Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОТВОРЕНО ОДЕЉЕЊЕ ГИНЕКОЛОГИЈЕ: Труднице у Вршцу више неће делити једну WC шољу, од данас бораве у сређеним собама

25.01.2018. 14:15
Пише:
Србија Данас/Блиц
Renovirano Odeljenje ginekologije uz pomoć "Blic fondacije"
Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације" / Извор: Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације"

Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације"

За труднице из Вршца и околине данас се коначно завршила 1963. година, у којој је све до ове зиме остало "заробљено" Одељење гинекологије Опште болнице. Пацијенткиње су јутрос ушле у чисто и модерно крило, које је "Блиц фондација" за њих реновирала, а потом и званично отворила уз присуство министра здравља Златибора Лончара, генералне директорке "Рингиер Axel Спрингер" Јелене Дракулић- Петровић, извршне директорке "Блиц фондације" Љиљане Кнежевић, покрајинског секретара за здравље Зорана Гојковића, градоначелнице Вршца Драгане Митровић и особља болнице.

Жене чија трудноћа са собом носи висок ризик, оне које су изненада добиле температуру, па и оне које ту долазе на редовне прегледе, коначно ће моћи да се брину само о свом породу. Прозори кроз које пробија ветар, малтер који се лагано мрви на њихове јастуке и тек по која утичница у соби, грађеној у време када се о мобилним телефонима није ни сањало, више никада неће бити део њихових проблема.

Renovirano Odeljenje ginekologije uz pomoć "Blic fondacije"
Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације" / Извор: Фото: Весна Лалић / РАС Србија

Управитељица "Блиц фондације" Јелена Дракулић-Петровић истакла је како протеклих пет година фондација вредно ради и успева да промени ствари на боље, управо како се десило у вршачкој болници.

- "Блиц фондација" се профилисала за бригу о деци, што је одмах и брига о мајци, а онда и о породици и зато смо поносни што данас отварамо обновљено одељење гинекологије и акушерства Опште болнице Вршац. "Блиц" је ту као медиј да информише и о добрим стварима и о проблемима, да скрене пажњу државе на оно што треба променити, али на томе не стајемо, већ активно учествујемо на путу ка тој промени на боље. Ово данас је доказ да у тој промени успевамо. Желим да се захвалим свим донаторима, људима добре воље, читаоцима "Блица", који увек несебично путем СМС порука донирају средства. Ми смо ту да будемо мост који ће одговорно и транспарентно радити на реализацији оваквих хуманитарних пројеката. Хвала донаторима који су јавно били подстрек другим људима да се укључе, хвала и онима који су желели да остану анонимни. Хвала министру здравља, граду Вршцу, покрајинској влади, а ми настављамо наш рад - поручила је Јелена Дракулић-Петровић.

Три и по године две трећине одељења било затворено

Три и по године труднице су се стискале у само 12 кревета, јер је две трећине крила морало да буде затворено због неусловности. Будуће мајке лежале су поред жена оболелих од тешких гинеколошких тегоба. Нити је жена која је чекала дете могла на глас да се радује, нити је жена која је стрепела за свој живот могла да својом бригом и тугом квари другоме срећу. Данас је другачије.

- Пре свега, желим да се захвалим директорки Јелени Дракулић и "Блиц фондацији". Због услова какви су овде били раније, и пацијенткиње и људи запослени на одељењу гинекологије су дуго чекали на овакав бољитак. Ви овде данас видите преко 500 обновљених квадрата, одлично обновљене собе, купатила, амбуланту, просторије за лекаре - то је нешто што ће остати. Кад видите све то, па и презадовољне пацијенткиње које чекају да се породе, тај осмех на лицу, не постоји већа награда ни за Министарство здравља, ни за "Блиц фондацију". Замолио бих их да наставе даље, јер тиме показују друштвену одговорност и то да имају обзира према областима, којима је заиста потребна помоћ. Ми ћемо даље наставити заједно да радимо и помажемо, да проналазимо људе добре воље који желе да помогну и учинимо срећне и пацијенткиње и људе који ту раде - додао је министар Златибор Лончар.

Renovirano Odeljenje ginekologije uz pomoć "Blic fondacije"
Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације" / Извор: Фото: Весна Лалић / РАС Србија

Улагање у будућност

О томе су пацијенткиње гинекологије и разговарале се министром здравља и изразиле задовољство данашњим смештајем и пријатним условима за боравак у болници. У разговору са в. д. директора др Данилом Митровићем министар је сазнао да је један од највећих проблема била изолација, али и да је то сада захваљујући "Блиц фондацији" решено, на чему је посебно захвалан.

