Мама Буба објашњава РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ЏЕМА, ПЕКМЕЗА И МАРДМЕЛАДЕ: Признајте да ово нисте знали!
Новосађанка Буба Ивковић (62) је права јутјуб звезда, иако кување није њена примарна професија, то је не спречава да у потпуности ужива у кухињи и да дели своје знање и рецепте са другима.
Новосађанка Буба Ивковић (62) је права јутјуб звезда, иако кување није њена примарна професија, то је не спречава да у потпуности ужива у кухињи и да дели своје знање и рецепте са другима.
СКАНДАЛ НА САХРАНИ У СРБИЈИ: Због удовца МОРАЛА ДА РЕАГУЈЕ полиција - Ево ШТА СЕ ДЕСИЛО!
КОЛИКИ ПОКЛОН - ТОЛИКО ХРАНЕ! Пукла брука због венчања на ком су једни добили ЈАСТОГА, ДРУГИ ПИЛЕТИНУ!
Многи њени рецепти су омиљени, како због тога што су део традиције, тако и због лакоће и начина на који нам Мама Буба представи сва та укусна јела. У коментарима испод њених видеа налазе се само речи хвале, а жене често наглашавају колико тога науче од ње.
Лакоћом, мирноћом и мноштвом информација Мама Буба допире до срца многих, а још један у низу видеа који одише лепотом укуса је онај у ком говори и спрема џем, мармеладу и пекмез.
Наиме, испоставило се да је много људи коментарисало како заправо и нису знали која је разлика када говоримо о овим посластицама, па се зато Мама Буба на свој начин потрудила да детаљно објасни шта је шта и успут је направила сва три слатка специјалитета.
- Ко није брао, крао и јео зелене кајсије, као да је прескочио један значајан део детињства. А најпознатија и најомиљенија храна која се прави од кајсије је пекмез, поред ракије, нормално – мада ракија технички и није храна него пиће. Искористићемо сезону кајсија и направити пекмез, али и џем и мермеладу и објаснити разлику између ових намаза које се праве од воћа уз додатак шећера, пектина и лимунске киселине, а да би се добио воћни намаз, користе се различите врсте, количине и комбинације воћа и начини припреме, овако је Мама Буба започела свој нови видео.
А управо те карактеристике које је навела су уједно и критеријуми по којима се међусобно џем, мармелада и пекмез разликују.
-Зависно о уделу воћа који садрже, постотку шећера, начину обраде воћа од којих се припремају, разликују се пекмези, џемови и мармеладе. Поред ових карактеистика и порекло (етимологија) речи је потпуно различита, рекла је Мама Буба.
Пекмез
Пекмез нам долази од персијског бакмâз – вино, вино од урми преко турског пекмез - уварени (укуван) воћни сок. Реч се налази и у Вуковом Речнику и објашњена је као сируп од јабука, крушака…
Џем
Џем је из староенглеског језика и појавила се у раним годинама 18. века са значењем "притиснути или цедити нешто".
Мармелада
Реч мармелада је позајмљена из француског језика (мармеладе), а потиче од португалске речи мармелада, што значи "пекмез од дуња" која је изведена од речи мармело – дуња.