАНСКИ РАТ, КАРТЕЛИ ПРУЖАЈУ ЖЕСТОК ОТПОР! Велики број убијених, војска на улицама, зграде у пламену! (ВИДЕО)

МЕКСИКО СРЉА У ГРАЂАНСКИ РАТ, КАРТЕЛИ ПРУЖАЈУ ЖЕСТОК ОТПОР! Велики број убијених, војска на улицама, зграде у пламену! (ВИДЕО)

"ОТИШЛА САМ ДА СЕ ПОМОЛИМ, а онда су ме НАЈУРИЛИ ИЗ ЦРКВЕ!" Исповест о обиласку светог места изазвао бурне коментаре! "Ово је апсурдно!"

"ОТИШЛА САМ ДА СЕ ПОМОЛИМ, а онда су ме НАЈУРИЛИ ИЗ ЦРКВЕ!" Исповест о обиласку светог места изазвао бурне коментаре! "Ово је апсурдно!"

ТЕРОРИСТИ ПРВИ ПУТ МОЛЕ ЗА ПРЕГОВОРЕ: Држава кренула у тотални рат, екстремисти подвили реп, не могу више!

ТЕРОРИСТИ ПРВИ ПУТ МОЛЕ ЗА ПРЕГОВОРЕ: Држава кренула у тотални рат, екстремисти подвили реп, не могу више!

Министар одбране Луис Кресенсио Сандовал рекао је да су припадници војске и Националне гарде заробили сина "Ел Чапа". Сандовал га је идентификовао само као Овидија, у складу са политиком владе.

Овидио Гузман, звани "Миш", није био један од познатијих Ел Чапових синова све до прекинуте операције његовог хватања пре три године. Тај покушај је на сличан начин покренуо насиље у Кулијакану које је на крају довело до тога да је председник Андрес Мануел Лопез Обрадор наредио војсци да га пусти.

El Čapo
Ел Чапо / Извор: Профимедиа

Снимак хапшења долази само неколико дана пре него што ће Обрадор угостити америчког председника Џоа Бајдена на билатералним разговорима након чега ће уследити Самит лидера Северне Америке са канадским премијером Џастином Трудоом. Очекује се да ће трговина дрогом, заједно са имиграцијом, бити главна тема разговора.

- Ово је значајан ударац за картел Синалоа и велика победа за владавину закона. Међутим, то неће спречити проток дроге у САД. Надамо се да ће га Мексико изручити САД - рекао је Мајк Виџил, бивши ДЕА Шеф за међународне операције.

Виџил је рекао да је Овидио Гузман био укључен у све активности картела, посебно у производњу фентанила. У савезној оптужници из 2018. године у Вашингтону, Овидио Гузман је оптужен за заверу због дистрибуције кокаина, метамфетамина и марихуане у Сједињеним Државама.

Суд је прошлог јула саопштио да је више од 107.000 Американаца умрло од предозирања дрогом до јануара 2022. године, од којих је већина користила опијате, укључујући илегално направљени фентанил.

Безбедносни приступ Обрадора преокренуо је године онога што је постало познато као главна стратегија уклањања вођа картела, што је довело до фрагментације великих картела и крвавих борби за доминацију. Обрадор је све своје наде уложио у војску, расформирајући корумпирану федералну полицију и стварајући Националну гарду под војном командом.

Хватање је резултат шестомесечног извиђања и надзора на територији картела, а затим брзе акције у четвртак, рекао је Сандовал. Припадници Националне гарде уочили су теренце, неки са домаћим оклопима, и одмах су се координирали са војском док су успоставили периметар око сумњивих возила и натерали путнике на претрес.

Снаге безбедности су се тада нашле под ватром, али су успеле да преузму контролу над ситуацијом и идентификују Гузмана међу присутнима који су поседовали ватрено оружје, рекао је Сандовал.

Чланови картела поставили су 19 блокада путева, укључујући и оне на аеродрому Кулијакан и испред локалне војне базе, као и све тачке приступа граду Кулијакан, рекао је Сандовал, али је ваздухопловство успело да одвезе Гузмана у Мексико Сити упркос њиховим напорима, и приведен је у канцеларију специјалног тужиоца за организовани криминал.

Сандовал је рекао да је Гузман био вођа фракције Синалое коју је назвао "лос менорес" или "јуниори", који су такође познати као "лос Чапитос", или другим речима "синови Ел Чапа".

Други део картела "мали Чапо" укључују два његова брата - Ивана Аркивалда Гузмана и Хесус Алфреда Гузмана за које се верује да су водили операције картела заједно са Исмаелом "Ел Мајо" Замбадом.

