Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Зузке Медвеђ - сликарка двадесетог века и самоука сеоска девојка из Бачког Петровца (ФОТО)

21.08.2017. 14:10
Пише:
Србија Данас
backi petrovac
бацки петровац / Извор: СД/илустрација

Галерија Зузке Медвеђ отворена 1. јула 1989. године

Зузка Медвеђ била је једна од првих словачких сликарки. Родила се 5. октобра 1897. године у Бачком Петровцу. Израсла је у сељачкој породици што је знатно утицало на њено стваралаштво, како у тематском смислу тако и у ликовном схватању.

Уверите се и сами: Остаћете без даха када крочите у прелепу унутрашњост дворца Дунђерски (ФОТО/ВИДЕО)

backi petrovac
бацки петровац / Извор: СД/илустрација

Ликовни таленат је испољила већ у основној школи, док ју је шира јавност први пут приметила на изложби слика и ручних радова током Народног збора и Словачких народних свечаности у Петровцу 28. августа 1919. године. Зузка Медвеђ – "самоука сеоска девојка" тада се јавности представила први пут са својим сликама и скулптурама.

Са намером да упише академију, у фебруару 1921. године одлази у Праг. Пошто је у Праг стигла изван рокова за пријемне испите, почела је да похађа приватну школу проф. Фердинанда Енгелмилера, познатог пејзажисте.

Касније, из финансијских разлога одлази у Берлин, како би наставила студије. Но, због недовољног познавања језика морала је да се врати кући. У том периоду, у Петровцу је приредила своју прву самосталну изложбу, 3. и 4. септембра 1922. у згради, где се данас налази њена галерија.

На изложби је приказала 95 дела, од тога 40 уља на платну. На првом месту у каталогу ове изложбе биле су Словачка соба и Жетва, наведене као највредније слике Зузке Медвеђ.

Након тога, Зузка Медвеђ се ипак уписује на студије али у Загребу, на Уметничко – индустријској школи. Међутим, захваљујући првенствено учитељу Јулијусу Кубањију, полази јој за руком да се поново врати у Праг, положи пријемни испит и да се упише на Академију ликовне уметности. Уметничке студије у Прагу завршила је 1929. године.

ОЛИВЕРА ЈЕ ЧУДО ОД ДЕТЕТА! Има само 12 година, а прича о њој ће вас одушевити (ФОТО)

Године 1982. Скупштина општине Бачки Петровац доделила је Зузки Медвеђ "Октобарску награду". Тада већ 85-годишња, Зузка Медвеђ намеравала је да се трајно пресели у Петровац.

Ову намеру никад није остварила, Зузка Медвеђ умрла је у Пезинку (Братислава, Словачка република) 1. фебруара 1985. године, а урна са њеним пепелом стављена је у гроб њених родитеља и сестара на петровачком гробљу 3. марта исте године.

Свечано отварање Галерије

Галерија Зузке Медвеђ свечано је отворена у суботу, 1. јула 1989. године.

Прву изложбену експозицију чинило је 54 рестаурираних дела Зузке Медвеђ из добијеног фонда. Експозицију су сачињавали портрети, портрети са народном ношњом, народно-жанровске фигуралне композиције, мртва природа, акти и пејзажи.

 

Њено уметничко дело у Петровцу чува Галерија Зузке Медвеђ која је отворена 1. јула 1989. године.

Основном обавезом музеја је чувати за будуће генерације колекције предмета и користити их за развој и проширење знања на основу проучавања васпитно образовних активности сталних експозиција привремених изложби и другим научним активностима .

Ове активности морају да буду у складу са дефинисаном линијом и васпитно образовним правцем музеја Галерија Зузке Медвеђ.

 

Зузка Медвеђ, кратко пред своју смрт (1985) написала је свој животни и уметнички тестамент, који гласи:

"Ја, академска сликарка Зузка Медвеђ из Петровца, цело своје дело које сам створила под високим бачким небом и тако чудесно лепо гомилајућим се облацима изнад жетвених њива моје Подхоре и родног краја, сада животом и радом запечаћене посвећујем мојим драгим сународницима, Петровчанима и земљацима у Југославији. Нека га воле са таквом љубављу са каквом са ја волела њих."

На основу ове писмено изражене последње воље, већи део ликовног дела Зузке Медвеђ је припао Петровчанима. Године 1986. део бивше основне школе даје се на коришћење Дому културе у Петровцу, а са циљем отварања галерије адаптирају се некадашње учионице.

backi petrovac
бацки петровац

У оквиру Галерије Зузке Медвеђ реализује се једна од најзначајнијих ликовних манифестација Словака са овог подручја – Бијенале словачких сликара. Реч је о изложбеној манифестацији типа смотре, која се први пут одржала у Галерији Зузке Медвеђ од 23. новембра до 8. децембра 1991, под називом 1. бијенале словачког војвођанског ликовног стваралаштва – Петровац - ’91.

У власништву Галерије је 828 експоната Зуске Медвеђове, од тога 367 уља на платну и цртежа, 33 необрађена уља на платну, 23 минијатуре, 13 скица аката, 28 студија у техници цртаћи угљен, 223 скице и 141 студија – кроки.

У власништву галерије су и дела других академских сликара, тачније дела 31 аутора (Карол Милослав Лехотски, Ољга Гарајова – Бабилонова, Михал Кираљ, Јозеф Клатик...) као и дела аматерске сцене и сликара наиве. Укупно се у овом фонду налази 174 дела.

У циљу очувања културне баштине Завод за културу војвођанских Словака је у сарадњи са Галеријом Зузке Медвеђове отпочео рестаурацију за сада необрађених уља на платну ове ауторке. У питању је 24 комплетних рестаурација, које је реализовао академски сликар Мирослав Нонин.