КОЈИ МИРИС ЈЕ НАЈПРИВЛАЧНИЈИ ЉУДИМА? Научници открили и која АРОМА нам најмање одговара
Постоји много укрштања култура у погледу тога шта људи воле, а шта не...
Научници су успели да открију који је мирис људима најпријатнији! У новој студији, истраживачи-научници су замолили појединце из 10 различитих културних група ,Попут аутохтоних народа ловаца-сакупљача и традиционалних пољопривредних заједница, као и савремених становника градова да нањуше 10 јединствених мириса и рангирају их према пријатности.

ПРОМЕНИЛА ПОЛ, А САДА СЕ ПОКАЈАЛА И КРИВИ ЛЕКАРЕ "Никада ме нису питали ЗАШТО!" Бесна на клинику

СЛУЧАЈНО ПРОНАШАО ПОРУКУ У БОЦИ СТАРУ 2 ДЕЦЕНИЈЕ: Речи ШЕСТОГОДИШЊЕ девојчице су СИЛА!
- Желели смо да испитамо да ли људи широм света имају исту перцепцију мириса и воле исте врсте мириса, или је то нешто што је културолошки научено. Традиционално се сматрало културним, али можемо показати да култура нема много везе с тим - каже неуронаучник Артин Аршамијан са Института Каролинска у Шведској.
Истраживачи су путовали далеко и нашироко, прикупљајући податке са терена у неколико културних средина, представљајући различите начине живота широм Тајланда, Мексика, Еквадора и САД, и обухватајући пустиње, тропске прашуме, брдску климу, приобалне регионе и још много тога.
Учесници су укључивали бројне групе ловаца-сакупљача (укључујући народ Семак Бери са Малајског полуострва на Тајланду), као и неколико самосталних хортикултуралних и пољопривредних заједница (као што је народ Чачи у Еквадору), и групу субјеката из Њујорка који представља модерну, расно и етнички разнолику урбану средину пише сциенцеалерт.
На сваком посећеном месту, учесницима укупно преко 280 појединаца представљено је 10 насумично распоређених уређаја за дозирање мириса налик на оловке. Замољени су да помиришу сваку “оловку” од најпријатнијих до најнепријатнијих.
Мирис који је генерално оцењен као најпријатнији био је ванила (ванилија) (главна компонента екстракта ваниле), док је следећи најпопуларнији био етил бутират (који има воћни мирис и често се користи као појачивач укуса у храни са воћним укусом). Трећи је био линалол, који има цветни мирис.
Најмање популаран мирис у студији била је изовалеринска киселина, која је позната по томе што има оштар, непријатан мирис, повезан са сиром, сојиним млеком и знојем.
Док су многа претходна истраживања испитивала ову област - тражећи да виде како перцепцију мириса информишу културна удружења, истраживачи овде кажу да претходни експериментални приступи нису успели да адекватно проуче разнолик културни спектар.
На крају, могли бисмо очекивати да рангирање људи по пријатности мириса (валентности мириса) одражава мешавину њихове културне традиције, личног сензибилитета и универзалних преференција (наводно заснованих на молекуларним карактеристикама мириса), али степен сваког од ових утицаја је до сада било нејасно.
Арсхамианов тим је открио да утицај културних традиција игра само малу улогу у преференцији мириса код људи, са рангирањем валенције мириса у снажној и позитивној корелацији у свим културама које се мере.
Када су људи различито рангирали појединачне мирисе једни од других у смислу перципиране пријатности, истраживачи кажу да је култура учесника објаснила само око 6% варијансе, док је 54% а настало због индивидуалних преференција људи, а молекуларни профил хемикалије мириса објашњава око 40 процената. варијансе.
Другим речима, док људи могу и различито рангирају различите мирисе, чини се да је већина уочених варијација ствар личних преференција, а не одраз културе; у исто време, постоји много укрштања култура у погледу тога шта људи воле, а шта не.
- Сада знамо да постоји универзална перцепција мириса која је вођена молекуларном структуром и то објашњава зашто нам се свиђа или не свиђа одређени мирис - каже Аршамијан.