Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучевић: Србији предочено да постоје два пута - Вучић одолева притисцима

25.05.2022. 10:56
Пише:
Србија Данас
Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и потпредседник СНС рекао је да је Србији предочено да постоје два пута, а да нема трећег и да се велике силе понашају по принципу – или сте с нама или сте против нас.

Он је гостујући у јутарњем програму на телевизији Пинк анализирао тренутну политичку ситуацију, боравак председника Вучића на форуму у Давосу, притисцима на Србију са Запада лажној несташици шећера, енергетској кризи, али и о почетку разговора о формирању владе…

-Оно што је председник поделио са нама синоћ у укључењу из Давоса је да су сви више-мање јединствени по питању Украјине и да доминира антируска хистерија. Долази до поделе на два табора, два света како они кажу, не постоји трећи пут. Или сте са нама или против нас. То смо могли да видимо и у интервјуима неких амбасадора пре неки дан. То отежава не само нормално функционисање Србије, већ свих који желе да размишљају својом главом, да негде имају неку резерву- истакао је први човек Новог Сада и потпредседник СНС.

О разговору Вучића и Путина: Обавеза председика је да се бори за интерес Србије

Истакао је да се рат неће скоро завршити, да се улази у велике борбе, а одговарајући на питање о разговору Путина и Вучића каже да је цела та ситуација интересантна и да све време провејавају полуинформације.

- Прво неће се чути, а када се буду чули, а можда се то и деси и рекао бих да хоће, реакција ће сигурно бити "Ево гледајте шта ради Вучић, конфронтира нас са западним светом, ко је он да прича са Путином и одакле му право…"Шта хоћу да кажем јесте да оно што је обавеза и задатак председника Републике је онај крст који носи овог времена је да се бори за интерес Србије, да тражи сагледавање и прихватање позиције Србије. Ми не можемо слепо да слушамо ни једну, ни другу ни пету страну, већ да добро сагледамо себе и своје интересе - нагласио је Вучевић.

Он се осврнуо на изјаву премијера Мађарске Виктор Орбан који је на отварању Пољопривредног сајма у Новом Саду изрекао реченицу: “Србији је тешко што није чланица Европске уније, а Мађарској што је чланица Европске уније”.

- Сву су се насмејали али она у себи има једну дубоку истину. А ево видимо да је Мађарској је проглашено ванредно стање због Украјине, због енергената, несташице хране. Нажалост то је реалност - нагласио је Вучевић и на примеру Египта објаснио колико је ситуација тешка и компликована.

- Египат, са преко 115 милиона становника, који је 95 одсто кукуруза и жита увозио из Русије и Украјине, дошли су у ситуацију да ниједна од ове две државе не могу да задовоље потребе те државе, као и неких других - објаснио је он.

Држава ради све да грађани могу нормално да функионишу, несташице су вештачке, хране имамо

Градоначелник Новог Сада нагласио је да Вучић када прича о пољопривредним производима, верује како је рекао да добар део грађана то мисли да он то само тако прича да би био забринут и смркнут ог лица.

- И доживљавају да у Србији све функционише. Ми радимо да нас то не дотакне, а да има проблема у Европи има. То је као са намерним изазивањем несташице шећера. Србија има шећера, али очигледна је намера да се изазове паника - тврди први човек Новог Сада и додаје да оно што је најгоре за Србију је нешто на шта она не може да утиче, а то је рат.

Притисци на више колосека: И санкције Русији и признање Косова

Канцелар Немачке Олаф Шолц је најавио посету Србији 10. јуна и понудио знатно брже напредовање ка ЕУ, уз услов.

Вучевић је прокоментарисао да је интересантно шта се од Србије тражи.

– С једне стране се тражи да буде део света који је увео санкције Русији, а с друге стране се појачава притисак на Србију да призна независност Косова.

Ми морамо да идемо ка европском путу, немамо бољу опцију

Он је додао да се боји да није само то, већ да имамо и правно обавезујући уговор са Приштином, односно Косовом како они кажу.

-Само да не буде као са Кипром, коме нису дефинисане границе. Ми морамо да идемо у Европски пут, јер немамо бољу опцију, ми морамо да идемо у том правцу- рекао и нагласио да се у свету води велики рат, и ништа локалног карактера.

Воде се брутални разговори

Објашњавајући своју недавну изјаву да „Вучић одолева притисцима, али да му је нож под грлом“ каже да је покушао фигуративно да објасни и да нацрта какво је стварно стање ствари.

– То су брутални разговори које Вучић води. Вероватно му се предочава какве ће бити негативне последице по Србији ако не прикључи овом пакету санкција. Интересатно шта се тражи и санкције и признање Косова. И кажу нема два пута. А по том принципу за Србији не важи принцип неповредивости граница – упозорава.

Јасеновац није мит, већ најболнија тачка историји. На нама је да говоримо истину

Одговарајући на оптужбе који ових дана стижу из Хрватске, где је председник Вучић на свим њиховом насловним странама…

– Видео сам изјаве о Глини, читао изјаве председника Милановића. Прича како смо пролазили 27. марта па до 41. За њихову Академију знаности Јасеновац је мит, за нас је то најболнија тачка у историји. Не само да су људи убијани на најсвирепији начин, него су били једини у Европи који су имали логор за децу- подсећа Вучевић и додаје:

– На нама је да говоримо истину, да учимо нашу децу не да би се светили и водили ратове, него да би разумели историју и да би боље живели у садашњости и будућности.

Не смемо да избришемо историју, да учимо да грешкама

Потпредседник СНС истиче да то што би неко да нам избрише сећање, неговање традиције, да нас декодира.

-Да не заборављамо историју, да учимо на грешкама. Наши уџбеници из историје, географије и српског мора да прави држава – каже.

Да постоји награда за аутошовизима Теодоровић би је добио

О изјави академика Душана Теодоровића да Србија мора у НАТО, да призна Косово, да уведе санкције Русији истиче да кад би постојала нека награда за аутошовизам он би је добио.

Да не будемо кусур великих сила

Први човек Новог Сада каже да ће овај рат завршити и сигирно ће доћи до неке велике мировне конференције, али напомиње да се нада да ми нећемо „бити кусур“ великих сила.

О формирању владе: Следе разговори унутар странке и са партнерима

Вучевић шаљиво одговара о могућој премијерској функцији да свима не кладе њега.

– Избори су у току. Следи конституисање Скупштине, када почиње да тече рок за формирање владе. Тек по завршетку избора чекају нас и унутарстраначки и страначки разговори. Сада 31. маја је полагање заклетве председника Вучића у Скупштини када формално почиње други мандат- рекао је.