Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ САД ПРЕДЊАЧИ У НАТАЛИТЕТНОЈ ПОЛИТИЦИ За вантелесну оплодњу паровима по 320 хиљада динара, укупно преко седам милиона

19.01.2022. 14:21
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Неславно шесто место у Европи које по старости становништва заузима Србија, захваљујући мерама пронаталитне политике које се доносе и на републичком, али и на нивоу покрајине и њеног главног града – Новог Сада, помоћи ће да се ова позиција наше земље побољша и да више годишње не губимо град величине Јагодине, од око 40.000 становника!

Тако ће за вантелесну оплодњу Нови Сад ове године издвојити 320.000 динара за појединачан износ накнаде, док је укупно издвојено 7 милиона и 40 хиљада динара. Лепа вест за увећање новчаних средстава за све оне који планирају да постану родитељи вантелесном оплодњом дефинисана је буџетом града Новог Сада за 2022. годину.

За свако новорођено дете више новца

Такође, као посебна тачка у буџету Града планиране су подстицајне мере пронаталитетне политике. Тако су увећана средства за чак 42.500.000 динара више, него у 2021. години. Односно, планирао је да се у 2022. години издвоји 118.600.000 динара.

БЕЗ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ И У ОКОЛИНИ НОВОГ САДА: Непогодна епидемиолошка ситуација у Војводини

БЕЗ ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ И У ОКОЛИНИ НОВОГ САДА: Непогодна епидемиолошка ситуација у Војводини

НОВОМ САДУ ПОЗДРАВИ И ИЗ КОСМОСА! Астронаути честитали грађанима титулу Европске престонице културе (ВИДЕО)

НОВОМ САДУ ПОЗДРАВИ И ИЗ КОСМОСА! Астронаути честитали грађанима титулу Европске престонице културе (ВИДЕО)

Вучевић: Ово нису еколози они желе грађански рат, ја бих тражио смену ко год је то урадио

Вучевић: Ово нису еколози они желе грађански рат, ја бих тражио смену ко год је то урадио

Новчана помоћ за прво дете повећана је са 35.000 на 50.000 динара, док је новчана помоћ за тројке увећана са 150.000 на 200.000 динара.

Традиционално за Дан града прворођеним бебама поклон честитка од 300.000

Исто тако, сва деца која буду рођена 1. фебруара, на Дан града Новог Сада, добиће новчани поклон. До сада је та помоћ износила 200.000 динара, а од овог фебруара износиће 300.000 динара. Претходно је новогодишња новчана помоћ за сву децу рођену 1. јануара са 50.000 подигнута на 200.000 динара, док је новогодишњи поклон за прву бебу рођену у 2022. године са 200.000 повећан на 300.000.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је приликом обиласка породилишта, где је рођена прва беба у 2022. Години, саопштио разлоге ових повећања.

Вучевић: Радимо за будуће генерације

Ребалансом морамо да додамо новац за бебе, да буде што више деце, јер све ово радимо за нове генерације, да они даље развијају наш град и државу – навео је он.

Ђукић Дејановић: Нови Сад подиже здравствену писменост И ствара услове за рађање више беба

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Саветница председнице Владе Србије Славица Ђукић Дејановић оценила је да Влада Републике Србије и политика коју води показују да је пронаталитетна политика један од темеља за даљи развој друштва и живота у Србији.

- Град Нови Сад залужује посебне похвале, јер не само да следи ту визију доношењем мера, већ подиже здравствену писменост чиме утиче на бољу демграфску будућност и ствара услове за рађање више беба. Похвалила бих Дом здравља у Новом Саду који је набавком ХПВ вакцина које спречавају карцином грлића материце показао да води рачуна и о здрављу девојчица и младих жена.

- Моје честитике управи града који показује одоговрност јер схвата да није довољан само материјални подстицај, већ стварање свеобухватних повољних услова, попут понуде сервисних услуга за нове родитеље – нагласила је она.

Иначе, од 1. јануара и на нивоу целе државе, родитељи за свако прворођено дете добијају по 300.000 динара, уместо досадашњих 100.000.

Нови Сад први у Србији увео субвенције за боравак деце у приватним вртићима, сада иде корак даље, државни бесплатни већ две године

 У Српској Атини у потпуности се укидају листе чекања, па око 600 породица добија могућност да децу из приватних вртића пребаци у државне. Брига за децу и младе оно је што, између осталог, кандидује Нови Сад за један од градова који су најпожељнији за живот и стварање породице. Примера ради, у Новом Саду је од 2012. до новембра 2021. изграђено 34.573 квадрата вртића и школског простора. То је простор величине шест Радничких универзитета.

За девет година реновирана су четири вртића, шест школа, изграђена је нова школа од скоро 15.000 квадрата и три нова вртића укупне квадратуре 6.504 квдарата. Нови вртићи налазе се у Радничкој улици у центру града, у Ораховој улици на Клиси, и у насељу Фештер на Ветернику. У вртиће је уписано 846-оро деце.

А поред изградње шест нових вртића од 2012. су реновирана четири објекта и њихови капацитети су повећани за 1.993 квадрата.

Проширени су вртићи у Каћу, Будисави, Старим Лединцима и објекат у улици Јоже Влаховића у Петроварадину.