Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Место на ком је добра забава загарантована: У овај градић у Бачкој хрле туристи из свих крајева Србије (ФОТО)

17.12.2020. 11:05
Пише:
Србија Данас
Apatin
Апатин / Извор: Фото: Туристичка организација Апатин

Келти, Готи, Словени, Мађари, Турци, немачки колонисти, Личани, Банијци, Босанци и сви остали који су Апатин насељавили хиљадама година, оставили су упечатљиво наслеђе које се и данас може видети по градским улицама, али и неким музеј0има и галеријама.

У северозападном делу бачких равница, на левој обали Дунава, сместио се Апатин, један од најлепших градова Војводине. Општина Апатин је лоцирана на крајњем западу, односно, на подручју западне Бачке.

Оно чиме се ова општина може похвалити јесте изузетно повољан географски положај, позиционираност непосредно уз леву обалу велике реке Дунав тзв. "плава европска магистрала", представља додатни потенцијал општине. Поред ове природне, западне границе, општина Апатин се на северу и североистоку граничи са територијом општине Сомбор, а на југу и југоистоку са општином Оџаци.

Уз град Апатин који представља административни, привредни, просветни и културни центар, на подручју апатинске општине се налази још четири насеља сеоског карактера: Свилојево, Купусина, Пригревица и Сонта.

Осетите трагове културних здања у самом срцу Војводине: У овој општини цвета верски туризам (ВИДЕО)

Осетите трагове културних здања у самом срцу Војводине: У овој општини цвета верски туризам (ВИДЕО)

Овде се праве најбоља банатска вина: Виноградарство у Белој Цркви је традиција дуга неколико векова (ВИДЕО)

Овде се праве најбоља банатска вина: Виноградарство у Белој Цркви је традиција дуга неколико векова (ВИДЕО)

Рај за туристе и викенд туре: Знате ли које је идеално место за одмор у Војводини? (ФОТО)

Рај за туристе и викенд туре: Знате ли које је идеално место за одмор у Војводини? (ФОТО)

Келти, Готи, Словени, Мађари, Турци, немачки колонисти, Личани, Банијци, Босанци и сви остали који су Апатин насељавили хиљадама година, оставили су упечатљиво наслеђе које се и данас може видети по градским улицама, али и неким музејима и галеријама.

Последњих неколико година општина Апатин све је пожељнија дестинација на туристичкој мапи Војводине и Србије уопште. Дуго уназад говори се о туристичким потенцијалима ове општине, што је заправо оно што издваја општину од осталих и због чега је привлачна туристима.

Туристички потенцијали који издвајају општину Апатин су базирани на три најбитније ствари, а то су река Дунав са приобаљем, термоминерални извори и мултикултуралност. Постоји у Војводини још општина и градова који имају сличне потенцијале, али готово нигде нема сва три обједињена као у овој општини, што је и издваја од свих осталих.

Deer&Beer festival
Deer&Beer фестивал / Извор: Фото: Туристичка организација Апатин

Наиме, оно чиме се ова општина хвали, а њени становници, као и грађани широм наше велике Србије, јесте плажа код "Плаве руже" која је у потпуности преуређена, сваке зиме се поставља клизалиште, грађани сами уређују нека излетишта попут оног у апатинском Дунавцу или извора сумпорне воде. Све су то изузетно позитивне ствари које доводе до већег броја туриста у Апатину.

Не можемо, а да не наведемо и нове догађаје и манифестације попут Деер анд Беер фестивала, Сајма цвећа, Цветне пијаце, Ускршњег базара, Сусрета Олд тајмера, Фијакеријаде или са старим унапређеним, попут дочека Православне нове године, обележавањем Бадњег дана, Богојављањем, Личком олимпијадом и неизоставним Апатинским рибарским вечерима.

Апатинске рибарске вечери

Кад смо већ споменули Апатинске рибарске вечери, веома је важно истаћи да је у питању бренд који не застарева. Одржано их је већ 55, а и даље су подједнако популарне, не само у Србији већ и у иностранству и њен основни квалитет односи се на сам садржај и делове програма који се односе на аласки живот и аласку традицију. 

Током четири дана Апатинци и њихови гости уживају у бројним дешавањима са више од 1.000 учесника и 40 различитих садржаја - концерата, ревија, изложби, представа, спортских такмичења те надметања у кувању рибљег паприкаша.

Апатинске рибарске вечери одржавају се сваког јула. Манифестација почиње традиционалним обраћањем председника општине Апатин, којем ће претходити дефиле мажореткиња, концерти домаћих бендова, наступи културноуметничких друштава, филателистичка изложба, ревија фризура и квалификације за Златни котлић.

Apatinske ribarske večeri
Апатинске рибарске вечери / Извор: Фото: Туристичка организација Апатин

Другог дана манифестације ће бити одржана трка чамаца, након чега следи традиционално такмичење у прављењу најбољег рибљег паприкаша, а последњег дана манифестације биће приказана нека од дечијих представа.

