Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕМЉОТРЕС У МЕКСИКУ, ИЗБИО ВЕЛИКИ СКАНДАЛ! Испливали застрашујући снимци војника који убијају цивиле, огласио се председник

08.06.2023. 17:37
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Sinaloa, Kulijakan, Meksiko
Синалоа, Кулијакан, Мексико / Извор: Профимедиа

Народ је бесан

У Мексику је избио скандал након објављивања снимка на ком се види како војници убијају пет цивила у граду Нуево Ларедо на северу те земље у савезној држави Тамаулипас. На снимцима, које је објавио "Ел Паис", се види како војници разоружавају мушкарце, склањају се од нечега, а потом и како остављају оружје поред тела убијених.

ТРАГЕДИЈА КОЈА СЛАМА СРЦЕ Најпре умрла МАЈКА, после два месеца и БЕБА - породица очајна, тражи одговоре

ТРАГЕДИЈА КОЈА СЛАМА СРЦЕ Најпре умрла МАЈКА, после два месеца и БЕБА - породица очајна, тражи одговоре

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЖЕНЕ ВРИШТАЛЕ ПОКУШАВАЈУЋИ ДА СПАСУ ДЕЦУ: Цела Француска у шоку, испливао хорор снимак напада ножем (ВИДЕО)

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ЖЕНЕ ВРИШТАЛЕ ПОКУШАВАЈУЋИ ДА СПАСУ ДЕЦУ: Цела Француска у шоку, испливао хорор снимак напада ножем (ВИДЕО)

БРИТАНЦИ СТРАХУЈУ ОД ЛУКАШЕНКА! Из очаја уведене нове санкције Белорусији

БРИТАНЦИ СТРАХУЈУ ОД ЛУКАШЕНКА! Из очаја уведене нове санкције Белорусији

На снимку од 18. маја види се како војници извлаче цивиле из камионета који се управо забио у зид након уличне потере. Војници су их разоружали, ударали ногама и поставили поред зида. Неколико минута касније, у збуњујућој сцени, изгледа да се војска скрива од нечега, док пуца по околини, али и на разоружане цивиле.

На снимку се види како су војници након пуцњаве изменили место злочина, тако што један од њих граби дугачко оружје црвеном торбом или крпом како би избегао да га додирне и остави отиске прстију, а затим га ставља поред лешева. Касније, други војник примећује да један од убијених још има лисице на рукама. Од другог војника тражи кључ и скидају му лисице.

У међувремену, хитна помоћ стиже да одвезе једног преживелог, који је касније преминуо у болници. Прошло је неколико сати пре него што су се појавили представници Тужилаштва.

Meksiko
Мексико / Извор: Профимедиа

Војна верзија догађаја у супротности са снимком

Официр задужен за војни конвој, пешадијски поручник Хосе Луис Н, потписао је извештај који је поднет Канцеларији државног тужиоца Мексика (ФГР), задуженој за истрагу. У извештају, чији примерак поседује "Ел Паис", поручник наводи да су он и његови људи разоружавали цивиле када су се појавили неки од његових колега и почели да пуцају на њих "у покушају да спасу своје особље".

Према речима овог званичника, војска је одговорила сопственом паљбом.

У међувремену, заточени цивили су покушавали да поврате оружје, према овој верзији догађаја. Када је пуцњава завршена, војници су схватили да су четворица од петорице заточеника мртва, а да је још један био у "критичном стању" услед унакрсне ватре.

Поручникова верзија је у супротности са снимком, где се у близини места не види друго цивилно возило, нити да пуца било ко осим војника. У једном тренутку се чини да војска покушава да се склони од нечега, али се не види да ли се на њих пуца.

У извештају за Тужилаштво, поручник каже да су "даљим увиђајем на лицу места, на истом путу, у правцу севера, пронађена два возила заостала од организованог криминала". Унутар два оклопна возила војници су пронашли "дуге цеви" и пушку калибра .50 способну да пробије оклоп.

