Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ШИЛИНГОВАЊЕ: Суботичанка показала још једну уметност украшавања ускршњих јаја

05.04.2022. 15:49
Пише:
Србија Данас/ Subotica.com
Uskrs
Ускрс / Извор: Профимедиа/илустрација

Суботичанка Ерика Флорек годинама уназад украшава ускршња јаја посебном техником - "шлинговањем".

Радни сто, мала бушилица и веште руке Ерике Флорек, довољни су да обично гушчије или пачије јаје претворе у праву чаролију. 

Окупљање уметника из 30 земаља у Новом Саду поводом програмског лука "Будућност Европе"

Окупљање уметника из 30 земаља у Новом Саду поводом програмског лука "Будућност Европе"

ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ СУБОТИЦЕ: У протеклом месецу рођено 90 беба

ЛЕПЕ ВЕСТИ ИЗ СУБОТИЦЕ: У протеклом месецу рођено 90 беба

ЕВО КОЛИКО ДУГО ЋЕ ТРАЈАТИ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА САОБРАЋАЈА: На ОВУ ствар треба да обратите пажњу

ЕВО КОЛИКО ДУГО ЋЕ ТРАЈАТИ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА САОБРАЋАЈА: На ОВУ ствар треба да обратите пажњу

- Ја сам ово назвала "шлингована јаја" јер се на њима налазе мотиви баш од шлинга који се некада радио на текстилу. Јаје се прво издува, потом се оловком исцртавају мотиви. Затим се малом бушилицом избуше рупице, које се затим повећавају и обликују по жељи - објашњава Ерика.

"Шлинговање" је једна од најзахтевнијих техника украшавања ускршњих јаја- каже саговорница за портал Subotica.com.

- Потребно је пуно стрпљења и прецизности, јер уколико се направи мало већа рупица јаје одмах пукне. Технику "шлинговања" радим искључиво на гушчијим или пачијим јајима, кокошија су слабија па лако попуцају. 

Uskršnja jaja
Ускршња јаја / Извор: Србија Данас

Технику је наша суграђанка савладала сама, уз помоћ интернета. Како је креативност њено "друго име", врло лако примарни хоби, осликавање на стаклу, замени израдом божићних декорација или украшавањем ускршњих јаја, у складу са приликом и потражњом.

- Имам смисла за те ствари, креативна сам. Осим "шлинговања", украшавам јаја и "салвета техником", то је мање захтевно и већи број људи то уме. Када је "шлинговање" у питању, знатно  ређе се може видети да то неко ради.

Пре годину дана, Ерика је почела да украшава ускршња јаја фигурама израђеним од хладног порцелана.

- За ово користим гушчија јаја, а део јаја исечем бушилицом, па онда празнину испуњавам ружама од хладног порцелана. Смешу сама правим од столарског лепка, кукурузног скроба и других састојака. На интернету могу да се пронађу бројни рецепти за прављење ове смеше. Још увек нисам у потпуности савладала ову технику, али не одустајем - каже кроз смех Ерика.

Више вести о Суботици можете пратити на порталу Subotica.com