Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Фискалне касе - почетак краја суботичког бувљака?

26.03.2022. 09:55
Пише:
Србија Данас/ Subotica.com
pijaca
пијаца / Извор: Shutterstock

Иако Закон о фискализацији не подразумева да ће купци чекати фискални рачун за килограм домаћих јабука, овај закон, између осталог, предвиђа фискалне касе на тезгама са различитом робом широке потрошње. Чини се да ће примена овог закона највише погодити суботички бувљак, на ком је од почетка пандемије продаја утихнула па се пијачари питају како издржати још један намет када прихода готово да нема

Фискалне касе обавезне су за оне пијачаре који продају различите врсте робе широке потрошње, прехрамбене производе других произвођача или воће и поврће из увоза. Таквих је, несумњиво, највише на бувљаку. На питање шта ће радити од краја наредног месеца, када истиче прелазни период за фискализацију, продавци које смо питали углавном одмахују руком и слежу раменима.

Вучевић: Нова железничка станица кроз коју пролази брзи воз сведочи о томе шта ће Карловци бити у деценијама пред нама (ФОТО)

Вучевић: Нова железничка станица кроз коју пролази брзи воз сведочи о томе шта ће Карловци бити у деценијама пред нама (ФОТО)

"КО ТИ ДАДЕ ДОЗВОЛУ?" Несвакидашњи инцидент у саобраћају у Новом Саду: Остаде без врата (ВИДЕО)

"КО ТИ ДАДЕ ДОЗВОЛУ?" Несвакидашњи инцидент у саобраћају у Новом Саду: Остаде без врата (ВИДЕО)

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА СПОРТСКОГ КОМПЛЕКСА У ФУТОГУ Вучевић: То је велика ствар и за цео Нови Сад

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА СПОРТСКОГ КОМПЛЕКСА У ФУТОГУ Вучевић: То је велика ствар и за цео Нови Сад

- Не знам шта ћу да радим, надам се да ће одложити фискализацију за коју годину - наводи један продавац на бувљаку.

Крајњи рок за укључење у нови систем је 30. април, а продужења прелазног периода неће бити, а неће бити ни даљих изузећа обвезника фискализације, поручују надлежни. Са друге стране продавци на бувљаку негодују и питају се како издржати још један намет када промета готово да нема о чему сведоче празне тезге и мали број купаца. 

- Од када је почела корона продаја на бувљаку је стала, по три дана ми нико не стане за тезгу. Корона нас је упропастила, а фискална каса ће нас само дотући. То је трошак више, а како да исплатимо све трошкове када посла нема? Купаца из Мађарске, од како је почела корона, скоро да и нема. Они који дођу у џепу имају свега 10 хиљада форинти, за тај новац купе чарапе, доњи веш и евентуално црвену паприку. Ако уведу фискалне касе, ставићу катанац на тезгу.

pijaca
пијаца / Извор: Shutterstock

Да је продаја на бувљаку од почетка пандемије стала потврђује и чињеница да је у овом тржном центру издато 50 одсто тезги. Према речима продаваца које смо питали, по увођењу фискалних каса наставиће се са отказивањем. 

- Не смета нама фискална каса, лако бисмо ми ставили касу на тезгу да посла има, али ми једва да нешто продамо. Како онда да поплаћамо све трошкове? Ми се боримо против фискалних каса, спремамо се да идемо на протест у Београд -објашњава нам продавац и поручује да је бувљак интересантан само ако су сви продавци заједно - Није циљ да остане 20 одсто нас, ми постојимо само ако смо сви ту, ако има разнолике робе.

Иако су у мањини, на бувљаку има и оних продаваца који већ имају фискалне касе, то су претежно продавци техничке робе и алата. Такође, има и оних који ће се прилагодити Закону о фискализацији. 

pijaca
пијаца / Извор: Shutterstock

- Ако мора, мора. Имам велепродају и овде имам тезге, тако да људима који траже свакако дам преко рачуна. Ја бар  нешто радим преко рачуна и сада. Закон о фискализацији почео је да се примењује од новембра прошле године, уз прелазни период до краја априла ове године. Овим законом обавезу евидентирања промета на мало преко фискалне касе имају и пијачни продавци, а од обавезе су изузети само они који нуде сопствене пољопривредне производе као и они који обављају делатности које се сматрају старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности. Ово значи да купци неће чекати фискални рачун за везу шаргарепе, килограм кромпира или било које поврће, воће или други производ регистрованог пољопривредника који га продаје на некој од пијаца у земљи- појашњавају из Пословног удружења "Пијаце Србије" за портал Суботица. цом.

Из овог удружења наводе да су свесни да ће фискализација значајно утицати на продавце, као и на оне који се баве комуналном делатношћу управљања пијацама, али додају да ово удружење не може утицати на процес фискализације.

- Ми не можемо утицати на овај процес и зато морамо трагати за начином како да се прилагодимо овој промени. Нема сумње да су пијаце специфична места трговине и разумљиво је што је многима, па и пијачним продавцима, тешко замислити да ће за тезгом имати и фискалну касу.

Више вести о Суботици можете пратити на порталу Subotica.com