Улична одбојка

Међународни турнир у уличној одбојци за младе који се традиционално одржава у другој половини маја. Организатор турнира ОК Апатин сваке године угости преко 1000 малишана, који својим спортским активностима и смехом испуне главно апатинско шеталиште и трг Николе Тесле.

Грожђе бал у Сонти

Туристичка манифестација поводом завршетка бербе грожђа са богатим културно-уметничким програмом. Ова манифестација је најстарија на територији општине Апатин, а према речима многих и у целој Војводини. На свечаности се, већ дуги низ година, поводом грожђа, новог вина и почетка јесени окупља велики број људи.

У оквиру манифестације одржавају се изложба ручних радова, наступи фолклорних група, дефиле окићених фијакера и сеоских кола, а потом и симболично венчање кнеза и кнегиње.

Личка Олимпијада

Манифестација која је установљена као повод и место дружења, братимљења и продубљивања пријатељских веза са Личанима, њиховим потомцима и пријатељима, из других крајева, енклава и дијаспора српског народа.

Лика је вековно огњиште Личана, односно Срба, који су се у разним историјским околностима, нарочито после II светског рата, доселили у Апатин и Пригревицу. Лика је за време Аустроугарске монархије, заједно са Банијом и Кордуном чинила "тројство" Војне крајине. Апатин је данас највећи лички град у Србији.

Овом Олимпијадом одаје се дужно поштовање према успоменама, које Личане историјски вежу за њихове аутохтоне и матичне личке завичаје, крајеве и огњишта. Надметањима у старим борилачким вештинама и спортовима организатори су хтели да подсете на традицију, која је Личане вековима уздизала и дичила заједно са њиховим песмама, шалама, мелосом и фолклором.

Мајске свечаности 

Културно-спортска манифестација са богатим уметничким програмом. У оквиру манифестације су свечаности поводом Дана колонизације села, Дана ослобођења села и Дана спомен библиотеке.

Фестивал цвећа 

Фестивал цвећа у Апатину има традицију дугу годинама, на самом фестивалу не уживају само посетиоци, ужива и читам град свом својом душом, шарени се, обасјан сунчевим зрацима, добром енергијом, бојама као и срећом и осмесима свих грађана ове општине, а и шире.

Традиција је да изложба буде два у месецу мају, излаже се значајан број разних врста балконског цвећа, медитеранског цвећа, зачинског биља и четинара. Амбијент фестивала употпуњују и бројни забавни садржаји у изведби културно-уметничких друштава, а ту је и целодневна музичка подлога.

И оно што на самом крају, морамо свакако да поменемо јесте управо богара културна баштина која је изузетно разноврсна и која се развијала, развија и настављено је да се на њој ради и дан данас.

Festival cveća
Фестивал цвећа / Извор: Фото: Туристичка организација Апатин

Веома леп пример је извор сумпорне воде код Рибарева, Дворци у окружењу Апатина, ту је и родна кућа Пала Абрахама, његов клавир, синагога, бисер архитектуре, идеја је такође и да се направи Рибарски музеј у Шарану, Јеврејски музеј у Синагоги, музеј у цркви у Жарка Зрењанина већ постоји, а ту је и музеј у Пригревици.

Музеји су право место на којима млади људи могу почети да се интересују за своју историју. Када додирну те ствари из прошлости, прочитају књиге, поставе питања, брже ће и више научити о историји свог града јер град који нема своју прошлост, нема ни своју будућност.

Општина Апатин несумњиво привалачи све већи број туриста својим манифестацијама, али и многобројним културним садржајима унутар ове општине.

ЖИВОТ СЕ ВРАЋА У НОРМАЛУ: Зоолошки врт на Палићу поново ради! (ФОТО)

ЖИВОТ СЕ ВРАЋА У НОРМАЛУ: Зоолошки врт на Палићу поново ради! (ФОТО)

Шанса да кроз сладак бизнис зарадите: Пчелари у Алибунару своје производе представљају на јединствен начин (ВИДЕО)

Шанса да кроз сладак бизнис зарадите: Пчелари у Алибунару своје производе представљају на јединствен начин (ВИДЕО)

Грађани су увек на првом месту: У Алибунару не престаје акција "ПОМОЋ У КУЋИ" (ВИДЕО)

Грађани су увек на првом месту: У Алибунару не престаје акција "ПОМОЋ У КУЋИ" (ВИДЕО)

Места која чувају древне тајне: Археолошка налазишта Беле Цркве - сведоци минулих времена (ВИДЕО)

Места која чувају древне тајне: Археолошка налазишта Беле Цркве - сведоци минулих времена (ВИДЕО)

Путеви који живот значе: Мештани Опова током 2020. године добијају важну саобраћајницу (ВИДЕО)

Путеви који живот значе: Мештани Опова током 2020. године добијају важну саобраћајницу (ВИДЕО)