Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Палић на ДОБРОМ путу да поврати СТАРИ СЈАЈ и СЛАВУ: Долазе бољи дани за туристичку МЕКУ северне Србије

20.11.2017. 10:06
Пише:
Србија Данас
Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Нове инвестиције у ову оазу севера Србије и Војводине, донеће свима само добро

Палић представља јединствено место на северу Србије у Војводини. Област самог градског насеља, излетишта, лечилишта и језера налази се надомак Суботице и у Севернобачком округу. У непосредној близини насеља, налази се заштићено подручје Парк природе Палић. Западни део Палићког језера додирује јужно предграђе Суботице, познато по имену Сенћанска капија. Језеро је дубине до 2 метра и због великог броја алги изразито зелене боје.

Настало на граници леса и песка, ово језеро је добило своје име по пустари Палиј. Из језера је у 18. веку вађена сода, јер је језеро некад било слано, па се зато верује да је Палић остатак Панонског мора. Језерско блато је веома лековито, па је 1845. изграђено купатило и Палић је постао бања. Половином 19. века, на северној обали је засађен прелепи парк, изграђени су хотели, и ту су још тада имућни Суботичани градили летњиковце.

ПРВИ ВИНСКИ МАРАТОН СРБИЈЕ: Најбоља винска забава на Палићу (ФОТО)

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Истовремено са завршетком градње Градске куће у Суботици 15. септембра 1912. године, отворено је новоизграђено купалиште са објектима по којима се Палић и данас препознаје — водоторањ, Велика тераса, женски и мушки штранд. Хемијска индустрија „Зорка“ је своје отпадне воде изливала у Палић годинама, што је довело до помора рибе и потпуног загађења језера. 1970-их језеро је исушено, однет загађени муљ и поново напуњено.

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Изливање отпадних вода из „Зорке“ је овог пута ишло преко филтера за које се ускоро установило да су недовољног капацитета. Језеро је на крају ипак спасила криза, смањење или гашење производње загађивача, па је језеро поново заблистало у свом пуном сјају. Данас је читава област Палића права оаза за туристе, како домаће тако и стране.

Сјајни БЕСПЛАТНИ концерти на ПРВОМ Винском маратону Србије!

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Данас Палић пролази кроз процес ревитализације и обнављања свега онога што је уништено или је пропадало годинама уназад.

- Процес ревитализације Палића значи, практично, његово оживљавање, па су радови од јуна прошле године фокусирани на реконструкцију водоводних, канализационих и електричних мрежа, санацију и адаптацију тротоара, изградњу пешачких стаза, дечијих игралишта, реконструкцију термалних базена, урбано уређење Великог парка и санацију Велике терасе и Летње позорнице. Наредни период резервисан је, пре свега, за развитак бањског туризма изградњом савременог спа и центра за опуштање, а користећи изворе термалне воде, који постоје на Палићу. Очекујемо да у наредном периоду буду видљиви и резултати нашег рада на привлачењу приватних инвеститора на Палић, што би требало да резултира изградњом новог хотела са медицинским и спа центром и почетком градње објеката предвиђених Мастер планом – изјавио је градоначелник Суботице Богдан Лабан.

Еколошки документарци на Фестивалу европског филма Палић

Уочи туристичке сезоне на Палићу, још почетком године, завршени су радови на изградњи нових пешачких стаза током марта месеца, а постављен је и нови мобилијар. То је само део инвестиција на Палићу, за које је ове године планирано  преко 130 милиона динара. Приликом обиласка нових тротоара у Улици Јожефа Хегедиша и Сплитској алеји, као и стазе код пешчане плаже, градоначелник Богдан Лабан је рекао да је то само део  планираних инвестиција, које су обезбеђене захваљујући сарадњи са покрајинским и републичким нивоом власти.

За изградњу тротоара и пешачких стаза, из републичког буџета издвојена су средства у износу од 9, 5 милиона динара, док је Покрајина за наставак реконструкције Велике терасе и поплочавања стаза у Великом парку обезбедила 77,5 милиона динара. Следеће године могла би да почне изградња комплекса затворених и отворених базена, а инвеститор се тражи на међународном конкурсу.

ОВО СЕ НЕ ПРОПУШТА: Први ВИНСКИ МАРАТОН Србије

Subotica
Суботица / Извор: Профимедиа

О развоју туризма на Палићу разговарали су тадашњи премијер, а садашњи председник Србије Александар Вучић и Иштван Пастор, председник Скупштине Војводине.

