Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучевић за Србију Данас: Нови Сад постаје град у коме је култура начин живота

31.12.2017. 11:40
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Приватна архива

Велики интервју градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића за портал SrbijaDanas.com

Нови Сад је изабран за престоницу културе за 2021. годину. Да ли сте почели да се спремате? Шта је потребно урадити како би се спремно дочекала 2021. година како би Нови Сад био потпуно спреман да буде права Европска престоница културе те године?

Почели смо да радимо практично дан после проглашења у Бриселу, и до данас смо институционално поставили пројекат, односно, основали смо Фондацију Нови Сад 2021, утврдили смо стабилан финансијски оквир, почели да градимо инфраструктуру, а путем дијалога смо укључили и грађане у осмишљавање и припрему програма. Од 60 препорука које смо добили од Европске комисије након самог усвајања наше победничке апликације, после првог извештаја који смо им поднели, број препорука за даљи развој пројекта су смањили на 12. Дакле, то најбоље показује како смо радили у овој првој години припрема за ЕПК 2021. Сам пројекат је врло сложен, али је у свету јединствен по томе што кроз пројекте културе мења на боље један град: економски, политички, социолошки .. И зато је значајно то што је одмах добио огромну подршку тадашњег премијера Алекандра Вучића и Републичке владе, али и Покрајинске владе, што је програшен за пројекат од националног значаја, јер ћемо заједно, представљајући Нови Сад као европску престоницу културе, уједно променити и слику Србије. А те промене у побољшању имиџа ми већ видимо. Број туриста је у овој години порастао је за око 14%, а све је више инвеститора који се интересују за улагање у Нови Сад. Истовремено, ми смо почели да припремамо инфраструктуру за неке нове културне садржаје, и то у свим деловима града, али и обнављање 21 фасаде у подграђу Петроварадинске тврђаве, како би је оспособили да буде још атрактивнија туристичка зона. Све је то у оквиру ширег пројекта припрема за Европску престоницу културе 2021. Очекујем да ћемо наредних година, кроз многобројне започете пројекте: развојне, образовне, инклузивне, интеркултуралне, показати да Нови Сад постаје град у коме култура нису само позоришне представе, концерти, изложбе и слчно, већ да је град у коме култура поново постаје начин живота.

Milos Vućević
Милос Вућевић / Извор: Фото: Промо

Када сумирате 2017. годину који пројекти су највише допринели побољшању живота Новосађана, а на који сте пројекат највише поносни? 

Сваки помак у квалитету живота Новосађана је наш успех, а много тога је урађено у последњих годину дана. Бројни су показатељи, и статистички и они које грађани виде својим очима, и у својим кућним буџетима, да нам је добро кренуло. Нови Сад је град у којем коначно раде фабрике, и то у једној од најмоћнијих индустријских грана – у аутоиндустрији. "Лир" и "Делфи" запошљавају око 5000 људи. Ако знате да је последњих 25 година град практично остао без свих индустријских капацитета, а да је највећа штета учињена током катастрофално спроведене приватизације, онда је отварање фабрика сигуран знак да смо изашли из те спирале економског пропадања, и да смо на путу напретка. То су добре и сигурне инвестиције које са собом “повлаче” и све остале, и покрећу и све остале потенцијале града. Одлука немачког "Континетала" да у Новом Саду отвори свој Центар за истраживање и развој само је један од показатеља какве то потенцијале имамо. Осим добрих радника средње стручног профила, имамо и најбољи инжењерски кадар, и по томе смо у врху Европе, као град у коме се перманентно развија ИТ сектор. С друге стране, у Новом Саду се дешава и један од највећих инвестиционих циклуса у последњих неколико деценија. Наш град је ове године био једно од највећих градилишта у Србији, одмах после Београда, са преко 700 активних градилишта. Ујединили смо се око пројеката чијом реализацијом ће бити значајно побољшан квалитет живота у Србији. Када кажем ми, мислим на сарадњу са Републичком и Покрајинском владом, са којима заједно потписујемо неке од тренутно највећих пројеката у Србији. Следеће године ће бити завршен мост на месту старог Жежељевог, тај стратешки важан железнички правац којим ће пролазити међународна пруга Београд - Будимпешта. Почели смо изградњу зграде Радио телевизије Војводине, градимо модеран Научно технолошки парк, зграду Хитне помоћи, балетску и музичку школу, уређујемо Универзитетски кампус, бројне саобраћајнице ... припремамо се и за реализацију великог државног пројекта изградње станова за припаднике свих служби безбедности.

Положена је временска капсула и почели су радови на згради РТВ, до када се очекује да ће зграда бити изграђена и због чега је значајно да се добије такав објекат?

По плановима, за годину и по дана би нова зграда покрајинског јавног сервиса, на старој адреси – на Мишелуку, требало да буде завршена, а самим тим ће оживети и та изузетно атрактивна локација. Много је ту симболике, али и емоција. После 18. година ми градимо оно што су други порушили, ми стварамо а не разарамо. Стара зграда РТВ –а је буквално сравњена са земљом током НАТО бомбардовања, и од тада је преко 1000 запослених без свог крова над главом, а да све то време програм ни једне секунде није стао, а они извештавају на 14 језика. Покрајински јавни сервис добиће оно што је одавно заслужио: кров над главом, модерне услове за рад, а Новом Саду ће коначно бити скинут још један ожиљак са лица, настао од НАТО бомби, мада никада нећемо заборавити то пролеће 1999. године.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Забележен је раст туриста последњих година у целој Србији. Колико је Нови Сад успео да се наметне као атрактивна дестинација за домаће и стране туристе и каква су ваша очекивања за следећу годину?

