Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучевић: Наша држава и вођство размишља својом главом, не седи на туђим столицама и води се националним интересима

04.02.2022. 11:51
Пише:
Србија Данас/Град Нови Сад
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Вучић има моралну и обавезу и одговорност према грађанима ове земље да настави да ради свој посао

У наредним данима ћемо видети формирање будућих коалиција и истицање још неких кандидатура како се приближавамо Сретењу, када се очекује расписивање парламентарних и градских избора, рекао је градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић гостујући у јутарњем програм у ТВ Пинк.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У НОВОМ САДУ: "Стара дама" ће спремна дочекати брзи воз

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ЖЕЛЕЗНИЧКОЈ СТАНИЦИ У НОВОМ САДУ: "Стара дама" ће спремна дочекати брзи воз

ЧОВЕК У СРЕД НОВОГ САДА УРАДИО НЕШТО НЕЧУВЕНО: На сред пешачког се БАЦИО на ауто да исценира незгоду, међутим није видео камеру (ВИДЕО)

ЧОВЕК У СРЕД НОВОГ САДА УРАДИО НЕШТО НЕЧУВЕНО: На сред пешачког се БАЦИО на ауто да исценира незгоду, међутим није видео камеру (ВИДЕО)

Како су пропала војвођанска бродоградилишта у време демократа ПРЕДВИДИВ СЦЕНАРИО И УХОДАН МОДЕЛ: Прво их приватизовали преко домаћих тајкуна, па пљачкали

Како су пропала војвођанска бродоградилишта у време демократа ПРЕДВИДИВ СЦЕНАРИО И УХОДАН МОДЕЛ: Прво их приватизовали преко домаћих тајкуна, па пљачкали

Водимо се својим националним интересима и то је основни постулат политике СНС

Маске падају, лица су јасније, односи су још транспарентнији. Оно што је нејасно код оних који се кандидују као нека алтернацију СНС и Александру Вучићу, јесте њихова политика по кључним питањима КиМ, региона, војне неутралности, да ли ће наставити инвестициони циклус, да граде брзе пруге, доводити инвеститоре…. С друге стране, СНС води националну политику и наставиће чврсто да чува и спроводи политику пуног суверенитета Србије. Ми смо народ и држава која размишља својом главом, седи на својој, а не туђим столицама и води се својим националним интересима. То је основни постулат политике СНС из кога произилази и област економије и финансија, културе, спорта. Инсистирамо на самосталности Србије.

Вучић има моралну и обавезу и одговорност према грађанима ове земље да настави да ради свој посао

Коментаришући такозване еколошке протесте, он је навео да се не зна шта им је циљ, осим да направе хаос, јер „знају да не могу да добијају онолико гласова на изборима колико би хтели“.

Покушавају да шаљу поруку да је овде хаотично стање, да се не зна ни да ли ће бити избора. Опасно је то што је то мала група, али медијски несразмерно заступљена, па се ствара утисак поделе у јавности. Сигуран сам да ћемо имати протесте и после 3. априла са неколико класичних порука да је било крађе, да је неко вршио притисак, да је било црних џипова са ћелавим људима, све оно то они класично истичу. У нади да ће Вучић бити наш кандидат, а надамо се да хоће, јер не видимо никог другог, верујем се да ће о томе бити одлучено 11. фебруара. Немам дилему да он има моралну и обавезу и одговорност према грађанима ове земље да настави да ради но што је радио претходних година. Шолакови и Ђиласови медији су све агресивнији, праве ту фикцију да је тесан резултат, да истраживања показују да је неизвесно да ће победити, у шта нико не верује. Код њих нема политике, ни програма, осим да кажу да ће уклонити споменик родоначелнику средњевековне српске државе! Вређају грађане, они мисле да нису у истој равни са свим грађанима, мисле да њихов глас вреди више и да остатак народа нема довољно знања, да је остатак народа лак за злоупотребу или обмањивање – оценио је Вучевић.

Свима би било и лепше и лакше да је покушај атентата на председника измишљен

Он је осудио покушај тајкунских медија „да направе пародију и атмосферу као из филма „Балкански шпијун“ за могућност да дође до покушаја атентата на председника“.

Председница Владе изађе на националну телевизију и каже да је држава Србија званично од Интерпола и Еуропола добила податак да се из једне земље ЕУ спрема атентат на председника. Нико је не демантује из тих институција, а ови тајкуни као риба од три слова са брковима се залете и крену да причају да је то све фабриковање лажи и фикција. Па, ваљда би Интерпол и Еуропол демантовали то да није тачно! Ово, нажалост није измишљено, а било би свима и лепше и лакше да јесте – наводи Вучевић.