- Наредне године би већ могла да почне изградња велнес центра на Палићу - оптимистичан је Пастор. У изјави за „Панон РТВ“ каже да је у разговору са Вучићем договорено да покрену поступак јавног конкурса како би позвали инвеститоре.

СВИ ОДЛУЧИЛИ ДА СЕ ОПУСТЕ И УЖИВАЈУ: Одлична посећеност свих туристичких дестинација за првомајске празнике!

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Годинама се говорило о неопходности привлачења озбиљног или озбиљних улагача на Палић, нарочито када се говори о улагањима у области бањског туризма, угоститељства и хотелијерства. За људе који живе у околини Палића би то било од великог значаја, нарочито у погледу могућности јачања квалитета воде и могућности да се људи релаксирају и купају у чистој води.

Палић би требало да је купалиште и бања, међутим бања не постоји нити се на Палићу може окупати без дилеме колико је то безбедно због квалитета воде. Ове године је обележено 555 година од првог помињања Палића у неком писаном документу, када краљ Матија Корвин Палић поклања својој мајци Ержебет (Елизабети). Ово прелепо место се много чешће до сада помињало по старој слави него тренутној ситуацији. Таква позиција Палића се по свему судећи убрзано мења и Палић је на путу да постане туристички рај северне Србије, па и саме Суботице.

Да ли бисте се купали зими на отвореном базену? Звучи лудо, али наше комшије раде управо то (ВИДЕО)

Још 2006. године покренута је идеја о изградњи велнес (бањског) центра и купалишта. Треба рећи да су Суботичани већ и сами видели успешно искуство пограничних велнес центара на југу Мађарске, у Морахалому, Сегедину, Ђули, Макоу у које хрле током читаве године и то не само људи из Суботице, већ и целе Србије. Зашто њихову славу не би имао и наш Палић? Године 2015. је завршен и просторни план који обухвата плац од 87.000 квадратних метара на простору између Палићког и Крвавог језера. Урађена је и препарцелизација да би се добио јединствени плац на ком је могуће изградити комплекс затворених и отворених базена, као и водени забавни парк.

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Иштван Пастор је ове године рекао да је у начелу договорено да је потребан међународни конкурс како би се изабрао инвеститор који ће у року завршити градњу, а она би могла да почне већ наредне године. Интерес инвеститора свакако би био и да што пре заврши градњу, како би комплекс што пре пустио у рад. Пастор процењује да би то могло да буде највеће улагање у туризам Србије у износу од око 150 милиона евра.

Магија на филмском платну која траје: Пола века рада Желимира Жилника (ФОТО)

subotica
суботица / Извор: Профимедиа/илустрација

Овај велнес центар могао би да буде средишна тачка туристичке понуде који се шири на девет хектара, а обухвата и изградњу хотелског комплекса. Ове пројекције постоје и у плану за Палић урађеном такође пре деценију, али се за сада од планова није даље одмакло. Урбано језгро бање Палић се обнавља и уређује, али уз доста проблема. Тако је пре неколико година реконструисана Велика тераса, али су ипак потребна нова улагања.

Palić
Палић / Извор: Профимедиа

Но, ипак, највећа улагања су направљена у већ „отписано” језеро. Немачка развојна банка је на основу плана ревитализације језера који су припремили градски тимови пре три године одлучила да овде уложи бесповратних 6,5 милиона евра. План подразумева уклањање свих извора који у језеро доводе фосфор и азот, због чега језеро одумире, а то значи изградњу канализационе мреже око језера, формирање заштитне зоне како се нутријенти са пољопривредног земљишта не би спирали у воду, као и промену рибљег фонда.

ХРВАТ КОЈИ ЈЕ ЦЕО ЖИВОТ ПОСВЕТИО ПАНЧЕВУ: Миховил Томанл је највећи чувар културне баштине

Vojvodina
Војводина / Извор: Профимедиа

У плану је и даље јачање режима рада пречистача јер се градске отпадне воде уливају у језеро, и све ове мере, иако још нису до краја спроведене, почеле су да дају резултата у удаљеним секторима Палића где је вода већ бистрија. Када ће се прочистити и највећи, туристички део језера немогуће је предвидети, али стручњаци процењују да је то извесно. Политичари уверавају и да је известан долазак инвеститора, што би требало да значи да би Палић могао да поврати стару туристичку славу.