Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Тамишка променада будући симбол Панчева: Живот поред реке никада неће бити лепши (ФОТО/ВИДЕО)

12.10.2021. 14:55
Пише:
Србија Данас
Tamiški kej Pančevo
Тамишки кеј Панчево / Извор: Фото: Војводина

Циљ пројекта реконструкције променаде у Панчеву је да градско језгро изађе на реку Тамиш, да променада постане нови симбол града

Панчево је један од туристички најатрактивнијих и један од најразвијенијих градова у Војводини. Одличан географски положај и близина престонице земље осигурава му то да се на туристичкој мапи позиционира као место где је вредно поново доћи. 

Додатни бенефит Панчеву је и сачувана традиција, гурмански специјалитети и историјске приче и локалитети који не остављају туристе равнодушнима. Такође, оно што краси Панчево јесу и зелене оазе које су идеалне за шетње са пријатељима, пикнике или једноставно борављење у природи на свежем ваздуху. 

Најпопуларнија зелена оаза Панчева јесте Тамишка променада која од давнина окупља највећи број посетилаца, што Панчеваца, што њихових гостију и туриста. 

Панчевачки кеј изграђен је осамдесетих година и од тада није никада обнављан нити саниран. Реконструкција ове променаде сада је неопходна и управо је то један од капиталних пројеката које је зацртала садашња панчевачка власт. Нови пројекат подразумеваће да се Панчево спусти на реку, да се постојећи кеј догради. 

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Вожња поред Бегеја, али и градским улицама: Зрењанинцима обезбеђена субвенција, али и еколошкији транспорт (ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Отпад више неће бити проблем Новосађанима! Пројекат вредан скоро 90 милиона евра: Циљ - зеленији Нови Сад (ВИДЕО/ФОТО)

Зрењанин ће изнедрити нову генерацију "златних делфина": Србија може да буде поносна на "Пролетере" (ВИДЕО/ФОТО)

Зрењанин ће изнедрити нову генерацију "златних делфина": Србија може да буде поносна на "Пролетере" (ВИДЕО/ФОТО)

Градска власт, после великих инфраструктирних пројеката који се односе на изградњу целокупне Северне пословне зоне и изградњу Потамишког колектора, у циљу подизања привреде и смањења незапосленсти у Граду, одлучила је да крене у израду и реконструкцију кеја и направи најлепше место за одмор, рекреацију и дружење за све Панчевце, посетиоце и туристе. Предвиђено је да се сложени радови изведу на потезу од моста на Тамишу до Бродоремонта.

Пројектом су дефинисани радови на изградњи нових терена спортско - рекреативног садржаја, постављање угоститељских објеката, изградња великог броја дечјих игралишта, реконструкција постојећих пешачко - бициклистичких стаза и изградња нових. Такође, биће извршена санација постојећег бедема, са свим потребним геомеханичким анализама, за потребе одбране града од поплава. Планирана је и изградња нових паркинг места, парк - санкаоница, односно скејт парк у летњем периоду.

Поред ових радова, планирано је да се зелене површине повећају и оплемене новим садницама и мобилијаром, постављање нових стубова јавне расвете, нове клупе, чесме, канте за одлагање селективног отпада, а простор за истрчавање кућних љубимаца биће реконструисан и проширен.

Планирано је и проширење амфитеатра, унапређење садржаја на градском понтону, постављање сувернирнице за туристе и слично.

Gradonačelnik
Градоначелник / Извор: Фото: Војводина

Циљ пројекта је да Панчево изађе на реку Тамиш, да променада постане нови симбол града. У ту сврху планирана је и изградња пасареле, која ће да омогући прелазак на другу обалу реке, у Градску шуму, чије уређење је планирано у некој од наредних фаза радова.

- Имали смо жељу да простор на Тамишу, на нашој променади, рехабилитујемо, да га оплеменимо новим садржајем и да једноставно нашим грађанима пружимо њихово омиљено место у новом руху, али и прихватљивом за све потребе осталих људи који долазе на Тамишки кеј - објашњава градоначелник Панчева Александар Стевановић и додаје да је добро познато да велика већина Панчеваца воли да своје слободно време проведе баш овде.

Градоначелник Стевановић истиче да су градске власти тренутно у фази избора извођача за реализацију овог пројекта и додаје да се нада да ће Панчево у најскоријем времену добити потпуно рехабилитован градски кеј.

- То подразумева да ће све стазе и платои који се налазе на Тамишком кеју бити потпуно реновирани, биће постављене нове плоче и неће више бити неких плоча са неким избетонираним деловима, а неким не, са коцкама које фале. Људи генерално који трче туда, возе бицикл или мајкама са колицима, њима такви радови представљају проблем, као што је случај сада, имамо поједине делове до којих људи не могу доћи и не могу их користити баш зато што нису уређена на начин на који је требало - објашњава градоначелник Панчева.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Када је реч о зеленилу у Панчеву и на променади покрај реке Тамиш, градоначелник Панчева Александар Стевановић истиче да ће се урадити озелењавање зелених површина.

- Биће организована садња новог дрвећа, односно повећање броја садница на Тамишком кеју, и оно што је најбитније, урадићемо комплетни урбани мобилијар који подразумева постављање нових клупа, канти за смеће, паркинг за бицикле којих ће бити више него данас - истиче градоначелник и додаје да ће се радити и на још једном значајној ствари која све ово време највише фали на Тамишком кеју, а то је расвета у вечерњим сатима.

- За расвету на Тамишком кеју је већ урађен пројекат па ће у склопу рехабилитације кеја бити урађена и тотална реконструкција јавне расвете - рекао је Александар Стевановић.

Након свих ових обнова на Тамишком кеју, на којој градске власти марљиво и без престанка раде, Панчевци ће добити једну модерну променаду која ће бити понос свих грађана Панчева, али и оних који у град само дођу туристички. 

- Биће за понос свим Панчевцима, да могу да дођу на променаду и да проведу најбоље своје слободно време, односно на начин на који они пожеле - рекао је градоначелник Александар Стевановић.

Пројекат је финансиран из буџета Града Панчево. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.