Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРЕМ ИМА ЧИМЕ ДА СЕ ПОНОСИ: Богата поставка Музеја који је имао турбулентну прошлост (ФОТО)

20.12.2016. 11:23
Пише:
Јована Шошевић
muzej srema
музеј срема / Извор: Фото: Facebook Printscreen/Muzej Срема

Оснивање музеја у Сремској Митровици уско је везано за археолошке налазе из времена римског града Сирмијума

Поред бројних знаметности, на подручју Срема налази се још једна културно-историјска установа која датира још из доба педесетих година прошлог века. После низа покушаја, током друге половине XIX и већег дела прве половине XX века, непосредно након завршетка Другог светског рата, 1946. године, основана је музејска установа под називом: Градски музеј Сремска Митровица

НАЈСТАРИЈИ ВОЈВОЂАНСКИ ТЕАТАР: Једино професионално позориште у Срему (ФОТО)

Историјат музеја 

Оснивање музеја у Сремској Митровици уско је везано за археолошке налазе из времена римског града Сирмијума, кога је Амијан Марцелин (око 330-400.г.н.е.), последњи велики римски историограф, назвао 'многољудном мајком градова'. 

Међутим стицајем друштвених околности у формирању музејске установе одлучујући фактор су били историјски споменици црквених обреда. Првог маја 1946 у „Малој црквици” отворен је Музеј црквене уметности, један од првих те врсте у Демократској Федеративној Југославији, са церемонијалним отварањем 30. јуна исте године.

На основу Упутства Одељења за просвету Главног извршног одбора Аутономне Покрајине Војводине 23. новембра 1946. основан је Градски музеј у Сремској Митровици, као музеј комплексног типа са археолошком, етнографском, историјском, уметничком и природњачком збирком. У састав Градског музеја ушла је и поставка Музеја црквене уметности, а на челу установе је , као добровољни сарадник, био археолог Бранко Василић. 

Теренски рад организован је на територији тадашњих пет сремских срезова омогућио је организацију тематских изложби и низ других активности различитог обима и карактера, што је уз остале претпоставке омогућило да је поставка Градског музеја отворена за јавност 31. маја 1948. године.

Градском музеју је, услед административно-управне промене у Срему, почетком шездесетих година прошлог века, одлуком Среског већа Народног одбора сремскомитровачког, 24. децембра 1952. промењен назив у Музеј Срема чиме је установа прешла на финансирање од стране Среза.

До 2011. неколико статусних пормена

Године 1953. у састав Музеја Срема ушла је и новооснована Уметничка галерија, која је уз Сталну музејску поставку, лапидаријум Музеја Срема, Музеј црквене уметности, историјску поставку на простору Спомен парка у Сремској Митровици, сталну изложбу о животу и раду комуниста – робијаша, Меморијалну изложбу «Рохаљ базе» и сталну историјску поставку Срем кроз векове, деценијама презентовала прошлост Срема од најстаријих праисторијских налаза до краја Другог светског рата. До краја 2011. било је неколико статусних промена у погледу делатности, надлежности институције и њеног финансирања. 

Комплексност музеолошке делатности реализована је уз ангажовање преко 60 музејских радника, у различитим својствима, и бројних музејских сарадника, посебно од почетка првих систематских археолошких ископавања Сирмијума (1957), када су раду археолошких екипа учествовали истакнути југословенски и светски признати археолози чијом је заслугом Музеј Срема постао значајно место на музеолошкој мапи Србије, односно Југославије.

ХОТЕЛ ДУНАВ СРУШЕН ЗБОГ ЛЕПЕ АНЕ: Невероватна прича из Бачке Паланке

Нека од археолошких открића која су у власништву Музеја Срема, као што су: уникатни златници Константина Великог, сунчани сат од мермера с краја И – почетак II века нове ере, златни реликвијар из прве половине В в. н. е. , 85 споменика бенифицијара са Јупитеровог светилишта, златна појасна аварска гарнитура из VII века и низ других значајних музеалија, не само из Археолошког, него и других музејских одељења: Историјског, Одељења историје уметности, Етнолошког одељења и Природњачке збирке чине његову препознатљивост и специфичност на нашим просторима. 

Поред презентације музејског материјала на сталним поставкама, значајан вид презентовања свих одељења представљале су и тематске изложбе и више стотина других аутохтоних, копродукционих и гостујућих изложби различитог обима и карактера. 

Редовне поставке у оквиру "Ноћи музеја"

Новину у раду Музеја Срема представљало је информативно-пропагандна активност дефинисана кроз манифестацију "Ноћ музеја", први пут у Сремској Митровици организована 2008. године. 
Поред наведених, и других активности реализованих по Закону о заштити културних добара, Музеј Срема је посебну пажњу посветио афирмацији прошлости Срема. Тај вид активности односио се и на организовање различитих предавања и одржавања стручних и научних скупова. Истовремено стручни радници Музеја Срема учествовали су на бројним стручним и начним скуповима организованим у Републици Србији, али и другим европским земљама из ближег и даљег окружења. 

БАЧКИ ПУТ ИЗ ЗОНЕ СУМРАКА: Возачима се указују МРТВИ ХАЗАРИ са ГРОБЉА! (ФОТО)

Богата је и издавачка делатност Музеја Срема је окруњена музејским часописом Зборник Музеја Срема. Међутим, први наслов у издању Музеја Срема, под називом: Прилог проучавању прошлости града Сремске Митровице у XVIII веку, појавио се 1951.г., након чега су из пера музејских радника и сарадника Музеја Срема, у издању Музеја или својству суиздавача, светлост дана угледали бројни каталози, монографије и студије.