Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Батинска битка је једна од најзначајнијих и највећих из Другог светског рата, у Сомбору је обележена 73. годишњица (ФОТО)

11.11.2017. 19:08
Пише:
Србија Данас
73. godišnjica od Batinske bitke
73. годишњица од Батинске битке / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Почаст погинулим југословенским и борцима Црвене армије одали су председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Владе АП Војводине Игор Мировић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин

Једна од најзначајнијих и највећих битака Другог светског рата била је Батинска битка. Мало ко зна за њу, трајала је од 11. до 19. новембра 1944. године и у њој су учествовале јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије са једне стране и немачког Вермахта са друге.

У Сомбору је 11. новембра одржана свечаност поводом 73. годишњице битке. Како би догађај добио додатно на значају, тим поводом завршена је обнова музеја Батинске битке недалеко од Бездана, на самој обали Дунава, а уређено је и гробље палих хероја у Сомбору.

Управо ова битка, иако је трајала свега 18 дана, допринела је стварању кризе унутар немачке одбране након чега је уследио крах немачких снага на свим фронтовима.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Свечаној академији, испред обновљеног спомен комплекса и Музеја Батинске битке, учесницима НОР-а, гостима и свима који су дошли да одају почаст погинулим југословенским и борцима Црвене армије обратили су се председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Владе АП Војводине Игор Мировић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Чепурин.

Премијерка Ана Брнабић се обратила окупљенима и подсетила да је Батинска битка остала упамћена по највећем броју учесника и по свом интензитету, те да је оваплоћење мисли великог руског писца Лава Толстоја да би "човек би читав свој живот би требало да проживи као једно херојско дело".

Premijerka Srbije Ana Brnabić
Премијерка Србије Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

За 18 дана, преко 2009 мртвих

У Батинској битки, за три недеље колико је трајала, погинула су 2243 борца, 856 југословенских и 1387 совјетских бораца.

Њима и њиховом делу одата је почаст.

- Војводина одличан пример мултикултурализма, међуетничке сарадње и толеранције и на овај начин Србија показује посвећеност управо тим најважнијим европским вредностима. Данас на обележавању 73. годишњицу Батинске битке, Србија поносно чува успомену на своје хероје који су без страха положили живот за нашу слободу. Остајемо доследни тим вредностима и заједнички настављамо да градимо бољу будућност. Батинска битка једна од најкрвавијих и за победу и напредовање Црвене армије у Европи живот су дали бројни младићи и девојке који су се школовали да у миру свом народу служе као лекари, економисти, научници – они су испунили захтев Лава Толстоја. Читав њихов живот био је херојски. Жртве Батинске битке нису биле узалудне оне нама као и будућим генерација могу бити јасан путоказ који ће нам помоћи да донесемо исправну одлуку у тренуцима када на први поглед мислимо да је најтеже - рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Premijerka Srbije Ana Brnabić
Премијерка Србије Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

- Водимо рачуна и о старијим генерацијама које су чувари наше сјајне традиције на коју сви заједно треба увек да будемо поносни. И у Првом и у Другом светском рату Србија се борила раме уз раме са свим слободољубивим земљама, наша политика се до данас није променила. Пријатељство и сарадњу негујемо и са истоком и са западом – додала је Брнабићка.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић обратила се окупљенима и такође је истакла историјски значају Батинске битке и њен значајан допринос у коначној победи над фашизмом.

73. godišnjica od Batinske bitke
73. годишњица од Батинске битке / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

- Међу више од 2000 страдалих погинуло је 82-оје Сомбораца. Град Сомбор овој битци дао је допринос и као значајан болнички центар у којем је било смештено више од 11000 рањених војника. У знак сећања и захвалности на овај догађај 1981. године отворен је спомен комплекс и музеј Батинске битке. Као такав он представља једно од укупно два здања у Војводини која су изграђена на месту самог одржавања битке: Од тада до данас, ово здање које представља и има и културно-историјски значај, под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Данас, након готово три деценије, присуствујемо поновном отварању обновљеног Музеја Батинске битке и имамо прилику да поново одамо почаст погинулим жртвама и борцима којима дугујемо нашу слободу и нашу будућност - казала је Голубовићка и захвалила се Покрајинској влади и њеном председнику Игору Мировићу који је дао личну иницијативу и подршку да се обнови Музеј Батинске битке.

73. godisnjica od Batinske bitke
73. годисњица од Батинске битке / Извор: Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Након Свечане академије положени су венци и представници Републике Србије, АП Војводине, града Сомбора, као и сви присутни посетили су реновирано здање Музеја Батинске битке.

- Обновом спомен комплекса скинули смо сенку и заборав са лица палих бораца и поново вратили вредност жртви за слободу. Данас, на овом месту, овим чином смо умили наш образ, образ Војводине, али и целе Србије јер се данас налазимо на тромеђи Републике Србије са државама Хрватском и Мађарском. Данас са овога места које представља средишњу тачку најзначајнијег пловног пута Европе – Дунаву – можемо сваком да поручимо да је Србија поново уређена земља, да Србију вреди поштовати. Србија цени појединачни допринос у општем интересу, Србија цени и негује и чува своју прошлост, пажљиво гради своју садашњост и планира своју будућност. У знак сећања, у знак захвалности и поштовања слава борцима чувене Батинске битке - истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Тиме што обележавамо годишњице страдања људи из бројних ратова који су се водили на нашим подручјима само поручујемо да никада неће бити заборављени и да ћемо увек памтити шта су урадили за земљу и народ који је наставио да живи.