Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ове намиринице НИКАКО не поручујте путем доставе, а ево и због чега

22.04.2024. 17:15
Пише:
Србија Данас
dostava
достава / Извор: Shutterstock

Данас је дотупна и достава не само спремљених јела, већ и намирница из супермаркета. Прва бојазност је како ће достављач да одабаре вашу омиљену намирницу.

Од пандемије корона вируса, када смо били принуђени да остајемо у кућама, па све до данас када можемо слободно да се крећемо, једна ствар се одомаћила - то је достава хране. Многима је лакше да наруче омиљено јело док су на послу у канцелерији или раде од куће, међутим и тада би требало да буду опрезни.

Ако је воће или поврће у питању, можда неће имати времена да бира, већ ће се ухватити за прву надомак руке. Уколико не види да је трула или оштећена, ето нервозе.  Друга ствар је та што ваше омиљене намирнице могу да се покваре (током врућина) или оштете приликом транспорта. Зато је добра идеја да избегавате наручивање одређених производа, пише Реал Симпле.

1. Коштуничаво воће
Свака врста коштуничавог воћа врло се лако уништи током транспорта. Зато можда није најбоља опција да наручујете преко доставе воће попут брескви, нектарина, шљива и касија.

2. Јаја и млечни производи
Јаја и млечни производи познати су по томе што се брзо кваре на високим температурама. Такође, наручивање сладоледа је још једно велико "не". У супротном доћи ће вам у измењеном облику...

avokado
авокадо / Извор: Shutterstock

3. Авокадо
Авокадо свако бира по жељи, неко воли да је зрео и мекан, како би од њега правио намаз, док други воле нешто тврђи за прављење салата. Постоји могућност да достављач не обрати пажњу не узме онај који вам се неће свидети.

4. Риба
Без обзира купујете ли обрађену или свежу рибу, увек је најбоље да је сами купите у продавници или локалној рибарници како бисте се сами уверили у њену свежину. Постоји неколико цака које откривају њену свежину. Када се риба не држи на одговарајућој температури, може да развити бактерије.

šnicla
шницла / Извор: Shutterstock

5. Месо
Баш као и риба, сирово и обрађено месо су у већем ризику од контаминације приликом транспорта, уколико он није обезбеђен адекватном температуром, на пример у хладњаку.