Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

У време Пајтића школама дељени сетови за депилацију, антифриз, четкице за зубе, а данас бесплатни вртићи и уџбеници, нове школе

07.02.2022. 13:40
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Родитељи у Новом Саду, али и Војводини данас могу да рачунају на разне видове подршке родитељству, а пре само десетак година деца су у северној покрајини служила су као полигон за брзо и лако пуњење партијских џепова кроз различите „пројекте“.

Данас Град Нови Сад обезбеђује преко 6 милијарди за бројне пројекте: бесплатан вртић, бесплатни уџбеници за ђаке прваке, паркинг за маме, новчана подршка родитељима за прво дете, за тројке, поклони добродошлице за новорођенчад и многи други видови подршке мамама и татама данас су део свакодневице за Новосађане, па су многи и заборавили каква је наталитетна политика вођена пре само десетак година.

Мере подршке родитељству у том периоду имале су готово стриктан шаблон – пуна уста флоскула да су деца будућност земље и пуни џепови од пројеката кроз које су деца искоришћена у разрађеном механизмуу за брзу, лаку и бескрупулозну зараду.

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

Милијарду евра за најважнију животну ставку: Ових 16 установа ће донети дуг живот грађанима

Деца су у Војводини пре 10 година била средство за брзе и лаке паре кроз механизам за извлачења пара: Данас добијају бесплатни вртићи, уџбенике, нове школе

Деца су у Војводини пре 10 година била средство за брзе и лаке паре кроз механизам за извлачења пара: Данас добијају бесплатни вртићи, уџбенике, нове школе

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СУБОТИЧАНЕ: Поједини домови здравља радиће измењено следеће недеље

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СУБОТИЧАНЕ: Поједини домови здравља радиће измењено следеће недеље

У време власти демократа војвођанског премијера Бојана Пајтића, Градски одбор СНС у Новом Саду редовно је обавештавао јавност о сулудим аферама Фонда за субвенционисање погона нових технологија АПВ, а цео процес омогућен је захваљујући ,,решењу“ које су Бојан Пајтић, Драгослав Петровић и њихови сарадници смислили како би направили идеалну средину за малверзационе шеме – да корисници субвенција дугове могу да врате испорукама робе на адресе које је диктирала војвођанска Влада, а на предлог Секретаријата за науку и развој.

Уместо реновирања школе ђацима сетови за депилирање

Тако је субвенцију од најмање 189.160 евра добила фирма „АТГ“ из Старе Пазове која није испунила уговорне обавезе, а са Покрајином се раскусурала тако што је за добијене готове паре доставила сетове за депилацију – за седам војвођанских средњих школа и за Народни универзитет. Да ли су средњошколцима били потребни бријачи или реновирање школа које је претходна власт оставила у запуштеном стању, изгледа никога није занимало.

Антифриз и течност за стакла уместо 91.000 евра

Слична сценарио реализован је кроз брокерску кућу ,,Александар“. Ова фирма је субвенције за увођење нове технологије вратила у неколико наврата кроз антифриз, течности за прање стакла и средства за полирање и заштиту гума. Робу су добиле пољопривредне, машинске и техничке школе, као и позоришта, музеји и галерије у Војводини.

Простом математиком утврђено је да је Покрајина на име 91.000 евра добила 21,3 тону антифриза, 10 тона средства за заштиту и полирање гума и 33 тоне течности за прање стакла.

Четкица за зубе за децу са сметњама у развоју

Једна од највећих афера које су оставиле посебно горак укус односи се на сулуду ситуацију са Фирмом ,,Дентосан траде“ која је на име субвенције добила 151.612 евра за увођење погона нове технологије за производњу четки.

Новац који су овим поводом добили наводно су вратили кроз већ познат сценарио – кроз испоруку 142.927 малих и 106.560 великих четкица за зубе које су подељене деци са сметњама у развоју на територији Војводине, као да за ову посебно осетљиву групу нису постојале много важније потребе које су се могле остварити за 151.612 евра.

Сифони и црева за школе уместо 661.303 евра

Сродна афера у којој су опет деца са сметњама у развоју искоришћена као полигон за зараду, везује се и за фирму ,,Техноекспорт“ из Инђије. Наиме, ова фирма је уместо да врати 661.303 евра, испоручила сифоне и пластична црева свим војвођанским школама за ученике са сметњама у развоју.

Афера Хетеренд: Од идиле за децу са сметњама у развоју до бруке коју ће памтити генерације

Нажалост, ово нису једине ситуације у којима су перфидно злоупотребљена деца са сметњама у развоју. Једна од најсрамотнијих прича почиње 2011. године када је Општина Нови Бечеј уступлиа дворац Хертеленидијевих за смештај Центра за терапију за децу са сметњама у развоју. Од идеје да ће ова деца којој су потребна посебна пажња и нега живети на простору од шест хектара окружена зеленилом и миром, да ће у склопу комплекса бити изграђен базен, стазе за шетњу, стаклене баште, штале са животињама, настала је огромна новчана штета и изневерени дечји снови.

Почетком 2011. године уговорени су радови вредни 156.125.643,31 динара с и извођачу је исплаћен аванс од 30 одсто, а у мају се кренуло са радом на објекту са роком од 310 календарских дана.

И поред уплаћеног новца, у децембру је фирма обуставила радове, а Општина Нови Бечеј је о вишемилионској штети обавестила покрајински Фонд за капитална улагања и затражила да се изјасни и надзорни орган, Институт за безбедност и сигурност на раду.

Завршетком радова, на локацији је остављена и велика количина грађевинског материјала која је нестала, а с обзиром да је реч о средствима из Грађевинског фонда Републике Србије, штета је тиме додатно увећана.

Одговорном политиком обезбеђени бесплатни вртићи, а родитељи првака добијају олакшице за ђаке

Према буџету за 2022. годину, Српска Атина улаже чак 6,3 милијарде динара у образовање, а бројни пројекти који ће у овој години започети, биће значајни у животима бројних будућих генерација. Граде се школе, вртићи, реконструишу постојећи објекти…

Значајна финансијска олакшица за родитеље чија деца крећу у први разред наставља се и у овој години – уџбеници ће остати бесплатни, а Град је за ову сврху издвојио 31.240.000 динара. Такође, родитељи и у 2022. години могу да рачунају на потпуно бесплатан боравак у вртићима ПУ,,Радосно детињство“, за шта је буџетом опредељено 549.053.037 динара, као и на субвенције за приватне вртиће за које је опредељено 350.955.600 динара.

ЈОШ ВАЖНИХ МЕРА

За све бебе рођене од 1.10.2021. Град исплаћује 50.000 динара, док је новчана помоћ за тројке подигнута на 200.000 динара.

На име трошкова за вантелесну оплодњу у 2022. години увећан је појединачан износ накнаде са 220.000 динара на 320.000 динара

Новогодишња новчана помоћ за све бебе рођену 1. јануара

Новогодишњи поклон за прву бебу у години

Бесплатан паркинг за маме

Пакети добродошлице за новорођене бебе

Погодности за куповину у различитим продавницама широм града