Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРИРОДА КАКВА СЕ РЕТКО ВИЂА: Туристичка понуда Алибунара и занимљиве манифестације остављају туристе без речи (ФОТО)

03.06.2021. 10:07
Пише:
Србија Данас
Alibunar
Алибунар / Извор: Фото: Војводина

Према археолошким изворима, територија где је данас Алибунар насељена је у неолиту

Сам географски положај Алибунара диктирао је и формирање насеље која због тога и одступају од класичног Панонског типа. Становништво је хетерогеног етничког састава. Историјски догађаји одиграни на овом пордучју чувају традицију и обичаје и она је идентитет народа.

Руб времена им не може ништа: Духовно благо Беле Цркве - дар за туристе из свих крајева Србије, али и света (ФОТО/ВИДЕО)

Руб времена им не може ништа: Духовно благо Беле Цркве - дар за туристе из свих крајева Србије, али и света (ФОТО/ВИДЕО)

Манифестације које не смете пропустити: Време је да завирите у карневале Беле Цркве (ФОТО)

Манифестације које не смете пропустити: Време је да завирите у карневале Беле Цркве (ФОТО)

ЛЕГЕНДА МАЧВАНСКОГ ГЛУМИШТА: "Мартинови дани" у Богатићу окупљају људе широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

ЛЕГЕНДА МАЧВАНСКОГ ГЛУМИШТА: "Мартинови дани" у Богатићу окупљају људе широм Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Према археолошким изворима, територија где је данас Алибунар насељена је у неолиту, па током бронзаног доба и у време Римљана. У списима се место помиње први пут у XVI веку, као насеље под турском влашћу по имену Алијина вода. Ту је постојао Али-пашин бунар, па отуда и касније назив насеља, које се раније звало Крстурница. После повлачење Турака, Алибунар је српско насеље са 32 куће (1717), а од 1773. године је у саставу немачког граничног пука.

Ово поднебље је током протеклих векова изнедрило храбре људе, вредне раднике и изузетне ратнике. Највећи банатски књиежевник Милош Црњански, који је живео у месту Иланџа је то најбоље описао у својим делима. Речи овог великог књижевника сведоче о протеклим временима, о борби Банаћана за бољи и срећнији живот потомака и о људима који се од других разликују по банатским одличјима.

Посета ове општине је заправо шетња кроз историју, традицију и обичаје, то је прича о писцима, сликарима и легендама. Поред прелепих пејзажа, предивне природе, укусне хране и дивних људи који су домаћини на гласу, Алибунар нуди прегршт манифестација на којима можете осетити чаробну енергију, стећи предивно искуство, упознати сјајне људе због којих ћете сигурно пожелети да се вратите поново. 

Представљамо вам само неке од манифестација које су и више него популарно не само у Србији, Војводини, већ изван њених граница.

"Лов на банатску лисицу"

Манифестацијом "Лов на банатску лисицу" отвара се сезона манифестација општине Алибунар која сваке године током јануара, приближно у исто време, окупља више стотине ловаца који учествује у хајци на банатску лисицу. Хајка креће у риту, лови се само одмерено и плански у складу са законским нормама.

Ова традиционална манифестација поред практичног, има и едукативни карактер, па се у оквиру ње организују и стручна предавања о развоју домаћег ловног туризма, ловства на рубу Делиблатске пешчаре, као и о болести беснила, као код лисица, тако и код осталих предатора на поменутом подручију. Због свега наведеног, а пре свега због места које "Лов на банатску лисицу" заузима у календару туристичких манифестација, хајка представља својствен бренд ловног туризма у овом делу Војводине, па и читаве Србије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Бројност врста животињског света је велика и огледа се у мноштву птица и сисара, што омогућава развој ловног туризма. Од ситне дивљачи, присутни су зец и фазан, али и крупна дивљач, као што су јелен, срна и дивља свиња. Ловишта припадају панонском типу, а односу на остале туристичке гране у општини, ловни туризам је најразвијенији.

Првомајски уранак

Првомајски уранак је традиционални обичај многих нација и најћешће се састоји у томе да са пријатељима одемо негде у природу где уз роштиљ, музику и добру атмосферу дочекамо 1.мај, интернационални празник рада. Први мај је празник у част радничке класе, који слави рад и радника.

Првомајски уранак је вема популаран и у нашој земљи, па тако многа места у Србији имају своја излетишта која су најпосећенија током првомајских празника, а у општини Алибунар је то Девојачки бунар у Делиблатској пешчари.

Музика, природа, добра храна и екипа су догађаји који увек најдуже памте и дуго препричавају. Празник рада. 1 и 2. мај су нерадни дани, а за многе почиње продужени викенд, тако да велики број људи одлази у природу где борави наредних неколико дана. 