У првих 10 месеци ове године за око 13,5 одсто је повећан број туриста у односу на претходну годину, као и број ноћења којих је укупно било преко 312.000. Само у октобру месецу, у Новом Саду је боравило скоро 15 одсто више туриста него у исто време прошле године. Током новогодишњих и божићних празника очекујемо нови, велики талас туриста, мада је календар градских дешавања попуњен тако разноврсним и квалитетним програмима, да је сваки месец за туристе једнако интересантан. Нови Сад је постао једна од најпопуларнијих такозваних “city бреак” дестинација у овом делу Европе. У следећој години само очекујем да се сви ови трендови наставе. 

Колико се Нови Сад разликује данас у односу на град који сте преузели 2012. године на управљање?

Са које год стране да погледате, или који год сегмент живота да сагледате, видећете неупоредиву разлику између Новог Сада пре 2012. године, и овог данас. Пре пет година, када је СНС преузела власт у Новом Саду, ми нисмо кренули од нуле, већ из дебелог минуса. Претходници су оставили милионска дуговања, бројне судске спорове, јавна и јавно – комунална предузећа на ивици банкрота, … тако да нам је требало времена да стабилизујемо систем, да бисмо уопште могли да кренемо даље. И данас, поред свих градилишта која смо покренули, свих признања која смо добили, и што је најважније - побољшања опште привредне климе и живота Новосађана, имамо и анализу Фискалног савета по којој Нови Сад, од свих градова у Србји, има најстабилније јавне финансије, избалансиран буџет и у року извршава плаћања. Мислим да је врло јасно, и видљиво, колико се власт Српске напредне странке разликује од оне пустоши коју је у Новом Саду оставио бивши режим ДС –а.

Шта бисте желели да урадите у Новом Саду за Вашег мандата? Шта видите као највећи изазов?

Највећи изазов ће бити решавање проблема у делу јавне управе, модернизиција која ће довести до бржег и ефикаснијег пружања услуга грађанима. Свих ових година улажемо изузетне напоре да створимо истински сервис грађана и привреде, унапредимо рад јавних и комуналних предузећа и инспекцијских служби. Политичка воља постоји, и очекујем да ћемо применом системских решења коначно решити проблем који нас успорава на путу напретка. Такође, пред нама је и наставак реструктурирања јавних и јавно - комуналних предузећа. Нека предузећа смо успели да извучемо из “црвене зоне” пословања, а за нека нам тек предстоји велика борба, као што су ЈКП “Стан”, Апотекарска установа, СПЕНС. Настављамо да градимо, да унапређујемо привредни и пословни амбијент, да унапређујемо све сегменте живота Новосађана, да се што боље представимо као Омладинска престоница Европе 2019, и Европска престоница културе 2021.године, као један модеран, мултикултурални град, као Српска Атина. 

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Александар Вучић Вам је указао велико поверење и поставио Вас за потпредседника СНС 2016. године. Колики је изазов помагати председнику у вођењу највеће странке у историји Србије?

То је велика част, али и велики изазов, и велики рад. Ја сам од оних који верују да рад побеђује све, да свако вреди онолико колико ради, и увек дајем свој максимум. Александрова енергија једноставно не дозвољава да одустанете, да посустанете, да лако прихватите нешто као немогућу мисију .. и то је оно што мотивише да радите, и када мислите да сте на ивици снаге. СНС је државотворна странка, једна огромна организација, која има још већу одговорност јер од грађана Србије већ годинама добија безрезервну подршку. Зато ми не смемо да се улењимо, упркос рејтингу странке који је на историјском максимуму од увођења вишестраначја, нити да заборавимо оно за шта су нас грађани бирали - да се боримо и да радимо за бољу и јачу Србију, да бринемо о њеној будућности. И то не смеју да забораве ни они које је СНС делегирала у месним заједницама, нити они који је представљају у Влади Србије. И зато је важно да ми, највиши руководиоци странке, будемо у сталном контакту са базом, и да је одржавамо што снажнијом. И за мене је задовољство бити стално на терену, и помагати нашим колегама у томе да сваки део Србије ухвати ритам напретка.

Следеће године ће се одржати избори у Београду, а опозиција је већ кренула да прави предизборне коалиције. Исту ситуацију грађани Србије су имали прилику да виде и пре председничких избора. Како оцењујете тренутну ситуацију што се тиче опозиције?

Немам намеру да се бавим људима који не виде даље од личних сујета, а политику доживљавају као начин за брзо лично богаћење. Срећа па су грађани Србије давно прозрели њхове намере. То су филмови које је Србија погледала, одгледала, и сада су у неких забаченим филмским архивама. На срећу свих нас. Сада је неко друго време. Сада се побеђује радом и резултатима, а не лажима, крађом и дуговима.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Да ли мислите да ће опозиција за ове изборе направити неки програм и ће се и овај пут програм заснивати на пљувању Александра Вучића?

Какав програм? Немају они никакав програм, осим ако не мислите на рециклирана обећања из периода када су сви били “обојени у жуто”, и под патронатом својих тајкунских мецена. Они уместо програма имају агресију, а уместо идеја мржњу, и не бирају начин да је покажу. Имају само један циљ, а то је да покушају да сруше најбољег од нас, тако да та кампања ширења лажи о Александру Вучићу никада није ни престала. Страшно је то што ни породица, нити приватни живот нашег председника нису поштеђени тих бруталних лажи и напада од стране разних политичких мртваца. Али народ га воли и подржава његову политику тако да то не може, ни на који начин, да угрози групица оних истих политичара који су тај народ довели до тешког сиромаштва, а земљу увели у једно опште безнађе. Боље би им било да се врате тамо одакле су и дошли – у мишје рупе, осим ако нису спремни да доживе потпуну катаклизму на изборима. 

Ста бисте пожелили грађанима у Новој години?

-Свим грађанима желим добро здравље, и много разлога за срећу.