Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТРУДНИЦА У БЕГУ ОД ПЛАМЕНА СКОЧИЛА СА ДРУГОГ СПРАТА: После тога уследило је право чудо, А ОВО ЈЕ ЊЕНА ПРИЧА О ТОМЕ (ФОТО/ВИДЕО)

24.05.2024. 00:09
požar
пожар / Извор: YouTube Printscreen/travandrach

Невоља је учврстила њихову љубав.

Годину дана након што су Рејчел и Травис Стендфест једва избегли пожар у кући, пар ужива у животу са својом ћерком и очекује друго дете, пише часопис Пеопле.

Рејчел и Травис били су само неколико недеља далеко од дочека своје прве бебе када су изгубили готово све.

Прошлог маја, пар је боравио у пољском амбару код Рејчелиних родитеља у Гранд Рапидсу, Мичиген, док су градили своју прву кућу удаљену око 35 километара у Рокфорду. Рејчел (26) и Травис (25) имали су четири недеље да заврше свој нови дом пре него што дочекају ћерку Бринли, када се догодило неочекивано.

Рејчел, која је тада била трудна 36 недеља, каже да је била код родитеља, радећи са својом мамом када је одлучила да се повуче на спавање и оде да склони свог љубимца, козу, близу пољског амбара.

 - Отишла сам горе и Травис је спавао, што није неуобичајено. Гледала сам ТВ са нашим псом и мислила сам да сам нешто чула раније, али нисам проверила. Не знам да ли сам нешто чула или осетила неки мирис - каже Рејчел.

- Нешто ме је натерало да устанем и проверим степенице, и све што сам могла да видим био је дим. Зграбила сам нашег пса Отиса и отрчала назад, продрмала Трависа и позвала маму. Последње чега се сећам је Травис који је разбио прозорско стакло, и могла сам да видим своју маму на прилазу како виче: "Изађите одмах." И то је последње чега се сећам наредних две недеље.

Пар је био на горњем спрату пољског амбара — који је био потпуно реновиран у стан у ком су живели — када су приметили пожар. Трависов први потез био је да извуче своју трудну жену на другом спрату који је на висини од пет до шест метара.

- Помогао сам Рејчел да изађе кроз прозор, а затим сам подигао свог пса, избацио га кроз прозор, и до тада су пламен и дим долазили до прозора - присећа се он и додаје да је извлачење великог пса било компликованије.

У том тренутку, Рејчел признаје да "трудноћа није стварно била у њеном уму."

- То је била само борба или бежање - каже она.

- У том тренутку знам да сам била уплашена. Обоје смо имали тренутак, "Боже мој, да ли је ово крај? Хоћемо ли умрети?" Али нисам се бојала да скочим јер сам знала да је то оно што морамо да урадимо да преживимо.

Након што је Рејчел безбедно изашла, Травис је морао да смисли план како да побегне из пожара.

- Моја опција се свела на то да постоје две тачке излаза, и мислио сам да ће мој најбољи излаз бити низа степенице, а затим кроз пољски амбар.

- Нисмо знали како изгледа доњи део у том тренутку. Знали смо да је веома задимљено јер смо могли да видимо дим на степеницама, али нисмо знали шта је у пламену или где је пожар. Одлучио сам да се саберем. Обуо сам први пар ципела које сам нашао и брзо размислио, добро, трчаћу што брже могу... Пао сам на дну степеница и брзо се подигао. И одмах након што сам се подигао, почео сам да осећам интензитет пожара.

Пошто је доњи део амбара био испуњен кутијама и кантама прекривеним димом, Травис каже да је морао да протрчи кроз тај део "на основу сећања."

- Било је седам ватрогасних екипа. Рекли су да је то био најинтензивнији пожар којем су присуствовали у последњих 27 година, и горео је веома брзо. Горео је око три метра простора сваке секунде када је био потпуно у пламену - објашњава Травис.

- Букнуо је још јаче када су отворили гаражна врата, омогућили су да пуно више кисеоника уче и распламса ватру. Али је то био благослов јер ми је то омогућило да изађем. Да та врата нису била отворена, вероватно не бих изашао.

Рејчел је ударила главом након што је скочила из амбара, што је изазвало фрактуру лобање и крварење у мозгу. Такође је задобила тешке опекотине, иако је ниједном није додирнуо пламен.

Обоје, Рејчел и Травис, пребачени су у болницу где је Рејчел одмах примљена на хитан царски рез.

- Они су прво осигурали да је Бринли безбедна, морали су да секу кроз трећи степен опекотине да би то урадили, а никада то нису радили раније, тако да су узели Бринли и прво осигурали да је она у реду. А затим је лекарски тим преузео и почео да се бави мојим опекотинама.

Чудесно, Бринли није морала да иде на неонатолошку интензивну негу и није била погођена пожаром у кући или Рејчелиним повредама.