На снимку се види како најмање три војника пуцају на петорицу ненаоружаних цивила, поред зида. Један од пет се мигољи на земљи, као да покушава да побегне. Чини се да је повређен и има повез на очима. Неколико секунди касније, он престаје да се креће.

"Ел Паис" је контактирао портпарола Министарства одбране (СЕДЕНА) како би сазнао да ли је предузета било каква акција у вези с оним што се догодило. У почетку није било одговора.

Увече, СЕДЕНА је издала саопштење у ком се наводи: "Ова агенција сарађује са ФГР-ом како би успоставила одговарајуће одговорности. У саопштењу се даље каже да мексичко друштво може бити уверено да нема некажњивости у понашању војног особља, нити ће било какво понашање супротно владавини закона бити толерисано".

eksplozija
експлозија / Извор: Профимедиа/илустрација

Није први пут

Овај инцидент подсећа на још један који се догодио у фебруару у истом граду, у насељу Кавазос Лерма. Војска је убила пет ненаоружаних младића и још једног тешко ранила. Група је кренула кући након што се провела у ноћном клубу.

Седми младић који је остао неповређен касније је рекао да су војници пуцали на њих без разлога. Овај сведок је рекао и да је војска пуцала на једног од његових пријатеља, који је био тешко рањен, док је излазио из њиховог возила и када су униформисани људи очигледно држали ситуацију под контролом.

Фебруарски случај је добио широку медијску покривеност због неколико снимака на којима се виде рођаци жртава како се суочавају са војском док је чувала место догађаја. Неки војници су пуцали у ваздух или у земљу. Цивили су успели да оборе неколико војника и ударили су их ногама.

Сцене су илустровале последице тајног рата који се годинама водио на североисточној граници Мексика. Склоност војске да буде лака на окидачу - ако није било нешто горе - имала је фаталне последице.

Када је случај доспео у пажњу мексичког председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора, он је избегао разговор о необјављеном рату на тој територији и уместо тога је подржао теорију о изолованом догађају. Покушавајући да се дистанцира од две претходне владе, под којима је било на десетине случајева вансудских убистава, тортуре и присилних нестанака које су починили припадници морнарице и војске, Лопез Обрадор такве случајеве обично описује као једнократне грешке.

Упозоравамо да је видео снимак насиља узнемирујућ! Погледајте ОВДЕ.

Andres Manuel Lopes Obrador
Андрес Мануел Лопес Обрадор / Извор: Профимедиа

Видео - корак по корак

На снимку од 18. маја види се завршни део прогона који је почео нешто после 14.30 часова између улице Лаго Чапала и авеније Монтереј, на југу Нуево Лареда. Видео почиње када се види тамни камионет како јури низ авенију Монтереј и удара у зид, одмах испод сигурносне камере тржног центра. Након удара се појављују војници, уз подршку војног возила "пешчана мачка".

"Пешчана мачка" удара у сувозачка и задња врата камионета, спречавајући било кога да изађе. У међувремену, војници изводе возача и његове пратиоце са возачеве стране. Неки носе панцире и дуго оружје, које им војници одузимају.

meksiko
мексико / Извор: Профимедиа

Неки војници пуцају, очигледно у земљу. Цивили изгледају помало дезоријентисани. Војници их обуздавају, а неколико их удара и ногама. У свом извештају, поручник Хосе Луис Н је навео да је "један од њих имао отворену рану на глави, услед саобраћајне несреће".

Тада почиње збуњујућа епизода. "Пешчана мачка" напушта место и креће на север. Са заробљеницима је остало најмање осам војника. Близу су им, и с времена на време их шутирају. Одједном се се сви окупили око камионета.

Види се пуцњева и како хици ударају у земљу, око 15 метара од њих, али није јасно из ког правца долазе. Већина војника прелази на страну сувозача осим једног, који остаје на страни возача, неколико метара од места где су цивили и неколико пута пуца на заточенике. Са друге стране камионета, два друга војника пуцају на њих својим дугим оружјем.