- Ово није само улагање у материјалне ресурсе, већ и у здравље наше још нерођене деце, наших супруга, мајки, бака. Та димензија је много већа. Захваљујем свима који су данас дошли, а нарочито управитељици "Блиц фондације" Јелени Дракулић-Петровић и извршној директорки Љиљани Кнежевић, које су дале све од себе да ово данас овако добро изгледа - каже др Митровић.

Једна од пацијенткиња која очекује порођај, Љиљана Келемен Милојевић, каже да јој се ново одељење много допада и да је све уређено по европским стандардима.

- У болници лежим већ неколико дана очекујући порођај, али беби се не жури па касни већ два дана. Изненађена сам овако чистим и освеженим собама, то ће много значити и мени и свим другим грађанкама Вршца које планирају трудноћу - каже за "Блиц" Љиљана Келемин Милојевић (32).

Решен горући проблем изолације

Пацијенткиње на гинекологији су морале да деле један тоалет и једну WC шољу. Чак би и то био луксуз за труднице са повишеном температуром, само да нису морале да се селе од болнице до дома здравља, јер за ове осетљиве жене није постојала соба за изолацију.

- "Блиц фондација" имала је конструктиван приступ у решавању проблема овог одељења Опште болнице, која је стара преко пола века, а у њу, нажалост, годинама није улагано. Позивам и остале друштвено одговорне компаније да се укључе у овакве акције и помогну да грађани у нашем здравственом систему добију услове какве заслужују - нагласио је покрајински секретар за здравље Зоран Гојковић.

Renovirano Odeljenje ginekologije uz pomoć "Blic fondacije"
Реновирано Одељење гинекологије уз помоћ "Блиц фондације" / Извор: Фото: Весна Лалић / РАС Србија

Важна улога спонзора

Иза затворених врата овог одељење крила се још тужнија сцена. Једини становници осам пространих соба били су пауци, расклимани кревети и стари намештај. Радијатори нису могли да загреју ово крило, чији су врата и прозори плесали у ритму јаког вршачког ветра, а тоалети трулили од старих цеви. Верујући да се за децу вреди борити и пре него што дођу на овај свет, "Блиц фондација“ покренула је акцију за обнову овог одељења. За само три месеца сакупљено је 13 милиона динара и кренуло се у радове.

- Опремили смо осам соба намештајем у вредности преко 270.000 динара, што је у овом тренуутку био захтев "Блиц фондације" и ове институције. Надамо се да ће у будуцности ова акција бити просирена - каже ПР компаније "Форма идеале", Никола Ружичић.

Бели ходник данас води до осам топлих соба, љупке трпезаријице и просторија за лекаре, из којих се пружа диван поглед на град. У собама је смештен минималан број пацијенткиња, како би им се пружио што удобнији боравак у болници. Сестре које са њима проводе највише времена уверавају нас да комфор увек скрати хоспитализацију.

У Вршцу се лече и пацијенткиње из Беле Цркве, Алибунара и Пландишта

- Моји суграђани и ја смо сведоци како је ово одељење изгледало раније и потпуно је невероватно шта су за мање од два месеца људи из "Блиц фондације" успели да ураде. Ова болница покрива не само Вршац, већ и Белу Цркву, Алибунар и Пландиште, чиме је значај ове донације још већи - каже градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Грађевинске радове извела је фирма "Амарт", у чије име је Иван Стефановић подсетио колико је важно да пацијенткиње буду задовољне боравком у реновираним собама.

- Од 5. децембра до сада прошли смо кроз скоро све фазе у грађевини - од грубих до финих радова, декорације, лепих подова и расвете. Надам се да се кроз ове квалитетне просторије види како смо узвратили поверење "Блиц фондације".

Сада све одише светлошћу и чистоћом. Изненађење када су их увели у овако модерне собе скренуло им је пажњу чак и са тестова, кажу нам будуће маме, док рукама прелазе преко округлих стомака.

Нежна крем боја заменила је рђу која је до јуче била једини украс купатила. Једно је намењено само за фебрилне труднице, које више коначно неће морати да лутају између установа, јер ће добити и сопствену собу.

Чистоћу нових просторија чуваће и чињеница да маме од данас једу у трпезарији намењеној за то, а не у својим креветима, како су их лоши услови раније наводили.