Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЖЕНА ШИШМИШ" ШОКИРАЛА ПЛАНЕТУ: У Кини има још опасних вируса који су претња људима

05.12.2020. 10:33
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Ši Žengli
Ши Женгли / Извор: Профимедиа

Сматра се и да тренутни корона вирус (САРС-ЦоВ-2) са слепог миша највероватније прешао на неку другу животињу пре него што је стигао до људи

Кинеска научница Ши Женгли са Института за вирусологију у Вухану, упозорила је да у областима на југу и југоистоку Кине, популације шишмиша носе друге сојеве корона вируса који већ сада могу да се пренесу на људе.

Она је оценила да је могуће да ти опасни вируси већ циркулишу и изван граница Кине.

Волонтери у доба короне - ко су људи који су без страха стали уз државу и народ

Волонтери у доба короне - ко су људи који су без страха стали уз државу и народ

ПУТИН УДАРИО НА СОРОША: "Баћушке" стају на реп невладиним организацијама које подривају Русију

ПУТИН УДАРИО НА СОРОША: "Баћушке" стају на реп невладиним организацијама које подривају Русију

"НЕ ПЛАШИТЕ СЕ, ТО ЈЕ САМО ПРВА РЕАКЦИЈА ОРГАНИЗМА": Руски лекар објаснио који су симптоми након вакцинације

"НЕ ПЛАШИТЕ СЕ, ТО ЈЕ САМО ПРВА РЕАКЦИЈА ОРГАНИЗМА": Руски лекар објаснио који су симптоми након вакцинације

- Морамо да потражимо те вирусе и у другим земљама Азије, не само у Кини - предочила је Ши, која је позната по надимку "Жена шишмиш" јер се бави изучавањем корона вируса које преносе шишмиши.

Њени коментари, изречени на вебинару који су организовале француске медицинске и ветеринарске академије, стижу у тренутку док се два међународна тима - један који координира Светска здравствена организација, а други који је основао медицински часопис Лансет - припремају за истраживање порекла пандемије, годину пошто је службено започела.

Али, ти напори постали су јако политизовани. САД и Кина међусобно се оптужују да су извор пандемије, док њихов трговински рат не јењава. Друге земље, укључујући Индију, такође су именоване као могући извори. Лабораторија докторке Ши оптужена је да је узрок случајног цурења вируса почетком године. Али, докази који подупиру оптужбу не постоје и сама докторка Ши те оптужбе снажно је негирала.

Slepi miš, koronavirus
Слепи миш, коронавирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Важно је нагласити да вирусолог Ши није сугерисала да би Кину требало изузети из истраге, већ само да би те истраге требале да иду и даље од Кине, што ће се свакако и догодити.

Сматра се да су слепи мишеви природни резервоар за вирус САРС-ЦоВ-2, а премда је рекла да је вирус највероватније прешао на неку другу животињу пре него што је стигао до људи, та животиња (средњи домаћин) још увек није идентификована.

Такође је нејасно колико је дуго вирус могао да циркулише у тој животињи или у људима пре него што је откривен крајем прошле године - Ши је рекла да је вирус могао бити у једном или другом домаћину "врло дуго времена".

Група докторке Ши до сада није успела да открије вирус код домаћих животиња или дивљих животиња које су узорковали око Вухана, главног града провинције Хубеј.

serološka ispitivanja
серолошка испитивања / Извор: Профимедиа/илустрација

Рекла је да ако је средњи домаћин љускавац или панголин, као што су неки сугерисали, тада је могуће да је вирус скочио са шишмиша на љускавца изван Кине - будући да се сви љускавци који дођу до Кине кријумчаре из других азијских држава, укључујући Индију.

Међутим, професор Дејвид Робертсон, који проучава вирусе на Универзизету у Глазгову, рекао је да би истраге требало да буду усмерене на Кину.

- Прилично смо сигурни да су љускавци покупили вирус, вероватно од шишмиша потковњака, након увоза у Кину - рекао је Робертсон, који није присуствовао вебинару.

Рекао је да је истраживање његове групе показало да је САРС-ЦоВ-2 стекао већину мутација због којих је и био трансмисиван на људе, док је још био у шишмишима.

Група докторке Ши известила је прошле године да у Кини постоје жаришта, нарочито на југу и југозападу, где корона вируси слични САРС-у показују високу генетску разноликост и стога велику способност промене.

Koronavirus
Коронавирус / Извор: Shutterstock

Анализа коју је научни тим објавио у октобру, показала је да су неки већ могли да нападну људске ћелије - откриће које је Ши описала на вебинару као "врло изненађујуће".

Остали корона вируси, повезани с оним који је изазвао избијање блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС) у Саудијској Арабији 2012. године, круже у животињама у Европи и Африци.

- Мислимо да ти вируси имају висок ризик од преноса на разне врсте животиња и потом на људе - рекла је Ши.

Ши је позвала на већи надзор у две тачке ланца у којему болест не-људског животињског порекла постаје људска: између дивљих животиња и домаћих или узгајаних животиња, те између узгајаних животиња и људи. На пример, недавно је појачано праћење избијања птичјег грипа на британским фармама.

- С људске стране очито морамо бити бољи у праћењу избијања нових болести - рекао је Робертсон.