Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Возови ће ићи 200 километара на час, а мештани ће живети као да су у престоници: Јасан план за додатни напредак Старе Пазове (ВИДЕО)

27.07.2021. 12:52
Пише:
Србија Данас
Stara Pazova
Стара Пазова / Извор: Фото: Војводина

Током претходних година, а посебно у 2021. години, општина Стара Пазова улагала је значајна средства у реализацију инфраструктурних пројеката, поготово у области путне инфраструктуре.

Један део пројеката рађен је на иницијативу општинског руководства самостално, без учешће државе и АП Војводине, али је протеклих година велики број инвестиција рађен и заједничким улагањима уз подршку или републичке или покрајинске Владе. 

Најчешће су у питању инвестиције усмерене на обимне и комплексне пројекте попут изградње нове канализационе мреже и замене старе водоводне мреже новом, или изградње нових објеката за потребе грађана нпр. спортске хале, нови објекти школа, зграде са становима за одређене категорије становништва и тако даље. 

Ко једном дође, више одавде не иде: Идилично окружење за инвеститоре, из годину у годину све више радних места (ВИДЕО)

Ко једном дође, више одавде не иде: Идилично окружење за инвеститоре, из годину у годину све више радних места (ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

ИНВЕСТИЦИОНИ РАЈ НАДОМАК БЕОГРАДА: У овој општини ваш бизнис ће процветати!

ИНВЕСТИЦИОНИ РАЈ НАДОМАК БЕОГРАДА: У овој општини ваш бизнис ће процветати!

Како би побољшала квалитет живота својих грађана општина Стара Пазова поред нових радних места, највећи акценат ставља на развој путне инфраструктуре. 

-Оно што је јако важно за једну општину јесте добра путна инфраструктура. Инфраструктурни пројекти су једни од најважнијих како за привреду, тако и за грађане. У Старој Пазови више није тема наћи посао, сећамо се сви година какве су биле 2013,2014,2015. година када су овде испред општине били редови оних који су тражили посао. Данас то више није ни тема, него чак имамо некада и проблема да нађемо раднике за одређена занимања, то је за похвалу наравно. Због тога сада грађани имају друге проблеме, желе да реше инфраструктурне проблеме – истиче председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић. 

Због велике фреквенције возила и разних грађевинских машина, путна инфраструктура у општини Стара Пазова претпрела је значајна оптерећња и оштећења. Стратегијом развоја ове општине према планираним активностима и приоритетима у претходном периоду извршена је реконструкција најугроженијих путева и улица. У претходних неколико година асфалтирано је више од 57 километара путева, а планирано је да се у наредном периоду изврши обнова више од 35 километара главних путних праваца и локалних саобраћајница, као и реконструкција и асфалтирање међумесних путева.

- Ми смо готово у Београду, на самој ивици, наши грађани теже да живе као они који су у главном граду, зато наши суграђани траже да услови у Старој Пазови буду исти као и у престоници. Ипак су највеће могућности у престоници и зато становници Старе Пазове желе исто и то од нас захтевају. Ми се трудимо и подижемо животни стандард из дана у дан, сада је најважнија путна инфраструктура, да се то доведе на најбољи могући ниво. Велики је број предузећа, то је неких 1.000 предузећа и 3.000 предузетника који код нас послују, велика је фрекфенција теретних возила и тешких возила што доприноси да се путеви оштете, а има и оних који у ранијим деценијама нису добро урађени те морају да се обнове или у потпуности поново ураде. Један од приоритета Општине, поред изградње канализационе мреже, јесте адаптација путне инфраструктуре. Верујемо да ћемо током ове и следеће године завршити све путно инфраструктурне пројекте и да ћемо све и локалне и регионалне путеве довести на један завидан ниво – поручио је председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Đorđe Radinović
Ђорђе Радиновић / Извор: Фото: Војводина

Додатно олакшање за руководство Старе Пазове јесте и чињеница да ће се реализовани заједнички подухват на линији република – министарства – локална самоуправа. Наиме, држава ће усмерити своју подршку у капиталним инфраструктурним пројектима кроз велике инвестиције у еколошку инфраструктуру, а за општину Стара Пазова и суседну Инђију издвојиће се око 60 милиона евра за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и 55 километара канализационе инфраструктуре.

Главни пројекти у општини Стара Пазова

РЕКОНСТРУКЦИЈА ПУТА СТАРА ПАЗОВА – ГОЛУБИНЦИ

Овог лета и јесени у потпуности ће се реконструисати пут Стара Пазова – Голубинци. Све је део шире реконструкције укупног регионалног правца кроз Срем између Руме и Старих Бановаца. Ранијих година је на овом правцу урађен пут кроз Стару Пазову и његова потпуна реконструкција између Старе Пазове и Старих Бановаца на коме се ових дана ставља завршни дебели слој асфалта. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Следећи путни правац за тоталну реконструкцију је пут који води од Крњешеваца, преко Војке, кружног тока код Пазовачких базена па све до Старих Бановаца. То је уједно и најдужа трансферзала кроз општину оптерећена камионима због великих индустријских зона.

ДРЖАВНИ ПУТ СТАРА ПАЗОВА – СТАРИ БАНОВЦИ

У току је изградња државног пута Стара Пазова – Стари Бановци и пружног прелаза према Голубинцима, где се у оквиру пројекта изградње брзе пруге Београд – Нови Сад гради велики надвожњак. Радови на реконструкцији ове изузетно важне деонице државног пута у општини Стара Пазова су пред завршетком, а реч је државном путу ИИА реда на деоници Стара Пазова – Стари Бановци где се убрзо очекује уградња завршног слоја асфалта.

ПРУГА БЕОГРАД ЦЕНТАР-СТАРА ПАЗОВА

У току су радови и на будућој прузи на деоници Београд центар – Стара Пазова, чији се завршетак очекује крајем септембра, а да ће саобраћај моћи да се пусти до краја године. На деоници Београд центар – Стара Пазова пројектом је предвиђена комплетна реконструкција и модернизација грађевинске и електротехничке инфраструктуре са подизањем брзине на деоници Београд центар – Батајница до 120 километара на сат, а од Батајнице до Старе Пазове до 200 километара на сат.

То је прва деоница брзе пруге Београд–Будимпешта, која ће делом имати четири колосека, што ће бити прва таква пруга у Србији. На два колосека возови ће ићи брзином од 200 километара на сат у путничком саобраћају, а на друга два брзином од 120 километара на сат у теретном саобраћају. Вредност радова на деоници до Старе Пазове је 350,1 милион долара, што је обезбеђено из кредита Ексим банке Кине.

Радови су почели крајем новембра 2017. године. У оквиру пруге биће изграђена три надвожњака: Камендин, Нова Пазова и Стара Пазова и подвожњак Земун поље, а биће уређене и железничке станице Нови Београд, Батајница, Стара Пазова и Нова Пазова.

Пројекат је финансиран из буџета општине Стара Пазова. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.