Он је истакао да Радоје Звицер није на челу те криминалне организације.

Он је високи официр, али има неко ко је изнад њега, постоји политичка машинерија која управља, политичко лидерство. Сигуран сам да наше безбедносне службе, и војне и цивилне, предузимају све кораке и да раде све што треба водећи рачуна о председнику Републике, без обзира како се презива.

Народна странка понижена одлуком Ђиласа да он кандидује Поноша за изборе

Вучевић је коментарисао и начин на који је дошло до одабира Здравка Поноша за председничког кандидата. Како истиче, Народна странка Вука Јеремића је понижена овим Ђиласовим поступком.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Сви знамо да Јеремић сада сикће, али да не смеме ништа да каже Ђиласу. Народна странка је наравно понижена са овим поступком Ђиласа, Ђилас им уђе у њихову продавницу па им узме шта хоће, али наравно не иде на касу, него изађе на врата, већ како је навикао, без плаћања. И тај однос немојте занемарити, да Драган Ђилас и они који су у тој хоботници, Шолак, да уопште не уважавају чак ни проформе оне које називају всојим коалиционим партнерима. Замислите какав би онда имали однос према другима? Замислите његов однос према грађанима Србије. Али то смо могли да видимо кад смо водили Београд и Србију, како је ишао ток новца, буџети су се смањивали, а приватни буџети су расли и отварао се енормни број конта по читавој планети.

Истиче да о Поношу највише зна Борис Тадић у чије је време Понош постављан и смењиван на место начелника Генералштаба, на којем се својски труди да што је више могуће уништи српску војску.

То је на срамоту свих нас ко нам је био начелник Генералштаба у том периоду, пре свега шта нам се дешавало у Војсци Србије у тоим тренуцима. Ми смо били буквално пред затврањем Војске Србије, чак су и тенкове уништили.72. И 63. бригаду су ставили у статус батаљина, чак су им и заставу уништили, понизили су елитне војне јединици, јединице које су учествовале у тешким биткама. Бежали су од истине да смо се ми увек борили ослободилачки, да су многи људи положили своје животе, да смо се борили за очување своје државе. Ми смо се одрекли свега тога, а онда смо кренули да топимо тенкове, да продајемо зоље, да растурамо читав одбрамбени систем, а ишао је кључни наратив да нама не треба војска, јер то кошта, и Боже мој, ми нећемо да ратујемо, са ким ћемо да ратујемо, то је све пријатељско окружење, дај да ми угасимо Војску, ту су други да нас чувају. А довео је представнике друге војске у Генералштаб да врше надзор. Официри за везу британске војске су седели у генералштабу. Начелник Генералштаба је топио тенкове и разоружавао војску коју је водио, а сада би да води државу.

Наводи да држава Србија нема дилему, и да Србима на Косову и Метохији мора бити омогућено да гласају на изборима.

Мислим да су и Лајчак и Ескобар свесни шта значи ако се Србима не дозволи организовање избора на Косову и Метохији. Тешко да ћете више видети било какве изборе у општинама где су Срби на власти и где су Срби већина на територији Косова и Метохије. То је гажење елементарних људских права. При томе се ОЕПС понудио да буде суорганизатор српских избора и на територији Косова и Метохије. Што се тиче државе Србије, ја и као потпредседник СНС-а немамо дилему, избори морају бити одржани и на Косову и Метохији, јер тамо живе наши држављани и наши грађани и ми ту територију видимо као део наше државе, као део Републике Србије у складу са међународним актима. Ако Аљбин Курти то одбије, то води у све веће удаљавање од преговарачког процеса. Да ли Аљбин Курти заиста верује да Косово треба да буде без Срба, да ли он сања о томе да очисти Косово потпуно од Срба, од малог броја Срба који су остали тамо у односу на некадашњу ситуацију? Да ли то одговара потпуно међународној заједници у овом тренутку, нисам сигуран.

Ми смо све испунили из Бриселског дијалога, а они осам година после готово ништа

Вучевић је истакао да га брине споразум потписан у Тирани између Албаније и такозваног Косова о проширењу безграничног појаса на још 30 километара.

- Они су у сада у режиму малограничних прелаза који су они сада проширили на 30 плус 30, то је 60 километара тог појаса. Даља изјава и даљи контекст тих споразума јесте да то треба да доведе до уједињења Албаније и Косова, односно стварања јединствене албанске државе, где они не искључују остале тероиторије. Мени је интересантно како је Црна Гора ту спокојна, и Северна Македонија. Ми смо све испунили из Бриселског дијалога, а они осам година нису испунили оно што је главно из тог споразума, односно готово ништа нису испунили.

