Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УМЕСТО РАЈА, ДОЧЕКАО ИХ ПАКАО: Поглавар цркве силовао и мучио вернике, жене приморавао да чине застрашујуће ствари! (ФОТО/ВИДЕО)

08.01.2024. 10:06
Пише:
Србија Danas/BBC
Krst
Крст / Извор: Shutterstock

Десетине бивших чланова наводе злочине

BBC је открио доказе о широко распрострањеном злостављању и мучењу од стране оснивача једне од највећих светских хришћанских евангелистичких цркава.

ОПСАДНО СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ! Народ се дигао на ноге и блокирао читаву државу (ВИДЕО)Foto: Twitter Printscreen/@PeterSweden7, @JimFergusonUK, @ChuckCallesto

ОПСАДНО СТАЊЕ У НЕМАЧКОЈ! Народ се дигао на ноге и блокирао читаву државу (ВИДЕО)

НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА СТАНОВНИКА! Надолазе стравичне поплаве, ОПАСНО невреме ударило на југоисток земље (ВИДЕО)Poplave

НАРЕЂЕНА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА СТАНОВНИКА! Надолазе стравичне поплаве, ОПАСНО невреме ударило на југоисток земље (ВИДЕО)

ТЕШКО КРВОПРОЛИЋЕ У ПАКИСТАНУ! Најмање шест полицајаца убијено у свирепом бомбашком нападу исламских екстремиста (ФОТО)Foto: Twitter Printscreen/@arawacorojo

ТЕШКО КРВОПРОЛИЋЕ У ПАКИСТАНУ! Најмање шест полицајаца убијено у свирепом бомбашком нападу исламских екстремиста (ФОТО)

Десетине бивших чланова Синагошке цркве свих нација - пет Британаца - наводе злочине, укључујући силовање и присилне абортусе, које је извршио покојни Ти Би Џошуа у Нигерији. Оптужбе о злостављању на тајном имању у Лагосу трају скоро 20 година, пише BBC.

Синагошка црква свих нација није одговорила на наводе али је рекла да су претходни наводи неосновани. Ти Би Џошуа, који је умро 2021. године, био је харизматичан и изузетно успешан проповедник и телејеванђелиста који је имао огроман број следбеника у свету.

Током двогодишње истраге, BBC је открио следеће:

- Десетине извештаја очевидаца о физичком насиљу или мучењу које је извршио Џошуа, укључујући случајеве злостављања деце и бичевања и везивања људи.

- Бројне жене које кажу да их је Џошуа сексуално напао, а један број тврди да су годинама више пута силоване у комплексу

- Више навода о присилним абортусима у цркви након наводних силовања од стране Џошуе, укључујући једну жену која каже да је имала пет прекида трудноће

- Више извештаја из прве руке у којима се описује како је Џошуа лажирао своја "чудесна исцељења", која су емитована милионима људи широм света.

Једна од жртава, Британка по имену Реј, имала је 21 годину када је напустила школовање на Универзитету Брајтон 2002. године и регрутована у цркву. Провела је наредних 12 година као један од Џошуиних такозваних "ученика" унутар његовог бетонског комплекса налик лавиринту у Лагосу.

- Мислиле смо да смо у рају, али смо биле у паклу, а у паклу се дешавају страшне ствари - рекла је она за BBC.

Реј је рекла да ју се Џошуа сексуално напао и да је две године била у самици. Злостављање је било толико тешко, она каже да је покушала самоубиство више пута у кругу.

Синагошка црква свих нација (Сцоан) има глобалне следбенике, управља хришћанским ТВ каналом под називом Emmanuel ТВ и мрежама друштвених медија са милионима гледалаца.

Током 1990. и почетком 2000. десетине хиљада ходочасника из Европе, Америке, југоисточне Азије и Африке путовало је у цркву у Нигерији да би сведочили како Џошуа чини "чуда исцељења".

Најмање 150 посетилаца је живело са њим као ученици у његовом имању у Лагосу, понекад деценијама.

Више од 25 бивших "ученика" говорило је за BBC - из Велике Британије, Нигерије, САД, Јужне Африке, Гане, Намибије и Немачке - дајући снажно поткрепљујуће сведочење о својим искуствима у цркви, са најновијим искуствима из 2019. Многе жртве били су у тинејџерским годинама када су се први пут придружили. У неким од британских случајева, њихов превоз до Лагоса је платио Џошуа, у координацији са другим црквама у Уједињеном Краљевству. Реј и више других интервјуисаних упоредили су своја искуства са сектом.

Џесика Каиму из Намибије каже да је њена мука трајала више од пет година. Каже да је имала 17 година када ју је Џошуа први пут силовао и да су каснији случајеви силовања од стране Ти Би Џошуе довели до тога да је направила пет присилних абортуса док је била тамо.

- То су били скривени медицински третмани кроз које смо пролазили, могло је да нас убије - рекла је она за BBC.

Други саговорници кажу да су их скидали и тукли електричним кабловима и бичевима, а рутински им је ускраћиван сан. Након своје смрти у јуну 2021, ТБ Џошуа је поздрављен као један од најутицајнијих пастора у афричкој историји. Уздигавши се из сиромаштва, изградио је евангелистичко царство које је међу својим сарадницима бројало десетине политичких лидера, познатих личности и међународних фудбалера.

Он је, међутим, изазвао неке контроверзе током свог живота када се 2014. срушио пансион за црквене ходочаснике, убивши најмање 116 људи.

Истрага BBC, која је спроведена са међународном медијском платформом Опен Democracy, први је пут да се више бивших црквених инсајдера јавило да говори. Кажу да су годинама покушавали да подигну узбуну, али су заправо ућуткани.

Један број сведока у Нигерији тврди да су физички нападнути, а у једном случају је и пуцано на њих, након што су се претходно изјаснили против злостављања и поставили на Јутјуб видео снимке који садрже оптужбе.

Džošua
Џошуа / Извор: Профимедиа

Четворо британских држављана које је говорило за BBC рекло је да је пријавило насиље британским властима након што је побегло из цркве. Рекли су да даље акције нису предузете.

Министарство спољних послова Велике Британије није одговорило на ове тврдње, али је за BBC рекло да све извештаје о злочинима, укључујући сексуални напад и насиље над британским држављанима у иностранству, схвата веома озбиљно.