Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАД ПО МЕРИ ДЕЦЕ И ПОРОДИЦЕ: Како је Нови Сад постао једно од најлепших места за одгајање малишана у Србији

22.11.2021. 11:13
Пише:
Србија Danas/nsuživo.rs
Novi Sad
Нови Сад / Извор: Профимедиа

Протекла недеља заокружена је лепом вешћу из Новог Сада да је са радом почео новоотворени вртић Предшколске установе "Радосно детињство" на Клиси у Ораховој улици, а овај објекат само је једна од инвестиција које у фокусу имају бригу о породици и деци.

Ово велелепно здање које испуњава све стандарде када је реч о објектима намењеним малишанима издваја се и дивном архитетктруом, брижљиво одабраним ентеријером и прелепим парком који ће сигурно допринети да деца са радошћу долазе у вртић, а родитељи буду безбрижни.

"Нема боље инвестиције од улагања у децу, у будућност" Вучевић: Новоизграђени вртић на Клиси почео са радом (ФОТО)

"Нема боље инвестиције од улагања у децу, у будућност" Вучевић: Новоизграђени вртић на Клиси почео са радом (ФОТО)

"Мета Вучевић, циљ разградња културе сећања" Коме смета споменик мајору Војиславу Танкосићу у Новом Саду

"Мета Вучевић, циљ разградња културе сећања" Коме смета споменик мајору Војиславу Танкосићу у Новом Саду

Ко је најгори Градоначелник у историји Новог Сада?

Ко је најгори Градоначелник у историји Новог Сада?

Објекат има три нивоа, укупне површине 2.620 квадратних метара, уређено двориште, а посебно је важно да је вртић у потпуности и инфраструктурно на највишем нивоу – изграђене су околне саобраћајнице, пешачки прелази и стазе, реконструисане водоводна и канализациона мрежа, атмосферска канализација, постављени стубови јавног осветљења. Такође, уз изграђена паркинг места, родитељи неће морати да брину о свом аутомобилу приликом довођења и одвођења детета из вртића.

- Нема боље инвестиције од улагања у децу, у будућност. Ово је најлепши вртић који Нови Сад има тренутно, укључујући модеран објекат и опрему. Савремени концепт подразумева да свих 12 соба имају сопствени излаз, а у њих је смештено 14 група са готово 300 уписане деце. Издвојено је много новца за овај пројекат, скоро 400 милиона динара, али вредело је, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић приликом обиласка новоотвореног вртића и најавио наставак изградње нових објеката у Ветернику, на Адицама и Саилову.

"Град ће плаћати вртић, ви купите нешто деци или себи"

Овај вртић је само један од многобројних пројеката које Нови Сад реализује у циљу подстицања наталитета, бриге о деци и породици и подизања квалитета живота грађана.

Подсећамо, Српска Атина један је од јединствених градова у Европи у којима град у потпуности покрива трошкове државног вртића, субвенционише боравак деце у приватним вртићима и за родитеље посебно важно – Нови Сад је град у коме практично не постоји листа чекања за вртићко место.

Од 1. јануара 2020. године родитељи Новог Сада су ослобођени трошкова за вртић уз поруку градоначелника Вучевића да за тај новац купе нешто деци, себи, плате порез, уштеде за аутомобил и на тај начин учествују у циркулацији капитала и допринесу јачању економије. За остварење ове мере и покривање трошкова државног вртића за око 17.000 деце потребно је 624 милиона динара, док се приватни вртић субвенционише за око 3.400 малишана.

Novi Sad
Нови Сад / Извор: Профимедиа

Поред тога што се Град побринуо да родитељима максимално олакша финансијски аспект боравка деце у вртићу, са великом пажњом брине се о свим стандардима када је реч о функционисању објеката. У септембру 2019. године Нови Сад је добио модерну централну кухињу, највећу у региону у којој се спрема 60.000 оброка дневно, чиме је решен вишегодишњи проблем који је у аманет као лоше испланиран пројекат са судским споровима и дуговањима оставила бивша власт.

У 2021. години у образовни систем уложена скоро четвртина укупног буџета Града

Да је брига о породици и деци већ годинама приоритет Новог Сада показује и свота од 6,2 милијарде динара која је само ове године уложена у образовни систем, што је скоро четвртина укупног буџета Града.

У мају текуће године расписан је тендер за изградњу нове зграда школе ,,Милош Црњански“ на Сателиту, којим је предвиђено да зграда која сада има 4.159 квадратних метара, након реализације пројекта заузме бруто површину од чак 11.000 квадратних метара, а ово је само једна од установа образовања које су захваљујући политици града добиле могућност да заблистају у новом руху.

Подсећамо, велика олакшице за родитеље је и то што од 2019. године Нови Сад купује уџбенике за све ђаке прваке, у шта се инвестира скоро 33 милиона динара.

Бејби бум у Новом Саду

Колико је одговорна политика у подстицању наталитета и бризи о деци и породици важна, говоре и бројке.

Иако од почетка пандемије корона вируса, када говоримо у бројкама, најчешће причамо о новозараженима, Нови Сад може да се похвали много лепшим цифрама – онима које мере број нових живота. Посебно леп месец за Новосађане, али и целу Србију, био је септембар у коме је у једном дану у новосадској Бетанији рођено чак 40 беба, што није забележено у протеклих пет година.

У 2020. години рођено је 8.040 беба, што је 115 малишана више у односу на 2019. годину.

Од 1. октобра за све рођене бебе уместо 35.000, 50.000 динара

Градско веће Новог Сада је крајем октобра усвојило повећање износа које се исплаћују паровима за прво дете и тројке. Град сада, уместо 35.000 динара, за све бебе рођене од 1. октобра исплаћује 50.000 динара, док је новчана помоћ за тројке уместо првобитних 150.000, повећана на 200.000 динара.

Како је најавио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић ова издвајања из буџета ће се наставити и у следећој години, а део дугорочног плана је стимулација за друго и треће дете.

Roda, Porodilište
Рода, Породилиште / Извор: Профимедиа/илустрација

- Сматрам да је потребно дати више новца за друго и треће дете, јер се породице теже определе за друго дете него за прво, а касније лакше за треће дете, то нам показује статистика, казао је Вучевић за "Дневник".

Као мере за подстицање наталитета Нови Сад је увео и бесплатан паркинг за маме, пакете добродошлице за новорођене бебе, као и бројне погодности и уштеде у разним продавницама широм града.

Одговорност Новог Сада према деци не завршава се са децом у Новом Саду

Од 2016. године Град део средстава које уштеди, и то захваљујући између осталог и одговорности и савести грађана, издваја у државни фонд за лечење деце у иностранству. Тако је, на пример, у 2020. години, која је због пандемије била тешка за све и у економском и у сваком другом смислу, Нови Сад за овај фонд издвојио рекордних 25 милиона динара.