Пита се, какав би одјек у региону постигла идеја Београда и Бањалуке да склопе исти овакав споразум.

- Замислите договор Београда и Бањалуке да се укидају гранични прелази и да то треба да олакша кретање грађанима преко границе, а да онда иде изјава да се очекује и стварање заједничке државе у неком периоду. Полетело би не дрвље и камење, полетели би авиони и дронови на нас, прогласили би нас поново геноцидним агресорским народом. То би одма било као да смо угрозили регион, одмах би се јавило Сарјево, Загреб, Приштина, Подгорица, сви би устали и рекли шта је ово, шта се дешава, ово је дестабилизација. Када Албанија то каже о Косову, онда је то ок и онда се то као подразумева. И после иде и она најбезобразнија реченица према нама – Па прихватите реалност. Коју реалност? Јел смо убијали, бомбардовали, протерали? А ви не прихватате реалност Републике Српске, то није реалност? Ми поштујемо Боснуи и Херцеговину, ви морате да уважавате Републику Српску у оквиру Босне и Херцеговине, а у складу са Дејтонским споразумом. Морате да поштујете да скоро трећина у Црној Гори су Срби и да се изјашњавају као Срби, а дупло од тога говори српски језик. Када ми то кажемо то је дестабилизација региона. Политика своструких аршина је нешто што ћемо гледати још дуго дуго.

Не постоји правда за српске жртве, њих не смете ни да споменете

Коментарисао је последњу исповест једне од мајки Сребренице у којој се говори о свим страхотама које су преживели Срби у Подрињу. Како каже, проблем је што Срби сами не знају како су Срби страдали тамо.

Проблем је што ви то не смете да кажете у Србији. Јер када то кажете осећате се непријатно, јер је направљена атмосфера да ми сви морамо да причамо о злочину у Сребреници, а ако кажемо да се српско становништво пострадало у Подрињу и да је то исто довело до лоших ствари у даљем периоду, онда вам кажу да то не спомињете и да бежите од одговорности и од истине. Не постоји правда за српске жртве. Не смете да споменете српске жртве. Ми нисмо 70 година смели да споменемо како смо страдали у Другом светском рату зато што нам је неко рекао да мора да постоји братсво и јединство. А страдали смо и у Јасеновцу, и у Срему и у Јужној Бачкој… А ми немамо лекцију у уџбеницима да је се догодила Рација и да су убили пар хиљада људи до 23. јануара 1942. Ми више жалимо за дрветом него за неким људима, анрочито ако су ти људи српског имена и презимена. А да неко не би извео из контекста, сви волимо дрвеће и треба да га буде више, и није за поредити, али данас ако имате неки скуп о сечи стабала, доћи ће више људи него на неки скуп где треба да се присетимо невино стградалих жртава. Нико не жели да се враћа у прошлост, али ми морамо да разумемо прошлост да бисмо били спремни за садашњост и будућност. Не желимо да се враћамо у прошлост, нико не жели да се свађа и да иде у ратове. Нама треба историсјки споразум и са Албанцима и са Бопшњацима, ми желимо и најбпоље могуће односе са Хрватском. Али не смемо да ниподаштавамо српске жртве. Ми морамо да разумемо друге, али и нас морају да разумеју да имамо велику бол за наше жртве.

Кривокапића коштало мандата кокетирање са разним странама

Вучевић је говорио и о тренутној политичкој ситуацији у Црној Гори. Како каже, ДПС се бори свим средствима да се врати на политичку сцену.

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Профимедиа

Видим да је неко споља стисао тастер. Ситуација је да се ДПС поново, ни крив ни дужан, враћа на неку политички сцену, и ако дође до формирања те мањиске владе, што је господин Абазовић добио задатак да уради, мањинска влада није влада националних мањина него у смислу подршке у парламенту. До тога може да дође само уз подршку ДПА – сматра он.

Вучевић сматра да је дефинитивно Здравко Кривокапић јуче изгубио свој мандат што се тиче ове владе.

Рекао бих да је за то највише крив он сам, јер је кокетирао и лево и десно и направио је исторјску грешку, није испунио мисију коју је обећао и није потписао Темељни уговор са СПЦ. Да је то урадио и да сада могу да га смене чиста образа, али је он стално нешто одлагао и тактизирао и дошао до тога да му Дритан Абазовић више прича о Темељном уговору него што је он. Очекујте Мила Ђукановића који брани всој живот и своју слободу који је врло агресиван у сваком смислу те речи и који ће покушати да се врати на трон и да настави да ради оно што је сада – рекао је Вучевић.