Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НЕ ПЕРИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ ПРЕ КУВАЊА Прети вам ТРОВАЊЕ ако не послушате, а најчешће ГРЕШИМО са њима

21.01.2020. 13:10
Пише:
Србија Данас
povrće-u-frižideru
поврће-у-фрижидеру / Извор: Профимедиа

Д ли сте знали?

Иако звучи парадоксално, прање неких намирница може бити узрок ширења бактерија па и тровања, а прехрамбени стручњаци објаснили су која су правила око прања хране, односно које намирнице нипошто не би требало прати пре кувања, а која се обавезно пере.

Међу таквим намирницама су следеће:

Јаја

Постоји посебна супстанца која се у индустријској производњи и продаји ставља на јаја, а њена намена је заштита јаја од бактерија. Вода уништава ту заштиту, па се јаја не би требало прати већ нормално кувати и потом ољуштити.

Jaja
Јаја / Извор: Профимедиа

Пилетина

Прањем сирове пилетине због прскања воде капљично се шири бактерија кампилобактер (Campylobacter).

Установљено је да две петине људи сирову пилетину пре припреме опере. Али, упозоравају, капљице воде које се одбијају одговорне су за пренос наведене бактерије на кожу, радне површине, одећу и кухињску опрему.

Piletina
Пилетина / Извор: Профимедиа

Забрану прања сирове пилетине треба схватити озбиљно јер кампилобактер може резултирати опасним болестима, па чак и смрћу. Оно што можете учинити јесте побринути се да је пилетина коју припремате добро печена или кувана и да након третирања меса добро оперете руке.

Остало месо

Забрана прања не односи се само на пилетину, већ и остало месо попут говедине, свињетине и јагњетине, јер и код њега долази до ширења бактерија по кухињи приликом прања. Бактерија се на месу једноставно решава - високом температуром, било да га кувате или печете.

Добро би било пре кувања вишак месног сока са површине обрисати папирним убрусима, а након руковања са месом, обавезно оперите руке топлом водом и сапуном.

Тестенина

Кувари прање тестенине виде као највећи грех који можете починити, јер вода уклања скроб који помаже боље апсорбовање умака који ћете послужити са њом. Тако се тестенина не би требала прати ни након кувања, а једини су изузеци тестенина коју сте скували за салату или који ћете прокрчкати у тигању.

Печурке

Ову намирницу, због своје сунђерасте структуре са изузетном моћи упијања, никад не треба прати или намакати у води. Ако вам се чине прљаве, напросто их огулите са ножићем или их обришите папирним убрусима. Печурке треба гулити само ако је дошло до промене боје, а без обзира на боју, треба одрезати доњи део печурке.

pečurke
печурке / Извор: Профимедиа

Шта се обавезно мора опрати:

Воће и поврће чију кору љуштимо

Ово се правило односи након љуштења - на пример кромпира или лука. Али, ако је реч о намирници попут лубенице или лимуна, тада их оперите пре конзумирања - бактерије са коре лако преко ножа долазе у унутрашњост.

Лименке

Бактерије не могу ући у конзервирану храну, због тога оне тако дуго могу стајати. Ипак, дефинитивно могу ући унутра ако не оперете поклопац лименке пре руковања са њом.

Орашасти производи

Мало људи зна и придржава се правила прања орашастих плодова, иако га стручњаци за заштиту здравља истичу. Наиме, чак и ако су ољуштени (пистаћи, кикирики и сл.), никад не знате како су складиштени и транспортовани. Такође, знају се шприцати са киселином која штити од паразита, па могу наштетити људском здрављу.

Сушено воће

Ова врсте хране сматра се једном од "најпрљавијих". То се посебно односи на сушено воће које се продаје у ринфузу, а витрине у које се ставља се врло ретко или никад не перу.

Оперите га или га чак оставите да стоји у води неко време, па сами посушите пар сати и биће једнако укусно, а много здравије.

Пиринач

Недавно је истраживање показало како честа метода кувања пиринча - у шерпи кипуће воде док она не испари, излаже оне који је једу траговима отровног арсена. Он контаминира пиринач током узгоја, а резултат је индустријских токсина и пестицида.

pirinač
пиринач / Извор: Профимедиа

Арсен, па чак и у траговима, повезује се с повећаним ризиком од срчаних болести, дијабетеса и рака, као и проблема у развоју па је најопаснији за децу, упозорава Енди Мехарг, професор биологије на Универзитету Белфаст. Наиме, пиринач би требало ставити у воду преко ноћи, а ујутро испрати под водом те потом кувати - тиме се удео токсина у њој смањује за чак 80 посто.