Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

О, НЕ! Кафа ускоро НЕЋЕ имати исти УКУС - а и биће доста СКУПЉА!

20.06.2017. 15:30
Пише:
Србија Данас/Ало
Kafa
Кафа / Извор: Профимедиа

Ево и зашто...

Кафа би у будућности могла да постане мање укусна и скупља, пошто се због климатских промена мења њен квалитет и смањују површине на којима се узгаја ова биљка, наводе научници лондонске ботаничке баште "Кју гарденс".

Производња кафе у Етиопији, колевци најквалитетнијег зрна арабике, могла би да буде угрожена у наредних 100 година уколико се ништа не предузме, упозорава се у извештају.

Новинарка је зауставила пролазника и питала га за име - исте секунде је ЗАЖАЛИЛА! (ВИДЕО)

"У Етиопији и читавом свету биће све мање кафе уколико не учинимо ништа. Вероватно ће бити мање укусна и скупља", рекао је доктор Арон Дејвис, један од аутора извештаја, пренео је Би-Би-Си.

Прогнозирана потрошња премашује производњу већ трећу годину узастопно, наводи се у подацима Међународне организације за кафу (ИКО). До сада су велике залихе из родних година омогућиле да се избегну несташице и већи раст цена. Извозници се све више ослањају на залихе, а редовне годишње количине тренутно су на ниском нивоу, наводи ИКО. Постоји и бојазан од неповољних временских прилика у наредних неколико месеци у Бразилу и Вијетнаму, два највећа произвођача кафе у свету.

kafa
кафа / Извор: Профимедиа

"Испоруке кафе високог квалитета озбиљно су угрожене климатским променама, болестима и пошастима, притиском на земљиште и недостатком радне снаге, а потражња за овим врстама кафе расте сваке године", рекао је доктор Том Шилинг, директор Светског института за истраживања о кафи и додао да је у неким подручјима где се узгаја кафа температура већ толико порасла да је почела да утиче на квалитет зрна.

"Логичан резултат је да ће цене морати да порасту, нарочито када је реч о зрнима највишег квалитета, која су најугроженија", рекао је овај стручњак.

Тренутне површине за узгајање кафе у Етиопији могле би да буду умањене за 60 одсто имајући у виду потенцијални раст просечне температуре за четири степена до краја века, прогнозира се у студији "Кју гарденса".