Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зелена оаза за још зеленију будућност Панчева: Градске власти имају јасан план - животна средина на првом месту (ВИДЕО)

27.08.2021. 15:37
Пише:
Србија Данас
Pančevo
Панчево / Извор: Фото: Војводина

Градоначелник Панчева истиче да су пројекти у оквиру екологије нешто што Панчево дугује само себи, да су ови пројекти нешто што ће заштити реке Панчева, али и Србије.

Панчево је град који се налази у Војводин и налази се на обалама Тамиша и Дунава, у јужном делу Баната и оно је административно седиште града Панчева, као и Јужнобанатског управног округа.

Панчево је четврти град у Војводини по броју становника. Према коначним резултатима пописа становништва из 2011. године, у Панчеву живи 76.203 становника, а на територији града Панчева 123.414 становника. 

Својим повољним географским положајем, природним окружењем, вредним грађанима и још вреднијом и ефикаснијом локалном самоуправом, Панчево постаје, још одавнина, прави и први индустријски град у Србији. Многи инвесититори, фабрике, рафинерије и други предузетници, долазе у Панчево са жељом да улажу у њега, његове грађане, обезбеде им услове и боље животне стандарде, али и да таквим својим радом допринесу и развоју читаве Србије. Све ово, али и многе друге специфичности које има, издваја Панчево од осталих општина и градова пре свега у Војводини, а потом и у читавој Србији.

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

НАЈВЕЋА СВЕТИЊА ОВОГ КРАЈА: Погледајте какве тајне крије "МАЛИ ОСТРОГ" у Малом Зворнику (ФОТО/ВИДЕО)

Међутим, питање које се све чешће постваља, не само у Србији, већ и у свету, са доласком све већег броја инвеститора, развојем фабрика, посла и града, јесте шта је са екологијом и еколошком структуром града.

У Европи и свету се на еколошким темама ломе озбиљна економска и политичка питања са далекосежним последицама по човечанство, сви ратују и боре се, беже и суочавају се са овом темом која из потаје све чешће постаје горућа и прави избор сукоба међу мишљењима и раду, међутим, ово није случај када је реч о Панчеву. Из године у годину, Панчево успешно балансира између животне средине, али и бољег, лакшег, модернијег живота Панчеваца.

Наиме, Панчево од почетка отварања својих индустријских зона води рачуна о квалитету и условима живота у овом граду. Од квалитета живота, преко квалитета ваздуха, воде, канализације, отпадним водама, брине о "зеленим оазама града" и својим марљивим радом труди се да одржи везу и баланс између животне средине и индустрије.

Оно што је до сада одрађено у оквиру рада градске власти како би се заштитила еколошка инфраструктура у граду јесте акција постављања паметног мобилијара, чиме је Панчево добило још два таква аутобуска стајалишта, стратешки рапоређена на најфреквентнијим локацијама ширег центра града.

Заправо, реч је о већ постојећим станицама за чекање превоза, сада појачаним УСБ приључком, сопственом ЛЕД расветом и интернет конекцијом. Сви предвиђени прикључци, расвета и панели за напајање користе сунчеву енергију, па грађани, али и мештани околних села, док прекраћују чекање аутобуса, имају могућност да допуне своје мобилне уређаје користећи обновљиве изворе енергије. Градска управа објашњава да оваква стајалишта имају и задатак да својим изгледом и функционалношћу допринесу савременијем и уређенијем изгледу насеља, а Панчево буде "ребрендирано" у еколошки одговоран град, реализацијом "зелених" пројеката који носе еколошку и едукативну поуку.

Тако су још пре пет година, у намери да се скрене пажња на чистије и алтернативне видове превоза, у сарадњи са Машинском школом конструисани и постављени бициклофони, на којима Панчевци снагом енергије коју сами производе могу да напуне батерије мобилних телефона. На обновљиве изворе енергије, "прикључена" је и паметна клупа на платоу испред еУправе, као и зелена библиотека у Градском парку "Народна башта", из које се слободно могу узети или донети књиге, такође уз могућност допуне мобилних телефонских уређаја.

Сада се технолошки осавремењена станична места могу надограђивати и бити још функционалнија, умрежавањем са јединственим градским БУС СТОП системом. Тиме би путници, на посебном дисплеју, имали преглед линија и возног реда са тренутним позицијама и очекиваним временима долазака аутобуса, па и податке о температури, влажности или квалитету ваздуха, што би у Панчеву била посебно значајна бонус информација.

Из фонда за заштиту животне средине буџета града Панчева за замену дотрајалих станичних "печурака" и уређење модернизованих стајалишта, утрошено је милион динара. Управитељи града најављују још пројеката у овом смеру који би тебало да афирмишу обновљиве, зелене изворе, али и широко еколошко описмењавање, нарочито младих.

Када су у питању нове инвестиције и планови што се еколошке инфраструктуре у Панчеву тиче, градоначелник Александар Стевановић наводи да се од самог града захтева да се бави екологијом и животном средином, а град жели да одговорно ради на овом сегменту живота и животној средини због чега се у екологију улагало и у претходном времену, али ће се у будућности улагати још више.

- Имамо у плану већ неколико инвестиција у области екологије а које су везане за побољшање стања животне средине у Панчеву где пре свега мислим на наставак изградње санитарне депоније, односно проширење постојеће санитарне депоније који ћемо радити уз помоћ Републике Србије чиме ћемо да развијамо депонију која има карактер регионалне депоније и у будућности се надамо да ће моћи да прима отпад и са других територија локалних самоуправа које су у окружењу Панчева - рекао је градоначелник Александар Стевановић и додаје:

- Један од најважнијих пројеката који се изводе из области екологије јесте изградња недостајеће инфраструктуре по питању канализационе инфраструктуре и изградње прочистача за отпадне воде.

Градоначелник Панчева истиче да су овакви пројекти нешто што Панчево дугује само себи, да су ови пројекти нешто што ће заштити реке Панчева, али и Србије, узевши у обзир да је Панчево град који излази на две реке и град као такав жели да поступа и ради одговорно према самим водотоцима како би остала чиста и корисна за неке будуће генерације.

Пројекат је финансиран из буџета града Панчева. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.