Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНА ИХ ЗАОБИШЛА? Ово је 14 држава у којима није било ниједног забележеног случаја заразе ковидом

01.03.2021. 17:29
Пише:
Србија Данас/Агенције
korona virus
корона вирус / Извор: Shutterstock

И даље постоје места до којих епидемија никада није стигла

Број заражених корона вирусом расте свакодневно широм света, а државе се својски труде да се изборе са ковидом-19. Међутим, док се већи део планете труди да победи опасан вирус, и даље постоје места до којих епидемија никада није стигла, преноси Гардијан.

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ УДАРИЛЕ НА РУСИЈУ: Пронашли су "кривце" за тровање Наваљног

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ УДАРИЛЕ НА РУСИЈУ: Пронашли су "кривце" за тровање Наваљног

ПОЉСКА У ВЕЛИКОМ СТРАХУ, ИЗМЕЂУ ЧЕКИЋА И НАКОВЊА: Стручњаци упозоравају на нуклеарни сукоб, нација је узнемирена

ПОЉСКА У ВЕЛИКОМ СТРАХУ, ИЗМЕЂУ ЧЕКИЋА И НАКОВЊА: Стручњаци упозоравају на нуклеарни сукоб, нација је узнемирена

ДРЖАВА БАЦИЛА ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ВАКЦИНА: Земљу технологије скупо кошта квар на замрзивачу

ДРЖАВА БАЦИЛА ВИШЕ ОД ХИЉАДУ ВАКЦИНА: Земљу технологије скупо кошта квар на замрзивачу

У тим местима се не носе заштитне маске, не постоје никаква ограничења, нема закључавања ни социјалног дистанцирања. Одређен број држава је успео да избегне епидемију короне, а већини је у прилог ишло и то што су веома удаљене.

Пацифик је дом највећем кластеру држава без корона вируса у свету. У далеком архипелагу Кукових острава, коронавирус је био баук који никада није изашао из сенке.

У првим месецима избијања пандемије, школе су затворене у Раротонги, најмногољуднијем острву - а подстиче се и социјално дистанцирање на јавним местима. Опуштање мера је уследило након неколико недеља, а мере су нешто најближе што су Кукова острава осетила када је корона у питању.

Američka Samoa
Америчка Самоа / Извор: Shutterstock

Али у земљи у којој постоје само 22 лекара и два респиратора за популацију од 17.500 људи, многи су страховали од избијања неконстролисане епидемије.

- Без обзира на то колико мислимо да смо припремљени, оде смо били у сигурном мехуру од стварног утицаја и разарања које ковид може да има на заједнице - рекла је Гленда Туаине из Раротонге.

Туризам има велики утицај на бруто домаћи производ Кукових острва, па је затварање граница за међународне путнике оставило свој печат веома брзо.

Kiribati
Кирибати / Извор: Shutterstock

- Оног тренутка када смо затворили границе, то је највише погодило наше људе по џепу - рекао је премијер Марк Браун. Он додаје да се упркос потешкоћама појавио снажнији дух заједнице.

- Људи брину једни о другима, пазе на своје комшије, своје односе, деле храну коју су узгајали - рекао је он.

Пословна заједница се бори да опстане на површини, и даље чека делимично спасилачки појас кроз потенцијални балон за путовања без карантина са Новим Зеландом.

Преко Тихог океана, држање вируса подаље од заједница, захтевало је да границе буду затворене, преноси Гардијан.

Тонга је зауставила скоро свако кретање у краљевству и ван њега, а избегла је вирус као и Кирибати, Нијуе, Науру и Тувалу.

Kukova Ostrva
Кукова Острва / Извор: Shutterstock

Присилна изолација ипак помаже. Једина два места на планети која нису повезана ваздухопловством - острва Токелау (под суверенитетом Новог Зеланда) и острво Питкерн (британска територија) - такође немају случајеве коронавируса.

Француска Полинезија је поново отворила своје границе и напустила је карантин у јулу, како би опоравила економију која зависи од туризма.

У тој фази, имали су само 62 потврђена случаја коронавируса: а сада имају око 15.000 оболелих и око 91 преминулог.

Међутим, одржавање затворених граница има своју цену. Пандемија корона вируса разорила је ионако крхке економије широм Тихог океана, а које су претежно зависиле од туризма.

Економија Фиџија доста је попустила у 2020. години, а хиљаде људи тамо је напустило послове у туристичком сектору како би се вратили пољопривредним пословима.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

У неким деловима Папуа Нове Гвинеје људи су се вратили зарађивању од шкољки и размени као формалном економском полигону.

Преко 52 одсто породица је повукло децу из школа, јер нису могли да приуште њихово образовање, пише у истраживању Светске банке.

На суседним Соломонским острвима, где је било само 17 случајева корона вируса, око 57 одсто свих анкетираних породица једе мање управо због смањених прихода.

У Корору, највећем граду западног пацифичког архипелага Палау, то што нису имали ниједан случај корона вируса, сматра се комбинацијом среће, и раних мера о затварају граница.

Ова земља је примила чак 2.800 доза вакцина Модерна, захваљујући љубазношћу САД, а има амбициозне планове да вакцинише целу популацију до средине године.

Према званичним подацима, територије на којима званично није забележен ниједан случај корона вируса, према писању "Ју Ес Њуза" су:

  1. Америчка Самоа
  2. Кукова Острва
  3. Савезне Државе Микронезије
  4. Кирибати
  5. Науру
  6. Нијуе
  7. Северна Кореја
  8. Палау
  9. Острва Питкерн
  10. Света Јелена
  11. Токелау
  12. Тонга
  13. Туркменистан
  14. Тувалу

Случај Северне Кореје

Северна Кореја, која тврди да од почетка пандемије нема ниједан регистрован случај заразе коронавирусом, преко Глобалног савеза за вакцине (ГАВИ) затражила је вакцине протов ковид-19, преноси Анадолија.

Како јавља Вол Стрит Џурнал, Северна Кореја није потврдила ниједан случај заразе, али је од ГАВИ-ја, који помаже земљама у транзицији у приступу вакцини, затражила вакцину. Иако је досад тестовима подвргнуто на хиљаде случајева, Пјонгјанг није потврдио ниједан случај заразе.

Северна Кореја је крајем јануара прошле године, након што је избила пандемија, у потпуности затворила своје границе и забранила међународна путовања.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Профимедиа

Лист Саут Чајна Морнинг пост, у марту је јавио да је око 200 севернокорејских војника умрло од заразне болести ковид-19, а да је неколико хиљада људи у карантину. Власти и даље тврде да у њиховој земљи нема ниједног случаја коронавируса.

Прве испоруке вакцина које ће дистрибуирати ГАВИ, у заивсности од правних процеса у свакој земљи, требало би да почну у првом кварталу 2021. године.