Чапитови су преузели већу контролу над картелом јер је Замбада био лошег здравља и изолован у планинама, рекао је Виџил.

- Чапитови знају да ће се (картел) распасти ако Ел Мајо умре и ако не буду имали контролу. Биће веома важно да САД брзо затраже Овидијево изручење и да то учини Мексико - рекао је Виџил.

Министар спољних послова Марсело Ебрард потврдио је да је Мексико 2019. године од Сједињених Држава примио захтев за Гузманово хапшење ради екстрадиције. Он је рекао да ће тај захтев морати да се ажурира и обради, али је додао да се Гузман прво мора суочити са отвореним случајем у Мексику.

Истрага за унутрашњу безбедност САД објавила је награду од 5 милиона долара за информације које би довеле до хапшења Гузмана почетком прошле године.

Наводни чланови картела одговорили су на операцију у четвртак отимањем аутомобила становника Кулијакана и паљењем возила у упоришту картела. Локалне и државне власти упозориле су све да остану у кућама.

Повремена пуцњава настављена је у четвртак поподне у Кулијакану, док су мексичке снаге безбедности наставиле да се сукобљавају са наоружаним људима из картела.

Авиокомпанија "Аеромексико" је саопштила да је један од њених авиона погођен ракетом у четвртак ујутро док се припремао за полетање. На снимку путника објављеном на интернету види се како се људи скривају на поду авиона. Компанија је саопштила да су путници и посада безбедни.

Касније је мексичка Агенција за цивилно ваздухопловство саопштила да је авион ваздухопловних снага у Кулијакану такође погођен из ватреног оружја. Поред аеродрома Кулијакан, агенција је саопштила да је аеродромима у Лос Мочису и Мазатлану такође наложено да буду затворени и да су сви летови отказани из безбедносних разлога.

Давид Телез је био на том лету са женом и децом, спремајући се за повратак у Мексико Сити након посете родбини.

Sinaloa, Kulijakan, Meksiko
Синалоа, Кулијакан, Мексико / Извор: Фото: Google Earth/Printscreen

Њихов авион је чекао прилику да полети пошто су слетела два велика војна авиона са особљем, као и три или четири војна хеликоптера. Маринци и војници распоређени дуж периметра писте.

Када се авион коначно спремао да убрза, Телез је чуо пуцње у даљини. У року од 15 секунди звуци су одједном постали интензивнији.

- Чули смо пуцње и бацили се на под - рекао је он.

Није знао да је авион погођен све док им стјуардеса није рекла. Авион се брзо вратио на терминал и склонили су их у једну просторију. У четвртак касно поподне и даље су били на аеродрому, несигурни када ће моћи да се врате у Мексико Сити.

Andres Manuel Lopez Obrador
Андрес Мануел Лопез Обрадор / Извор: Профимедиа

На другом месту у Кулијакану, локални репортер Маркос Вискара потражио је склониште у хотелу након што су му наоружани људи украли аутомобил.

Затим је преко Твитера објаснио да су наоружани људи ушли у хотел у којем је потражио склониште и "претили гостима да ће их убити уколико им не дају кључеве од аутомобила".

Касније је репортер рекао да су му узели телефон, али да се безбедно вратио кући.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Такви покушаји стварања хаоса често долазе као одговор на хапшења важних личности картела у Мексику. Једно од најозлоглашенијих акција догодила се када су савезне снаге безбедности у октобру 2019. сатерале Овидија Гузмана у ћошак, да би га пустили да побегне након што су наоружани нападачи гађали град снажним оружјем.

Обрадор је тада рекао да је донео одлуку да се избегну губици живота.

Обрадор је ступио на функцију с веома критичним ставовима о последицама рата против дроге његових претходника. Пригрлио је фразу "загрљаји, а не меци" како би описао свој приступ хроничном насиљу у Мексику, који би се фокусирао на социјалне програме који имају за циљ слабљење привлачења организованог криминала.

Али четири године након његовог шестогодишњег мандата, број погинулих је и даље висок.

У јулу, Мексико је ухапсио Рафаела Кароа Кинтера, некада једног од кумова трговине дрогом и човека који је наводно одговоран за убиство агента ДЕА пре више од три деценије, само неколико дана након што се Обрадор састао са Бајденом у Белој кући.

У то време, хапшење се сматрало сигналом да би Мексико могао поново да крене у напад на шефове картела високог ранга, нешто што је Обрадор мрзео да ради.

}