Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сваки је грађанин битан без обзира где живи: Градска власт Панчева улаже и у градско језгро, али и у своја села (ВИДЕО)

08.10.2021. 09:10
Пише:
Србија Данас
Pančevo
Панчево / Извор: Фото: Војводина

Села која спадају под територију града Панчева су Банатски Брестовац, Банатско Ново Село, Долово, Качарево, Јабука, Иваново, Старчево, Омољица и Глогоњ

Панчево представља један од најпознатијих центара у Војводини, чија је најособенија карактеристика висок степен индустријализације. Ипак, овај град је и изузетно важно културно средиште Покрајине и простор који негује важне традиционалне вредности подручја. 

Поред занимљивих података о културно-историјском наслеђу, прелепе архитектуре, верских објеката, грађевина и многих других знаменитости, издваја се и по бројним селима. Панчево је препознатљиво као град са највећим бројем села у Србији. Сам град улаже у своја села, не само у туристичком смислу, где има изузетно велики и снажан потенцијал, већ и у пољопривредном и инфраструктурном смислу.

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

ЖУТА И ЛЕКОВИТА ВОДА КАО СИМБОЛ БЕЧЕЈА: Људи са свих страна наше земље хрле у ову општину по "домаћу" воду (ФОТО/ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Нови путеви, школе и вртићи: За бољи живот грађана - ова војвођанска општина инвестира у будућност (ВИДЕО)

Европске фирме хрле у Стару Пазову: Како је мала војвођанска општина постала ИНВЕСТИЦИОНИ ШАМПИОН СРБИЈЕ? (ВИДЕО)

Европске фирме хрле у Стару Пазову: Како је мала војвођанска општина постала ИНВЕСТИЦИОНИ ШАМПИОН СРБИЈЕ? (ВИДЕО)

Села која спадају под територију града Панчева су Банатски Брестовац, Банатско Ново Село, Долово, Качарево, Јабука, Иваново, Старчево, Омољица и Глогоњ.

Градске власти града Панчева својим марљивим трудом и радом из дана у дан раде на новим, и спроводе у дело већ уговорене пројекте, којима обезбеђују све неопходне услове за развој пољопривреде и бољи живот, али и функционисање, као и добру повезаност са градом свих пољопривредника и њиховог земљишта како би на тај начин допринели бољем и квалитетнијем раду.

Бројни пројекти који се доносе на територији града, а обухватају и сеоски, односно рурални део, баве се спровођењем гасификације, ширењем водоводне мреже и изградњом путева којима ће се села на бољи начин повезати са осталим општинама широм Србије те на тај начин добити веће бенефите од свог рада, односно од пољопривреде.

Један од пројеката који је у последње време био од великог значаја, односно, како би се помогло пољопривредницима спровео је градски ресор за пољопривреду, село и рурални развој, а то је изградња атарског пута у Банатском Новом Селу. Овај атарски пут има за циљ да олакша пољопривредницима долазак до њива и повратак до кућа. 

Поред овога, сваке године Град Панчево кроз ресор за пољопривреду, село и рурални развој издваја средства за изградњу нових и реконструкцију постојећих атарских путева. 

Град Панчево планира и изградњу атарског пута у Јабуци дужине око 1,5 километар и у Долову дужине око 4,5 километара.

Више о плановима, улагањима и инвестицијама које Град Панчево и градске власти имају у плану и на којима марљиво раде говорио је градоначелник Панчева Александар Стевановић који на почетку разговора истиче да, када је постао градоначелник Панчева, у уводном експозеу истакао је да је у његовој политици од великог значаја, и јако битно било да се свака тачка рада подједнако развије и да је сваки становник једнако битан.

- Ако причамо о битности сваког становника, ту се мора споменути ефикасност локалне самоуправе као нешто што сигурно мора бити на високом нивоу, али и то да свака тачка нашег града мора бити једнако развијена. То је нека политика којом смо се водили у протеклих годину дана и којом ћемо се водити у наредном периоду - истиче градоначелник и додаје да је оно што су градске власти урадиле у протеклих годину дана нешто што већ даје резултате и позитивне критике:

- Ту мислим пре свега на села која се зову села, али за многа не можемо да кажемо да су села с обзиром на то да су то места која имају од три до десет, једанаест хиљада становника.

Aleksandar Stevanović
Александар Стевановић / Извор: Фото: Војводина

Градоначелник Панчева Александар Стевановић истиче да је у претходној години, само на територији насељених места, асфалтирано више од 30 километара улица.

- То је нешто на шта смо поносни и нешто на чему ћемо наставити да радимо до краја ове године, али и у наредним годинама докле год не асфалтирамо сваку улицу у нашим селима зато што је то нешто што људи у 21. веку заиста морају да имају. Поред тога, већ смо причали и о еколошким пројектима, недостаје инфраструктура по питању канализације и то је нешто на чему ћемо радити у будућности - објашњава градоначелник и додаје да се нада да ће за две до три године град Панчево успети да изгради канализациону мрежу и на тај начин створити услове за живот човек достојне за 21. век. 

Како објашњава Стевановић, свако заслужује да не живи у прашини и да има септичку јаму. То је нешто што сматра нормалним, али и приоритетним када су у питању насељена места те из тог разлога наглашава да је свака тачка на територији у оквиру града једнако битна као и она у самом центру Панчева.

- Ми нећемо занемарити инвестиције у центру града, али заиста, у претходних 20 до 30 година у села није уложено ништа. Ми смо претходних година асфалтирали улице на којима 50 година уназад није ништа рађено, и то су заиста ствари које не смемо себи да дозволимо, немамо тај луксуз - наглашава градоначелник и додаје да улице морају што пре бити асфалтиране, мора се што пре решити питање канализационе мреже у насељеним местима, али да рад градске власти неће стати само ту.

Стевановић објашњава да по насељеним местима има велики број становника, а ти људи, као и сви други имају основне животне потребе попут оних да имају где да оду на пиће, или на неку културну-уметничку манифестацију у свом месту.

- Градске власти раде и на томе. Ми заиста доста средстава улажемо у инфраструктуру, не само путну и ону која се не види, у виду канализације. Ми смо ове године определили значајан износ за реконструкцију велике дворане унутар Културног центра у Банатском Новом Селу, али и поред тога значајна средства улажемо и у другим селима у складу са захтевима месних заједница - рекао је градоначелник и објаснио да се градске власти труде да кроз буџет града Панчева одређена новчана средства ставе на располагање месним заједницама тако што усклађују политику да је свака тачка, као и њен становник, сваког насељеног места једнако битан као и сваки становник из центра Панчева.

Пројекат је финансиран из буџета Града Панчево. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.