- Напустила је болницу трећег дана - каже Рејчел за Пеопле

- Она је наша чудесна беба.

Док је Бринли била добро, обоје, Рејчел и Травис су добијали храну преко сонди. Тек када су обоје били будни сазнали су да је њихова ћерка рођена.

- Рејчел се вероватно пробудила након дан или два. Није била свесна због седације и сличних ствари вероватно недељу до недељу и по. Ја сам се, с друге стране, пробудио следећег дана, 12 сати касније -каже Травис.

- Био је други или трећи дан када смо упознали Бринли заједно - присећа се он.

 - Чекали су док нису могли да нас довезу код ње, да је обоје упознамо у исто време. И тога се врло јасно сећам, док се Рејчел не сећа првог сусрета са Бринли. А ја се сећам да сам видео Бринли, али сам имао оштећење ока. Тако да првих недељу и по дана, Рејчел се не сећа ничега, а ја нисам могао ништа да видим, па је то била прилична компликација.

- Сећам се узбуђења што смо сви заједно у истој соби. Али се такође сећам када су је довели и када ми је ушла у видокруг, сећам се да је била врло мутна. Почео сам да плачем, и сви су мислили да плачем јер је то моје прво дете. А заправо сам плакао јер је нисам могао видети - каже Травис.

- И скоро сам имао тренутак, да ли ћу моћи да је видим? Моје очи су биле оштећене димом. Имао сам огреботине на рожњачи због оштећења димом.

Рејчел додаје да су Бринли првих неколико дана живота звали "беба Рејчел" пошто она и Травис никада нису открили како ће је назвати. 

- Тек када смо били заједно Травис је могао да каже нашим родитељима њено име.

Бринлино име такође има невероватну повезаност са начином на који је дошла на свет. Шест месеци пре њеног рођења, пар је одлучио да је назове Бринли, што значи "изгорела чистина", немајући појма какву ће симболику то име имати када се родила.

- Оно што је то осветлило за мене био је један од ватрогасних шефова који је био на лицу места. А затим су мој шурак и свастика, обоје су потражили значење имена и рекли су: "Ово је много веће од само једног пожара." Ту је заправо почео део са вером за наше породице и за мене, али слушајући то, то није само случајност - каже Травис.

Док су се Рејчел и Травис опорављали у болници, Рејчелина мама постала је Бринлина главна старатељка.

 - Одводила је кући сваке ноћи и бринула о њој. Али је затим доводила у болницу како бисмо је могли видети сваки дан и држати колико год смо могли, али ниједно од нас није могло да је храни због наших руку и нисмо могли да јој помажемо да подригне или мењамо пелене, тако да смо је само држали колико смо могли.

Рејчел је пуштена из болнице након 29 дана, а Травис је могао да се врати кући недељу дана пре ње. Пошто је пољски амбар уништен, пар је остао код пријатеља породице две недеље јер њихова нова кућа још није била завршена.

Током првих шест месеци Бринлиног живота, пар је у великој мери зависио од помоћи својих породица.

Од несреће, Рејчел каже да су она и Травис "научили да служе једно другом на начине на које никада раније нису."

- Травис је мењао моје завоје и то није било нимало лепо. То су ствари које никада не очекујете да ћете радити за свог супружника - објашњава она.

 - И не може да купа Бринли због својих руку. Сапун и вода му сметају, па сам ја морала да је купам сваке ноћи. На почетку је он морао то да ради јер нисам могла дуго да стојим.

Сада, готово годину дана након пожара, пар се осећа "тако благословено јер смо живи и овде смо."

Обоје, Рејчел и Травис, кажу да су доктори били "запањени" брзином њиховог опоравка.

- Доктори су били веома импресионирани, посебно са Рејчелиним опоравком. Она је била трудна 36 недеља, имала повреду мозга, велики део њеног тела је са трећим степеном опекотина, а ипак се опоравља брзином која је троструко већа од очекиване - каже Травис.

 - Један од наших хирурга је практично скочио од радости последњи пут када сам га видела пре моје операције јер није могао да верује у брзину мог опоравка. Рекао ми је када сам напустила болницу после 29 дана, мој опоравак је био на нивоу од четири и по месеца - додаје Травис.

Што се тиче Бринли, "она је савршена," каже пар.

За сада, пар ужива у времену као трочлана породица — која ће ускоро постати четвороћлана овог лета.
 - Чували смо тајну ... Понекад најбоље ствари у животу дођу када их најмање очекујете. Беба Стендфест стиже у јулу 2024! Тако смо благословени и узбуђени што ћемо постати четворочлана породица! - пар је недавно објавио на Инстаграму.

Такође раде на књизи о свом искуству и својој вери, чему се веома радују.

- Узбуђени смо што ћемо поделити причу не само о нашој вери већ и што ћемо бити подршка другима и заговарати друге људе који пролазе кроз сличне ситуације или су их прошли и још се боре.

Извор: Србија Данас/people.com/М.А.