Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЛО У ТЕЛУ ДЕТЕТА: Опседнут Хитлером и отровима починио језиве злочине - међу жртвама и чланови његове породице (ФОТО)

19.09.2021. 19:28
Пише:
Србија Данас/Курир
Zlo u telu deteta
Зло у телу детета / Извор: Shutterstock

Тешко је поверовати да се у уму детета могу одвијати такве монструозне идеје, а камоли да их може спровести у дело

Од самих почетака Грејем Јанг је био проблематичан дечак који је проводио више времена са својим сетом за хемију него са живим људима. Као тинејџер, Гејам је развио ненормалну радозналост за две теме - Хитлера и отрове.

До момента када му је било 14, већ је убио маћеху и отровао целу ближу породицу. Након кратког боравка у лудници у којој је убио пацијента, Грејема су "излеченог" пустили на слободу. А онда је овај младић направио пустош широм Уједињеног Краљевства.

ПОЛИТИЧАР ПОГИНУО У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: На функцији био само месец дана

ПОЛИТИЧАР ПОГИНУО У САОБРАЋАЈНОЈ НЕСРЕЋИ: На функцији био само месец дана

ДРАМА ТОКОМ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Сударила се и срушила два хеликоптера - све је пошло по злу!

ДРАМА ТОКОМ ВОЈНЕ ОПЕРАЦИЈЕ: Сударила се и срушила два хеликоптера - све је пошло по злу!

ОНИ СУ НАУЧИЛИ ДА "ЖИВЕ СА КОВИДОМ": Списак земаља које сада УКИДАЈУ мере, враћају се нормалном животу?

ОНИ СУ НАУЧИЛИ ДА "ЖИВЕ СА КОВИДОМ": Списак земаља које сада УКИДАЈУ мере, враћају се нормалном животу?

Грејемова мајка је умрла од туберкулозе само неколико месеци после његовог рођења 1947. године. Ово је оставило дубоке последице на Грејмовог оца који је сина послао код тетке да га она негује.

Тако је било све до 1950. године када се поново оженио и сина довео кући. Међутим, малишан је већ развио дубоки однос са тетком и мрзео је и оца и маћеху што су их раздвојили, пише портал Allday.com.

Грејем је одрастао у мирног и повученог тинејџера који је има две опсесије – Адолфа Хитлера и отрове. Отворено је причао о томе да је Хитлер био несхваћен и носио је свастику.

Његов отац је сматрао да је добро што се његов син интересује за хемију, па је Грејему купио основну опрему крај које је дечак проводио сате. До момента када му је био 13, Грејем је толико добро познавао хемикалије да је успео да убеди локалног апотекара да му је 17 и да су му опасни отрови потребни јер студира.

Грејем је ускоро своје знање тестирао. Његова прва жртва био је његов једини школски пријатељ Кристофер Вилијамс коме је полако додавао отров у храну. Након што је дечак постао толико болестан да више није могао да долази у школу Грејем је пажњу преусмерио да своју породицу.

Обрачун са породицом

У новембру 1961. године Грејемовој сестри Винифред је нагло позлило и лекари су открили да је девојка у организму имала отров бунике. Грејемов отац је посумњао на сина, али је мислио да је дечак био неопрезан и случајно оставио отров на дохват руке девојчице и ништа није рекао полицији.

Након овога, Грахам се окренуо својој маћехи Моли. Априла 1962. несрећна жена је после мистериозне болести умрла. Кремирана је и тако је највећи део доказа против њеног пасторка нестао.

Ускоро је и отац породице Јанг био болестан, али чак ни тада Грејем није био осумњичени. Тек када је професор хемије у школи у коју је Грејем ишао пронашао записе о отровима и тачној грамажи на учениковом столу, полиција је обратила пажњу на повученог тинејџера.

Када се једном нашао у полицијској станици, Грејем није порицао да је отровао оца, сестру и друга, али није признао убиство маћехе јер за то полиција није имала доказе.

Имао је само 14 година када је примљен у менталну болницу. Ипак, како ово није била максимално обезбеђена институција, Грејем је наставио да изучава отрове и ускоро је цијанидом убио другог пацијента.

Након скоро 9 година проведених у лудници, Грејм Јанг је као "излечен" пуштен на слободу када му је било 23 године.

"Тровач са шољицом чаја"

Јанг се настанио у локалном хотелу и наставио убијање. Чињеница да су малолетнички досијеи закључани омогућила је Грејему да се запосли у градској лабораторији. Његове колеге су мислиле да је Грејем мало чудан, али нико није помислио да се иза њега крије окорели убица. Јанг је свима често правио чај и кувао кафе.

Након изненадне смрти двојице колега и огромног броја запослених који су одједном отишли на боловање, власти су коначно постале сумњичаве и у лабораторију су дошли лекари да испитају запослене. Грејем, егоцентрични социопата какав је био, питао је лекаре пред свим запосленима зашто нису испитивали болесне на тровање талијумом.

Грејем Јанг тада је ухапшен и суђено му је за два убиства, два покушаја убиства и неовлашћено руковање отровима. Јуна 1972. проглашен је кривим и осуђен на четири доживотне робије.

Грејем је уживао у пажњи коју су му медији дали називајући га "тровач са шољицама чаја". Знајући ово, сигурно би био одушевљен да зна да је овековечен у "Одаји ужаса" у музеју воштаних фигура Мадам Тисо.

Ипак, није дочекао да ужива у слави – стражари су га нашли мртвог у његовој ћелији 22. августа 1990. Резултати аутопсије показали су да је умро од срчаног удара. Имао је само 42 године.