Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ко у Зрењанин дође, ово место не заобилази: Права туристичка атракција у срцу града (ФОТО)

05.11.2021. 14:24
Пише:
Србија Данас
Central Perk
Централ Перк / Извор: Фото: Приватна архива

Несвакидашње туристичко место у срцу Зрењанина

Туристи нису само посетиоци природних локалитета који одузимају дах или легендарних културних знаменитости, туристи имају разноразне афинитете и жеље за посећивањем, те не чуди што су многе локације постале интересантне великом броју људи. Некада туристи долазе у неки град само да би појели специјалитет тог места, или колаче из старе домаћинске посластичарнице, али има туриста који долазе у потрази за добрим кадром и фотографијом на месту где се на пример снимао неки филм или серија. 

Тај филмско/серијски туризам заступљен је и у Србији, а већи део туриста своја путовања по стазама кинематографије организује на подручју Војводине. Један од војвођанских градова који има за понудити туристичко место као са серијског сета јесте и Зрењанин. У овај град долазе домаћи и страни туристи у потрази за "пријатељским моментом". 

Тамишка променада будући симбол Панчева: Живот поред реке никада неће бити лепши (ФОТО/ВИДЕО)

Тамишка променада будући симбол Панчева: Живот поред реке никада неће бити лепши (ФОТО/ВИДЕО)

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Два кључна пројекта пред Новим Садом: Еколошка борба донеће зеленију будућност грађанима (ФОТО/ВИДЕО)

Два кључна пројекта пред Новим Садом: Еколошка борба донеће зеленију будућност грађанима (ФОТО/ВИДЕО)

Већ 17 година гледамо репризе култне серије "Пријатељи" и са несмањеном жељом већ годинама желимо да будемо део тог света, те дружине, у том стану, на тим фотељама и да се смејемо заједно са њима. Засигурно је да то желе не само људи из Србије већ и многи са стране и из свих крајева света, а скоро је па невероватно да управо у нашој земљи постоји прави мали туристички рај намењен за све љубитеље "Пријатеља", али и пријатеље. 

Од 2019. године управо у Зрењанину можете бити део култне серије "Пријатељи", попити чувени капућино, седети у Моникиној кухињи док на телевизору иде још једна епизода ваше омиљене серије. Добродошли су и ваши пријатељи, разуме се. Не долазе само туристи у Зрењанин због ове атракције, већ и домаћи посетиоци и грађани Зрењанина. 

Ушушкан у лепоти улице Краља Петра И налази се кафић под именом "Централ Перк", баш као онај из серије где се Моника, Рејчел, Фиби, Рос, Џои и Чендлер окупљају. Управо је у срцу Зрењанина направљен прави туристички бум који верно дочарава простор који смо могли да гледамо у чувеној серији.

Мештани објашњавају да је власник овог сада већ омиљеног туристичког места за предах и уживање у Зрењанину дошао на идеју да направи овакав локал након свог пута у Сингапур где постоји сличан објекат. Како је и сам љубитељ серије "Пријатељи" одлучио је да у свом граду направи реплику њиховог живота, али у Србији. У то време су у свету постојале четири такве реплике, а ова у Србији је била јубиларна пета по реду. 

Туристима је на располагању да попију кафу у гарнитури као у оригиналном "Централ Перку", Џоијевој соби, Моникиној кухињи, али и дневној соби њеног стана, а сви детаљи су пажљиво бирани да што аутентичније дочарају изглед из серије. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Пет месеци је трајало прикупљање намештаја и детаља, али је према утисцима туриста све урађено перфектно и врло оригинално. Веома велики подухват према речима власника "Централ Перка" било је налажење намештаја који ће подсећати на оригинални из серије. Реч је о старим комадима намештаја, неки су захтевали и рестаурацију, али када дођете и седнете у фотељу имате осећај да сте баш сад крочили на снимање серије "Пријатељи" и да ће иза неког угла наићи Чендлер и Џои са новим смицалицама и шалама. 

Оваква туристичка атракција је 2019. године била у Сингапуру, Пекингу, Лондону и Њујорку, а од те године и у Зрењанину, а још увек је најомиљенија туристима из свих крајева света, али и наше земље. 

Најпопуларнији део кафића је Моникина кухиња, у њој гости седе и играју карте, фотографишу се, а највећи број гостију је женска популација. Многи у кафић свраћају само да би се фотографисали и видели како изгледа овај рај за пријатеље. Наравно, на ово место поносан је и сваки грађанин Зрењанина, јер многи о њиховом граду препричавају лепе успомене баш одавде, а многи у њега долазе и само да би видели ово култно место. 

Пројекат је финансиран из буџета Града Зрењанина. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града Зрењанина, који је доделио средства.