Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА СВЕ ЈЕ "КРИВА" МЕЛАНИЈА! Жене возачи стижу на стадион: Скидање бурки и пропаст вахабизма у Саудијској Арабији

04.11.2017. 15:40
Пише:
Србија Данас/Д. Новаковић
Melanija Tramp
Меланија Трамп / Извор: СД/илустрација

Озбиљне промене

Када је крајем септембра ове године најављено да ће женама у Саудијској Арабији бити дозвољено да возе, свет је био у неверици. Најпре, јер је за такву одлуку у овој земљи заиста било потребно чудо, а потом и јер су неки по први пут чули, да жене тамо уопште и не возе аутомобиле.

КАКВА ТРАНСФОРМАЦИЈА СИСТЕМА: Од 2018. године у Саудијској Арабији ће и ЖЕНЕ моћи на СТАДИОНЕ

Саудијска Арабија пред најтежим ИСПИТОМ: Да ли ће се КОНАЧНО одрећи ВЕХАБИЈСКЕ ИДЕОЛОГИЈЕ?

Тек што се спустила прашина у овом конзервативном исламском друштву, одјекнула је нова вест. Жене ће моћи и на стадион. Од 2018. године у пратњи своје породице и тамошње даме присуствоваће фудбалским утакмицама.

Несумњиво је да се у овој земљи дешавају неке озбиљне промене.

На све ово, почетком октобра, почеле су опсежне акције у којима је на десетине имама ухапшено због оптужби за радикализам. Имајући у виду да је Саудијска Арабија муслиманска земља, и то, да је вахабизам званична и једина призната државна религија, онда можемо тек замислити о каквом се нивоу радикализма ради.

Селфи који је ЗАПАЛИО Саудијску Арабију: Овако је једна жена изазвала БЕС у пустињској краљевини

Саудијски министар Адел Ал Џубеир изјавио је да држава ради на модернизацији образовног система и спречавању погрешног тумачења верских текстова.

Будући да се врховни закон ове земље заснива на Курану, односно шеријату, тумаченом од верских вођа вахабијског усмерења, остаје питање шта је погрешно тумачење верских текстова, у ситуацији када се они свакако тумаче од стране владајућих структура и тако постају закон.

Saudijska Arabija
Саудијска Арабија / Извор: Профимедиа

Дакле, ствар је потпуно јасна, оно што саудијске елите интерпретирају као закон, оно ће закон и бити.

Ова екипа, очигледно, решила је да мало прочисти своје редове и модернизује друштво по узору на модел западног света. Мало по мало, методом "кувања жабе", ово тако конзервативно друштво приближити својим комшијама из региона и нешто либералнијим друштвима, попут УАЕ, Катара, Кувајта и сл.

Историјска одлука: Саудијска Арабија отвара прву возачку школу за жене

Увелико се спекулише да саудијско друштво настоји да се ослободи вахабизма. Тако ће и овде модернизам несумњиво доћи у сукоб са религијским и традиционалним.

Зашто баш фудбал?

Фудбал је игра која је истовремено освојила и ујединила свет. Ову игру не зову џабе "најважнијом споредном ствари на свету".

Арапски свет каска за западним вредностима, али новац и демонстрација моћи, изградњом раскошних насеља и још раскошнијих стадиона надокандиће све то.

Погледајте како изгледају насеља по блискоисточним земљама у експанзији. То су небодери, све те величине, луксуз, архитектонска чуда, намерно изазивање природе и савлађивање препрека. Некако све личи на помало безукусно доказивање бивших пастира који су спавали са камилама, а сада имају све што се на свету, може купити новцем.

У време када нема ратова, своју агресију и борбеност људи троше на спортским манифестацијама. Оне су својеврсно окупирање времена модерног западњака, што је модел који осваја читав свет и ка којем, нажалост сви стремимо.

Утакмице су вентил за испољавање агресије, добра забава и на крају крајева део велике машинерије у потрошачком друштву, а Саудијци и те како имају шта да потроше.

Бахати каубој и прва дама

Чудна коинциденција или не, све ове промене и модернизација кренуше убрзо након посете америчког председеника Доналда Трампа овој земљи. Прва жена која је прекршила правила понашања у Саудијској Арабији и без покривања главе шетала Ријадом била је Меланија Трамп.

Мали корак за човечанство, ОГРОМАН за жене из Саудијске Арабије: Од следећег лета смеју да возе кола (ФОТО)

Одбијањем да покрије главу, прва дама Америке демонстрирала је моћ. Моћ коју Америка реално има у читавом свету и која им даје за право да не поштују правила, па ако вам се не свиђа бахато каубојско понашање, ви их натерајте на супротно.

Међутим, САД и Саудијска Арабија су партнери, па у сврху даљих продубљивања односа, свакако се јачи неће прилагођавати слабијем.

Дух западне цивилизације

Тешко је очекивати веће промене у скорије доба, али жене ће тамо свакако добити своја права, полако али сигурно. Скинуће се бурке, откриваће се лице све више, хаљине ће постајати уже, а можда и краће. Овај процес ићи ће постепено и доћи ће генерација Саудијаца која неће пружати значајан отпор ни много радикалнијим променама.

Саудијске власти ЗАДОВОЉНЕ: Овогодишње ХОДОЧАШЋЕ протекло МИРНО (ФОТО)

Тако ће дух западне цивилизације сахранити још једну древну културу, ма шта ми мислили о њој. Свакако да тоталитарна држава заснована на тумачењу верских текстова, без икаквих права за појединца није узор, али није ни она западна, где имаш слободу, али са том слободом и не можеш баш много, кад се мало боље размисли, тоталитаризам није тако стран појам ни у либералним друштвима.

Пробајте да се супротставите конвенционалности у било ком западњачком друштву, нећете проћи баш најбоље. Али добро, ето ако имате средстава, можете бар да се возите кроз небодерима обрастао град и одете на стадион, обучени како хоћете, да бирате своју страну. Некоме је ваљда и то доста.