Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПЛАЧЕТЕ ДОК СЕЦКАТЕ ЛУК? Уз помоћ ОВОГ трика тим МУКАМА дошао је КРАЈ!

15.10.2019. 21:00
Пише:
Србија danas/opsteobrazovanje.in.rs
crveni luk
црвени лук / Извор: Профимедиа

Пробајте!

Црни лук је јединствено поврће - изгледа да растужује човека. Већини људи сузе несавладиво потеку свега неколико секунди пошто га расеку.

СВАКО ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ: Направљена ИНВАЛИДСКА колица за рибице! (ВИДЕО)

СВАКО ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ: Направљена ИНВАЛИДСКА колица за рибице! (ВИДЕО)

(ВИДЕО) НАСМЕЈАЋЕ ВАС ДО СУЗА! Јазавичар решио да се успне уз тобоган и ПОШТЕНО СЕ НАМУЧИО!

(ВИДЕО) НАСМЕЈАЋЕ ВАС ДО СУЗА! Јазавичар решио да се успне уз тобоган и ПОШТЕНО СЕ НАМУЧИО!

Научнике је годинама занимала ова особина црног лука. Његовим проучавањем, открили су да се у црном и белом луку одвија исти хемијски процес, али са различитим резултатом.

И црни и бели лук су чланови породице љиљана - групе цветница која укључује крин са његовим високим, раскошним цветовима сличним труби. Црни и бели лук су биљке луковице. Кад се извади из земље бујни млади црни лук, са врхом налик на траву, може се видети мала главица лука која се скривала испод земље.

Кад се сецка или гњечи главица белог лука, један посебан ензим долази у додир са другим хемијским састојком у белом луку. Тај ензим преобраћа овај хемијски састојак у алицин. Алицин је материја која даје белом луку онај љути мирис који остаје на прстима и у даху. Исто тако, кад се засече црни лук, почиње да делује ензим који је скоро исти као онај који ствара алицин у белом луку.

СИГУРНОСНЕ КАМЕРЕ СВЕ ЗАБЕЛЕЖИЛЕ: Јелен УЛЕТЕО у фризерски салон - направио ХАОС!

СИГУРНОСНЕ КАМЕРЕ СВЕ ЗАБЕЛЕЖИЛЕ: Јелен УЛЕТЕО у фризерски салон - направио ХАОС!

Овај ензим реагује са једним хемијским састојком у црном луку и ствара други хемијски састојак, који се зове лакримални фактор. Овај хемијски састојак добио је име по сузним жлездама, које се зову лакрималне жлезде. Сићушне капи лакрималног фактора, невидљиве голом оку, лете до очију особе која сецка црни лук, због чега очи почињу да пецкају и сузе.

Научници су размишљали о томе зашто бели лук ствара алицин, а црни лук лакримални фактор. Претпоставка је да је то једна врста одбрамбеног механизма. Алицин убија не само бактерије, већ и гљивице. На тај начин може да заштити главицу белог лука од труљења. А лакримални фактор већ при првом, кобном, љутом залогају може да спречи радознале животиње да поједу млади црни лук.

Занимљивост: ако се црни лук стави у фрижидер пре сецкања, хладноћа ће умањити дејство лакрималног фактора.