Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗИМА ОКОВАЛА И БАЛКАН! У Анталији снег после 29 година, на Евији и Криту НАЈЛЕДЕНИЈИ ДАНИ (ВИДЕО)

25.01.2022. 17:55
Пише:
Србија Данас/Блиц
sneg
снег / Извор: Фото: Танјуг/АП

Југ Европе је ових дана захватио неуобичајено хладан талас.

Југ Европе је ових дана захватио неуобичајено хладан талас.

ЕВО ШТА ЋЕ БИТИ КЉУЧНО ЗА УЛАЗАК У ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ! ЕУ донела потпуно НОВЕ ПРЕПОРУКЕ за путовања - важе од 1.фебруара

ЕВО ШТА ЋЕ БИТИ КЉУЧНО ЗА УЛАЗАК У ЗЕМЉЕ ЧЛАНИЦЕ! ЕУ донела потпуно НОВЕ ПРЕПОРУКЕ за путовања - важе од 1.фебруара

"УЋИ ЋЕМО У РАТ АКО НАТО ЗАТРАЖИ" Македонска министарка о сукобу Русије и Украјине, Милановић оплео по Бајдену: Повући ћемо све хрватске војнике!

"УЋИ ЋЕМО У РАТ АКО НАТО ЗАТРАЖИ" Македонска министарка о сукобу Русије и Украјине, Милановић оплео по Бајдену: Повући ћемо све хрватске војнике!

ЏОНСОН СЛАВИО РОЂЕНДАН ЗА ВРЕМЕ ЛОКДАУНА? Британска полиција истражује журке које су биле у канцеларијама премијера

ЏОНСОН СЛАВИО РОЂЕНДАН ЗА ВРЕМЕ ЛОКДАУНА? Британска полиција истражује журке које су биле у канцеларијама премијера

Иако је зима већ увелико у току, неочекивано пуно снега је нападало чак и на јужним грчким острвима и у Турској.

Одложени летови, затворен саобраћај у Турској

Обустава летова са аеродрома у Истанбулу продужена је данас због обилних снежних падавина, док су зимски временски услови закочили саобраћај широм тог града у којем живи око 16 милиона људи.

Турске власти су данас прогласиле административно одсуство за све запослене у јавним институцијама како би смањиле мобилност, преноси Танјуг.

Гувернер Истанбула Али Јерликаја је на Твитеру написао да приватна возила неће бити дозвољена на путевима до 10:00 GMT док тимови за хитне случајеве настављају да чисте путеве.

На снимцима које је поделио гувернер виде се камиони и аутомобили заглављени у снегу.

Турски авиопревозник "Туркиш ерлајнс" је јуче саопштио да је отказао све летове са аеродрома у Истанбул пошто је аеродром затворен.

Снежно невреме је задало велику главобољу 16 милиона становника највећег града Турске, где су се аутомобили улетали једни у друге клизећи низ стрме улице прекривене суснежицом и аутопутеве који су се претворили у паркинге, пише Ал Џазира.

Канцеларија гувернера Истанбула упозорила је возаче да неће моћи да уђу у град из Тракије, региона који се протеже преко европског дела Турске до њене западне границе са Бугарском и Грчком.

Тржни центри су се затворили рано, услуге доставе хране су затворене, а култне градске пекаре биле су празне јер добављачи нису могли да се пробију кроз снег.

Саобраћајни званичници су такође затворили главне путеве широм великих делова централне и југоисточне Турске, планинског региона који је прошле недеље први пут погодила снежна олуја.

Снег у Анталији први пут од 1993. године

У турском граду Анталији, популарној туристишкој атракцији је, након 29 година пао снег.

На изненађење, али и одушевљење становника Анталије, снег је почео да пада синоћ, и наставља са падавинама. Снег је у Анталији, последњи пут пао 1993. године, и износио је око пет центиметара.

Грађани нису крили одушевљење и срећу због снега, те су изашли напоље, грудвали се и уживали у снежном призору.

Спасавање са путева око Атине

Снежни покривач је током протекле ноћи прекрио читаву грчку престоницу, ометајући ваздушни саобраћај и заробивши десетине возача на аутопуту.

Најдраматичнија ситуација је на аутопуту Атика Одос, обилазници око Атине која повезује престоницу са аеродромом, на којој је тренутно на стотине возила и даље заробљено, преноси грчки портал Катимерини.

Спасилачке екипе су се бориле током читаве ноћи да ослободе стотине возача у тренутку када је олуја, по имену "Елпида", захватила Грчку и прекрила Атину дебелим слојем снега, преноси агенција Ројтерс.

Више од 3.500 људи је до јутрос евакуисано са главне обилазнице око Атине.

- Један број људи је напустио своје аутомобиле на обилазници одлазећи пешке, али је око 1.200 аутомобила остало заглављено на Атики Одосу, главној обилазници око престонице - изјавио је портпарол грчке влада Јанис Оикономоу, а преноси агенција Ројтерс.

Спасилачке екипе, укључујући војску, радиле су током читаве ноћи на евакуацији више хиљада људи заглављених у аутомобилима на атинском аутопуту.

Како је објављено у понедељак, снежни покривач прекрио је Грчку, од Акропоља изнад Атине до острва на југу, зауставивши саобраћај, вакцинацију против ковид-19 и школе.

На Скијатосу је снег достигао 20 центиметара, али су, према речима градоначелника Теодора Цумаса, сви путеви проходни. Власти су данас принуђене да обуставе већину активности приватних и јавних предузећа у региону Атике, регионалним јединицама Виотија, Евија, Киклади, на острвима Спорада и на целом острву Крит, због хладног времена.

Ледено у Србији и околини
Балкан је захватио талас хладног времена, а на многим местима јутрос су измерене температуре и ниже од минус 20 степени Целзијуса.

У Србији је јутрос у 8 сати било најхладније у Сјеници, где је измерено минус 24 степена, показују подаци РХМЗ. У Пожеги је било минус 17, у Куршумљи, Смедеревској Паланци и Банатском Карловцу минус 16, а на Златибору и у Врању минус 15 степени Целзијуса.

У Црној Гори је јутрос измерена рекордно ниска температура од -33.2 степена Целзијуса у месту Косаница у општини Пљевља, потврдио је "Вијестима" Душан Павићевић, шеф Метео центра Телевизије Вијести.

До сада најнижа забележена температура била је 1985. године у Рожајама -32 степена Целзијуса.

И у Босни и Херцеговини свануло је ледено јутро. Главни град Сарајево окован је ледом, а јутрос је у појединим деловима града измерено минус 17 степени.

Крајем јануара зима је одлучила да покаже своју оштрину, а Сарајево се последњих дана буди оковано ледом. Температура је јутрос достигла 15 степени испод нуле, што је довело до стварања леда на реци Миљацки.

На подручју Бентбаше, на источном улазу у Сарајево, река Миљацка је на појединим деловима у потпуности заледила.

Захлађење стигло је у Хрватску. У 7 сати јутрос у Сињу је измерено минус 11 степени, а у Макарској, Дубровнику и Сплиту било је нула степени.

У Северној Македонији најхладније је било у Мавровским Хановима и у Берову, где је измерено минус 20 степени. На Поповој Шапки било је минус 18, а у Битоли и Кривој Паланци минус 16 степени Целзијуса.

Данас је забележен најхладнији дан ове године у Бугарској са температурама које су се спуштале и 15 степени испод нуле.

У Бугарској је нарочито хладно у области планине Балкан.