Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАДОНАЧЕЛНИК НОВОГ САДА МИЛАН ЂУРИЋ: Водимо одговорну социјалну политику, ЕВО које групе грађана имају бенефите

22.04.2024. 12:15
Пише:
Србија Данас/Дневник
Milan Đurić
Милан Ђурић / Извор: Инстаграм/принтсцреен/миланђурић градонацелник

Град Нови Сад је и ван наше земље препознат као локална самоуправа која води одговорну социјалну политику и константно је унапређује уводећи нове врсте и проширујући обим услуга за грађане којима је помоћ најпотребнија, као и услуге додатне подршке за особе са сметњама и потешкоћама у развоју и инвалидитетом.

- Током prеthodnih дванаест година, снажан привредни раст и развој, као и финасијска стабилност, утицали су на то да сваке године повећавамо буџетска издвајања за услуге социјалне заштите.

 - Када говоримо о помоћи рањивим групама, истакао бих услугу персоналне асистенције. Наиме, градском одлуком ми смо омогућили финансиарње наканаде трошкова целодневне свакодневне персоналне асистенције, што значи да корисници којима је то неопходно имају персоналне асистенте 24 сата, седам дана у недељи. То је јединствен пример не само у Србији, већ у региону- рекао је  градоначелник Новог сада Милан Ђурић.

Током prеthodnih дванаест година, снажан привредни раст и развој, као и финасијска стабилност, утицали су на то да сваке године повећавамо буџетска издвајања за услуге социјалне заштите.

Додаје да је проширена и услуга личног пратиоца у систему образовања, тако да се накнада трошкова за личне пратиоце исплаћује не само за време проведено у школи, већ и током распуста али и за активности ученика у заједници.

Milan Đurić
Милан Ђурић / Извор: Инстаграм/принтсцреен/миланђурић градонацелник

Брига о борцима, попусти за рачуне, опоравак

С обзиром на то да је недавно Законом први пут препозната категорија бораца, Град Нови Сад је одмах кренуо да ради на побољшању статуса људи који су свој живот ставили на располагање народу и отаџбини, каже нам градоначелник. - На основу одлука које смо донели, омогућено им је да остваре умањење рачуна Информатике, затим, повластице у градском превозу, паркирању, улазу на Штранд и базене на СПЕНС-у, услуге Градске библиотеке и друго. Такође, члановима борачких удружења са територије Новог Сада, ове године ће први пут бити омогућено да о трошку Града иду на климатско-терапијски опоравак и одмор. Такође, покренули смо процедуру за оснивање Савета бораца на градском нивоу, који ће поред представника свих регистрованих борачких удружења са територије Града, чинити и представници градских управа, јавних предузећа и других установа. Циљ је да заједно радимо на побољшању њиховог статуса, али и живота у нашем граду -  наглашава Ђурић.

- То значи да у Новом Саду лични пратиоци децу, односно ученике, могу да воде у биоскоп, парк, позориште и друго, а да то буде плаћено. Ово је изузетно важно и за ученике којима је потребна таква врста додатне подршке како би се што је могуће више укључила у друштвени живот, али и за њихове родитеље. Тренутно Град Нови Сад обезбеђује средства за чак 500 личних пратилаца, што је у односу на број становника убедљиво највише у држави - истиче Ђурић.

Град је подржао иницијативу родитеља деце са аутизмом окупљених око једног удружења и обезбедио им адекватни пословни простор, па сада десетак  запослених у овом предузећу од празних паклица  цигарета праве папир који има широку употребу. То је прво социјално предузеће у Новом Саду.

Поред тога, за услуге социјалне заштите које пружа ШОСО „Милан Петровић“, Град издваја преко 880 милиона динара. Осим ове школе, услуге социјалне заштите пружају и Геронтолошки центар, Центар за социјални рад Нови Сад, Дом у Ветернику, Дечије село у Сремској Каменици, Центар за породични смештај и усвојење, које се финансирају преко програма унапређења социјалане заштите. Међутим, за потпуно укључивање особа са физичким и менталним поремећајима, неопходна је сарадња јавних установа са родитељима и удружењима грађана из области социјалне заштите, такозвани европски модел деинституционализације.

7.500  пензионера са најнижим примањима добиће од Града по 20.000 динара

Milan Đurić
Милан Ђурић / Извор: Инстаграм/принтсцреен/миланђурић градонацелник

Подршка пензионерима

Град финансира рад великог броја клубова пензионера и њихове активности. 

- Нашим најстаријим суграђанима сваке године обезбеђујемо боравке у бањама, учествовања на спортским такмичењима и друго. Једнократне помоћи за пензионере са најнижим примањима смо током прошле године повећали са 5.000 на 10.000 динара, док смо за ову годину обезбедили средства за чак двоструко увећање, па ће тако 7.500 пензионера са најнижим примањима добити од Града по 20.000 динара на име једнократне помоћи - истиче градоначелник Ђурић.

Прави пример такве сарадње јесте и отварање првог социјалног предузећа у Новом Саду.

Тренутно Град Нови Сад обезбеђује средства за чак 500 личних пратилаца, што је у односу на број становника убедљиво највише у држави

- Град је подржао иницијативу родитеља деце са аутизмом окупљених око једног удружења и обезбедио им адекватни пословни простор, па сада десетак запослених у овом предузећу од празних паклица цигарета, праве папир који има широку употребу. На овај начин није само обезбеђен посао теже запосливим категоријама, већ су те особе и суштински укључене у друштво јер сада раде, зарађују и добијају своје место у друштву - каже Ђурић и наглашава да град Нови Сад свим осетљивим категоријама становништва посвећује дужну пажњу.

Извор:Србија Данас/Дневник