Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Земља, ваздух, вода: Руска војска спремна за РАТ на свим фронтовима, Путинов челични зид на два краја света (ФОТО)

19.09.2017. 07:40
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vojne vežbe Zapad 2017 u Belorusiji
Војне вежбе Запад 2017 у Белорусији / Извор: Реутерс

Армија у приправности од Балтика до Пацифика

Масивне војне вежбе Русије и Белорусије "Запад 2017" у пуном су јеку, а у исто време, на другом крају државе, Русија се припрема за војне вежбе са Кином недалеко од Корејског полуострва.

Немоћни пред Кимом? САД и Кина за јачи притисак на Северну Кореју

Трамп НАЈАВЉУЈЕ: Ускоро одлука о нуклеарном споразуму са Ираном

Руске и белоруске армије разориле су "непријатеље" на земљи, мору и у ваздуху у склопу масовних војних вежби на територији Белорусије, пишу руски медији. Велики војни маневри са 12.700 војника и десетине тенкова, авиона и бродова, тако су ушли у другу фазу.

Vojne vežbe Zapad 2017 u Belorusiji
Војне вежбе Запад 2017 у Белорусији / Извор: Реутерс

Стотине падобранаца искочило је најпре на непознату територију уз десетак борбених возила, где су имали задатак да иза непријатељских линија успоставе контролу, док су се у позадини дизали командни центар, пољска болница и друга војна инфраструктура. Онда је уследио напад главнице са три стране. Све време су замишљене непријатеље тукле ракетне јединице, чија дејствовање су надгледали дронови за надзор. Одмах по испаљивању пројектила, ракетни тимови су мењали положаје, преносе руски медији.

Друга фаза, која је почела у недељу, базирала се на мобилној одбрани и прелазак у офанзиву са јединицама које су улетале у борбу са територије Русије.

Трамп НАЈАВЉУЈЕ: Ускоро одлука о нуклеарном споразуму са Ираном

На масовне војне вежбе комшијске земље Балтика, Украјина и Пољска реаговале су позивима на помоћ, страхујући од непредвиђених акција Русије. Као један од главних агумената изнели су бојазан да ће Русија довести хиљаде војника и војну технику у Белорусију и да их након вежби неће повући.

У западним аналитичким круговима упозоравало се и да ће Путин извести знатно више војника него што је најављено, а цифре су премашивале и бројку од 100.000, о чему су говорили и политичари.

Vojne vežbe Zapad 2017 u Belorusiji
Војне вежбе Запад 2017 у Белорусији / Извор: Реутерс

Ипак, из НАТО пакта рекли су да неће одржавати ванредне вежбе као одговор на "Запад 2017". Међутим, на територији Шведске одржавају се највеће војне вежбе у тој земљи у последње 23 године, у којима учествује више од 20.000 војника из Шведске и НАТО чланица.

Ипак, како је рекао Мајкл Кофнам, експерт за руску војску и сарадник Кенан института, у разговору са новинаром "Блумберга", војне вежбе "Запад", које се одржавају сваке четири године, су сигнал који Москва шаље Западу још од 1999. годин и рата на Косову.

Француске тајне службе УПОЗОРАВАЈУ: Џихадисти мењају тактике, биће нових жртава?!

Маневри на истоку Европе још нису ни завршени, а већ су отпочеле припреме на другом крају света за још једне војне вежбе, са једним од највећих савезника Русије. Бродови подморнице и хеликоптери армија Русије и Кине блиндираће море и ваздух азијског континента на Далеком истоку, у другој фази поморских дрилова вежбе "Зглоб мора 2017" у Јапанском и Охотском мору.

Вежбе које ће почети у понедељак трајаће недељу дана, а према речима портпарола руске пацифичке флоте Владимира Матвејева, у њој ће учествовати 11 великих бродова, две подморнице, четири спасилачка возила за велике дубине, четири анти-подморничка авиона и четири морнаричка хеликоптера.

Vojne vežbe Zapad 2017 u Belorusiji
Војне вежбе Запад 2017 у Белорусији / Извор: Реутерс

Руску пацифичку флоту представљаће велики антиподморнички брод Адмирал Трибутс, модерна корвета Совершени, спасилачки брод Игор Белоусов, две дизел подморнице и већи број пратећих бродова. С друге стране, Кина ће испловити са разарачем Шихиђиазхуанг, фрегатом Дакинг, пратећим бродом подморница Чангдао и спасилачким возилима.

Велики маневри одвијаће се из два дела, на мору и копну. Руски и кинески маринци тренираће заједно на полигону Горностеј, недалеко од Владивостока, док ће други део бити поморски који ће се одвијати у Јапанском и Охотском мору.

Добро се чувајте ако путујете у земље Западне Европе: Нападају СОНОМ КИСЕЛИНОМ из чиста мира!

Ово ће бити друга фаза вежбе Русије и Кине које су почеле још у јулу на Балтику.

Вежбе које ће спровести Кина и Русија, одвијаће се у јеку маневра које над Корејским полуострвом спроводе Америка и Јужна Кореја. Суперсонични бомбардери Б-1Б уз стелт борбене авионе Ф-35Б већ данас су извршили дрилове над корејским ваздужним простором.

ruski brod
руски брод / Извор: Профимедиа

Вежбе се спроводе само неколико дана након што је Северна Кореја испалила своју последњу балистичку ракету у низу, која је прелетела преко Јапана.

Тензије су само расле на Далеком истоку од када је Пјонгјанг спровео свој шести нуклеарни тест. У завади Северне Кореје и САД, своју позицију је јасно дефинисала Кина која је рекла да не може да дозволи нуклеарну катастрофу на својим границама, док се за дипломатско решење заузела Москва.

Нова претња Америци са Атлантика: Ураган Хосе се незадрживо приближава источној обали САД-а

Тако ће се још једном две супротстављене стране наћи на неколико миља и километара једни од других, спроводећи, свако своје, војне маневре.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.