Изађи ми на теглу

Туристичка организација Општине Алибунар као коорганизатор реализује караванске спортско-кулинарске манифестације која има за циљ да споји традиционално и модерно, село и град, прошлост и садашњост и пронађе најбољи рецепт за ајвар у Србији.

Alibunar
Алибунар / Извор: Фото: Туристичка организација Алибунар

Сабор пчелара

У организацији Туристичке организације општине Алибунар, на излетишту Девојачког бунара у Јуну одржава се Сабор пчелара где се упознају са излагачима и произвођачима меда и пчелињих производа и лековитог биља. Манифестација, која је под покровитељством општине Алибунар, окупља велики број излагача пчелињих производа и пратеће опреме за пчеларство.

У пратећем програму манифестације наступају неколико културно-уметничких друштава и удружења жена из општине Алибунар, организује се и Етно базар на ком се представљају произвођачи традиционалних рукотворина, домаћих производа. Сајам је прлика да се, поред меда и других пчелињих производа, по најповољним условима набави и комплетна пчеларска опрема и репроматеријал. Осим багремовог меда, може се купити и полен и саће, али и ракија медовача, прављена по посебној рецептури.

Сабор пчелара у Делиблатској пешчари манифестација је од привредног-туристичког значаја. Свако подручује има одређени квалитет меда, а Банат је најпознатији по сунцокреветом меду, који је један од најбољих оксиданаса. Пчеларство има потенцијал, нарочито у овим, еколошки нетакнутим крајевима, мед са територије Делиблатско пешчаре карактерише чистоћа и квалитет.

Летњи музички фестивал

Музички фестивали су велика атракција, коју сви воле, без обзира на године, основна идеја Летњег музичког фестивала је представлање јавности сцене која негује најризичније музичке правце, окупља музичаре, аматере или професионалце, слави музику и истиче ширину и разноликост музичких жанрова, укратко спој старог и новог.

Дани рибара

"Дани рибара Јаношик - Јерменовци" годинама се одржава на каналу Дунав-Тиса-Дунав који граничи два места Јаношик и Јерменовце и две општине, Алибунар и Пландиште.

Дводневна међународна туристичко - спортска манифестација је догађај који окупља страствене риболовце свих узраста и омогућава надметање у више дисциплина и то: такмичење сениора у лов рибе на пловак, такмичење јуниора, као и међународно екипно такмичење у лову рибе на пловак које окупља велики број такмичара из региона. Није занемарљиво ни такмичење у кувању рибље чорбе које некад броји и преко 100 учесника. Манифестација се одржава сваке године у првој недељи септембра.

Селеушки вишебој

Манифестација која промовише такмичење у традиционалним, аутентичним крајишким играма "Селеушки вишебој" одржава се почетком септембра месеца, такмичење садржи 10 дисциплина: трчање у џаку, трчање по брвну, пењање уз стожину и балотање. Манифестација има за циљи да подсети старије, а упозна младе са тиме како су се некад њихови преци надметали и "мерили" своју снагу.

Alibunar
Алибунар / Извор: Фото: Туристичка организација Алибунар

Ова манифестација окупља Крајишнике из разних делова Војводине, такмичаре из целе општине Алибунар, из разних градова Србије као и такмичаре из околних држава. Манифестација се одржава у насељу "Колонија" у Селеушу. Најснажнији, најиздржљиви и они са најбољом тактиком у овим надметњима освајају наклоност публике и признањем најбољег на Селеушком вишебоју.

Дани Милоша Црњанског

Манифестација која се одржава традиционална у знак сећања на живот и рад великог српског књижевника "Дани Милоша Црњанског", аутора многобројмих дела: Лирике Итаке, Суматре, Дневника о Чарнојевићу, Сеоба, Ламента над Београдом, Романа о Лондону.

Овај културни догађај има за циљ оживљавање дела Милоша Црњанског великог српског писца и песника, несумњиво једне од најзначајних личности у српској култури и јавном животу, двадесетог века, Опус Црњанског и његова јединствена дела и даље су актуелни у нашем времену.

Dani Miloša Crnjanskog
Дани Милоша Црњанског / Извор: Фото: Туристичка организација Алибунар

Дани МИлоша Црњанског састоје се од Свечане академије уз богати културно-уметнички програм у оквиру кога су изведени одломци из књижевних дела Црњанског, овај догађај увеличавају магистри, професори чланови Управног одбора Задужбине Милоша Црњанског, великани српског глумишта.

Манифестација се одржава сваког 26. октобра, у Иланџи. Приликом полагања цвећа на спомен плочи куће у којој је један од најзначајних стваралаца српске литературе XX века проводио дане његове младости, ово је посебно место, место где је Милоша Црњански ходао, писао, стварно... Самим тим је његов огроман траг овде остао кроз Иланџу не може да се прође, а да се тај траг не осети.

Пројекат је финансиран из буџета општине Албинуар. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.