Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Два кључна пројекта пред Новим Садом: Еколошка борба донеће зеленију будућност грађанима (ФОТО/ВИДЕО)

28.10.2021. 14:51
Пише:
Србија Данас
Novi Sad
Нови Сад / Извор: Фото: Војводина

Проблем загађења животне средине, али и њено очување није тема са којом се први пут сада сусрећу у Новом Саду

Град Нови Сад убраја се у ретке градове по томе што већ 15 година спроводи континуирану контролу квалитета најзначајнијих параметара којима се оцењује стање животне средине неког подручја, а то су ваздух, вода и земљиште.

Иако су урбанизација и брз технолошки развој последњих година, не само у Новом Саду него и уопште, довели до значајнијег негативног утицаја на стање животне средине, градски челници спроводе низ мера којима се смањује негативан утицај индустријализације, али и актуелних климатских промена. Ове мере донеће засигурно бољитак у граду и у квалитету животног стандарда грађана, а пре свега зеленију будућност. 

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Зрењанин ће изнедрити нову генерацију "златних делфина": Србија може да буде поносна на "Пролетере" (ВИДЕО/ФОТО)

Зрењанин ће изнедрити нову генерацију "златних делфина": Србија може да буде поносна на "Пролетере" (ВИДЕО/ФОТО)

Проблем загађења животне средине, али и њено очување није тема са којом се први пут сада сусрећу у Новом Саду, актуелан је већ дуже време, а посебно последњих када постаје једна од главних тема садашњице. Град Нови Сад није седео скрштених руку пред овим проблемом већ је од првог момента почео да уводи читав сет мера за унапређење стања животне средине, посебно стања ваздуха. Међутим, поред мера које доносе градске власти, важно је и то да се промени свест грађана како би схватили да и сами могу да допринесу квалитету животне средине на територији на којој живе, али и читавој Србији.

Стање животне средине у овом граду, како објашњава члан градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић, посебно ће унапредити планирана изградња пречистача отпадних вода и регионалног центра за управљање отпадом. У питању су велике инвестиције које ће се, осим буџетским средствима, финансирати и уз помоћ кинеских партнера и новца из ЕУ пројеката.

Како би будућни Центар за управљање отпадом квалитетније радио, неопходно је развити у потпуности поступак примарне сепарације отпада, тако да зграде, али и домаћинства у оквиру породичних кућа добију две канте за разврставање такозваног сувог и мокрог отпада. Примарна сепарација отпада радиће се и у оквиру такозваних рециклажних дворишта, а све са циљем да се омогући поновно коришћење материјала и допринесе, не само смањењу отпада него и омогући зарада његовом поновном употребом.

- Екологија се тиче свих медијума животне средине. Када кажем медијума животне средине мислим на све делове, и вода, и ваздух и земљиште, па и отпада. Тако и делујемо, не можемо да форсирамо само један део да бисмо били чист град, морамо да делујемо на свим пољима једнако - истиче члан градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић и додаје да градске власти једнако делују и када је у питању квалитет ваздуха, тако и по питању заштите вода, али и управљања отпадом.

Mira Radenović
Мира Раденовић / Извор: Фото: Војводина

Све активности у вези са унапређењем стања животне средине у Новом Саду финансирају се из Еколошког фонда, који је град пионирски основао још пре 25 година. Буџетски фонд пуни се из накнаде за загађивање животне средине, накнада за заштиту и унапређење животне средине, као и средствима и приходима из градског  буџета. Средства се троше наменски и транспарентно, а Нови Сад је уједно лидер по коришћењу расположивих ресурса у заштити животне средине.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Члан градског већа за урбанизам и заштиту животне средине Мира Раденовић објашњава да Нови Сад као град издваја два највећа инфраструктура пројекта која се тичу очувања животне средине, а то је изградња Регионалног центра за управљање отпадом за Нови Сад и околне општине и изградњу пречистача отпадних вода. 

- Оба пројекта су прилично далеко одмакла у смислу израде пројектно техничке документације, али исто тако и у смислу обезбеђивања средстава за њихову реализацију, па ће се тако пројекат изградње пречистача отпадних вода за Нови Сад финансирати из пројекта "Чиста Србија" путем кредита од кинеске компаније, док ће се пројекат за изградњу Регионалног центра за управљање отпадом финансирати из европских средстава - објашњава Раденовић и додаје:

- Орјентисали смо се на два начина финансирања управо због тога да грађанима Новог Сада изградња ових инфраструктурних пројекта буде што јефтинија, са једне стране, а са друге стране што бржа. Брзина реаговања и сама реализација ових пројеката је кључна за живот Новосађана у једној здравијој средини.

Градска управа за заштиту животне средине,поред ових кључних пројеката, сваке године расписује Јавни конкурс којим се суфинансирају пројекти који се односе на едукацију најмлађих. Реч је о организовању едукација, скупова, сајмова, изради публикација и слично.

Поред овога, најмлађи грађани Новог Сада су битан сегмент и велике градске акције "Оживимо паркове", којом се реконструишу и обнављају градски паркови. Такође се ради садња и уређење зелених површина у свим новосадским школама, а све у циљу да се оплемени простор у којем деца бораве, као и да се школске активности, кад год је то могуће, преусмере на боравак на отвореном.

Пројекат је финансиран из буџета Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.