Policija u Meksiku
Полиција у Мексику / Извор: Профимедиа

Тада један од петорице цивила покушава да побегне пузећи по земљи. Неколико војника пуца на њега и он престаје да се креће. Остали се не мичу, већ непомично леже поред зида. Неколико минута касније, "пешчана мачка" поново се појављује, неколико стотина метара даље, на авенији Монтереј. У близини се не виде друга возила, све се догодило за само 12 минута.

Пет минута касније, један од војника је отишао до задњег дела камиона, окренут према авенији. Подиже црвену тканину или торбу која лежи у близини на земљи. Застаје на неколико секунди јер авенијом пролази четири-пет аутомобила. Војници им показују да оду. Након тога војник хвата пушку држећи је торбом. Прилази и ставља га поред тела једног од погинулих цивила. Одмах понавља операцију: враћа се у камион, узима другу пушку и оставља је поред тела другог леша.

У наредних неколико минута сви изгледају већ смирени. Они седе или се наслањају између камиона и зида. Чини се да је један од војника повређен, наслоњен на десну предњу гуму камиона. Чини се да га његови сапутници теше.

У свом извештају, поручник Хосе Луис Н. је навео да је овај човек наредник који је био задужен за митраљез возила, вероватно "пешчане мачке". Према овом извештају, наредник је "задобио повреду крхотина по лицу, услед удараца који су погодили кутију митраљеза".

Упозоравамо да је видео снимак насиља узнемирујућ! Погледајте ОВДЕ.

Meksiko
Мексико / Извор: Профимедиа

Хитна помоћ на лицу места

У 15.01 "пешчана мачка" се приближава месту несреће, у пратњи најмање три војна возила. Паркира се поред жбуња и ту остаје. Пет минута касније, један од војника који је стајао поред цивилног комбија узима пакет са задњег седишта и даје колеги, који има цигарету у устима.

Овај га узима и напушта лице места. Одмах затим, група од пет војника, који се вероватно осећају безбедним због присуства војних камиона, прилази телима на земљи. Ногама додирују двоје. Чини се да је један од њих још увек жив. Неколико секунди касније војници се удаљавају. У 15.14 један од та два мушкарца на земљи, обучен у бело, види се како помера руке.

Нико не прилази умирућем. Помиче руке, ноге, док га војници гледају из даљине. Чини се да схватају да су погрешили. Војник који је претходно ставио оружје поред тела оставио је и једно у близини рањеника. У 15.17 цивилу прилази шест војника, један носи црни ранац, други га држи на нишану за случај да зграби пушку. Али он то не чини. Није јасно шта следи.

У свом извештају, поручник Хосе Луис Н. каже да је војни лекар указао прву помоћ рањенику, а да су у међувремену позвали хитну помоћ. У саопштењу се наводи да је санитетско возило стигло у 15.45 часова. До тада су војници већ оградили лице места жутом траком. Долази хитна помоћ и четири болничара на носилима односе рањеног цивила.

Meksiko tela u kesi
Мексико тела у кеси / Извор: Профимедиа

Касније су пронашли још један камион, у улици Арандиљо. Војска није нашла ништа у њему осим рупа  од метака. У извештају поручника стоји да су ти камиони покушавали да спасу петорицу заточених цивила. У извештају се наводи да су у том тренутку, после 16.00 часова, позвали канцеларију ФГР-а у Нуево Лареду да пријаве случај.

Док су чекали, војска је покушала да очисти сваки траг злочина. У 16.28 један од војника примећује да један од четири мртва цивила поред зида има лисице на рукама. Тражи кључеве и скида их. Још један војник гледа. После неког времена на лице места долазе вештаци и тужиоци ФГР.

Председник обећао правду

Председник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да вансудска убиства не могу бити дозвољена и да ће се војници који су умешани суочити са правдом, јавља "Ал Jazeera".

Мексички тужиоци истражују оно што је председник Лопез Обрадор назвао "погубљењем" петорице мушкараца у инциденту који је изазвао гнев посматрача људских права.

- Очигледно је ово била егзекуција и то се не може дозволити - рекао је Лопез Обрадор на дневном брифингу за штампу у среду. "Одговорни ће бити предати надлежним органима."