Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОДАВНО ОТКРИВЕНО АЛИ СЕ КРИЈЕ! 60 година су нас варали: хранимо се намирницом која је ОТРОВ ЗА СРЦЕ

10.10.2016. 17:43
Пише:
Србија Данас
Pravljenje ručka
Прављење ручка / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Годишње убије 610.000 људи.

Научници су везу између конзумације шећера и болести срца открили пре 60 година, али је она тек сада потврђена у потпуности. Зашто се чекало толико дуго?

Према најновијим подацима које објављује медицински месечник "ЈАМА", индустрија шећера је спонзорисала истраживања која су за главног кривца за болести срца нашли у – масноћама, prenosi Newsweek.rs.

Група се тада звала Фондација за истраживање шећера и промовисала је те резулатате и тако прикрила друга истраживања. Данас се та група зове Удружење за шећер, које на упите iz CNN nije имало коментар, али је довело у питање податке старе 60 година. Према речима Аире Шмит са Универзитета Калифорнија, једне од ауторке студије, да је веза шећера и болести срца била јаснија сада би стање са болестима срца било знатно другачије.

Године 1960. британски доктор Џон Јудкин рекао је да постоји веза болести срца и шећера јер његова конзумација подиже ниво триглицерида у крви. Америчка докторка Ансел Киз је кривицу свалила искључиво на масти. Њено становиште је било опште прихваћено.

devojka jede šećer
девојка једе шећер / Извор: Профимедиа

Ново истраживаје о утицају индуструје шећера на ове резултате, базира се на писмима која су из Фондације за истраживање шећера слали разним научницима. Писма откривају да су они финансирали само истраживања која нису шећер показивала као кривца за болести срца. Осим тога, како се ниво масти у исхрани смањивао, шећер је био логична "здрава" замена. Почетком осамдесетих у препорукама министарства здравља САД се наводи да би требало смањити унос масти, засићених масти и холестерола, због ризика од болести срца.

Помиње се и препорука за мањи унос шећера, али због проблема са зубима.

Према најновијим истраживањима, испоставља се да је унос шећера већи ризик за болести срца него унос масти. Влада САД је по први пут увела ограночење уноса шећера на 10 одсто свих дневних калорија.

šećer
шећер / Извор: Профимедиа

Болести срца су заслужне за сваку четврту смрт у САД – годишње 610.000. Додатно и проценат гојазних је у порасту, поготово међу децом. Ипак, ако је за утеху, потрошња газираних пића која је заслужна за повећање тежине је у паду, поготово међу млађом популацијом.