Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Отежан одлазак у ТОАЛЕТ - Ево како да решите проблем са ЦРЕВИМА, пазите који ХЛЕБ једете, битно је

22.01.2024. 19:02
Пише:
Србија Данас
stomak
стомак / Извор: Shutterstock

Током празничих дана уносили смо у организам више хране него што нам је и потребно, па смо тиме и оптеретили тело токсинима. Сада, када су празници прошли, потребно је вратити организам "на нулу", односно урадити нешто добро за себе и отклонити отрове и то природним путем.

Сувишни килограми нису увек резултат преједања или неактивног начина живота. Дешава се да се масноћа скупља око струка због неправилног рада система за варење. Примећује се осећај тежине, умор, стално потреба за спавањем.

 На који начин се може решити овај проблем, сазнајте у наставку текста.

Стално вам је ХЛАДНО и не можете да СМРШАТЕ? Можда патите од "НЕВИДЉИВЕ БОЛЕСТИ", обавезно урадите ТЕСТ КРВИžena

Стално вам је ХЛАДНО и не можете да СМРШАТЕ? Можда патите од "НЕВИДЉИВЕ БОЛЕСТИ", обавезно урадите ТЕСТ КРВИ

БРИТАНКА (20) ПРЕМИНУЛА у БЕОГРАДУ након ОПЕРАЦИЈЕ ЖЕЛУЦА У ТУРСКОЈ! Ово су све ОПАСНОСТИ "РУТИНСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ" Morgan Ribero

БРИТАНКА (20) ПРЕМИНУЛА у БЕОГРАДУ након ОПЕРАЦИЈЕ ЖЕЛУЦА У ТУРСКОЈ! Ово су све ОПАСНОСТИ "РУТИНСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ"

hleb
хлеб / Извор: Профимедиа

Како направити прави избор хлеба и не покварити варење

Познато је да су неке житарице и брашна као и производи од њих оно што нам и најтеже „падне на стомак“. Стручњаци кажу да је то могуће избором производа прављених од целих зрна. Постоје пшенична брашна од целих, проклијалих зрна, а хлебови спремљени од њих само су за нијансу мање издашни од оних на које смо навикли, који јеси најукуснији, али и дефинитивно најгори за наш дигестивни и пробавни систем. Влакна су кључна за здраву цревну флору и нормално варење.

 Намирнице са мање масноћа такође могу да буду укусно припремљене

Познато је да маснија храна изазива појачане контракције дебелог црева и иритацију слузнице. Али како одолети месу са роштиља? Најпре треба рећи да је роштиљ један од најздравијих начина припреме под условом да брикети и површине нису стари или загорели.

Гриловано месо уз салате је „најмање зло“ које можете себи да приредите не само за празнике. Ако иначе нисте редован конзумент црвеног меса и ако вам базу чине пилетина, ћуретина или риба, није проблем да се данас опустите и уживате са породицом. Суштина је, кажу стручњаци, конзумацију црвеног меса свести на најмању могућу меру. Тако се избегавају ризици од других болести, али је, још једном наглашавамо, најважније да црвено месо не буде основа наше исхране.

Биљна храна обилује влакнима па је то прилика да на роштиљ "бацимо" и што више поврћа (паприке, парадајз, патлиџан, тиквице…). Све ове намирнице поспешују варење и спречавају затвор. Одличне су за срце, регулацију нивоа шећера у крви и убрзавање метаболизма. За све категорије становништва важи да максимално избегавају брзу, пржену и поховану храну, као и слане грицкалице. 

 Зелено поврће: еликсир доброг варења као додатак месу или риби

Лиснато зелено поврће је посебно драгоцен извор влакана. Садржи витамине Ц, К и А, као и антиоксиданте и фолну киселину, који помаже развоју здравих бактерија и снижава ниво шећера у крви. Могло би да буде одличан додатак месу или риби, који ће утицати на здравље микробиома црева али и спречити надимање, дијареју, затвор.

Воћна ужина за боље варење

Ако је неко склон гасовима и надимању, не би требало да уноси вожне шећере. Иако је воће здраво, јабуке, крушке и манго су богати фруктозом. Са друге стране, бобичасто воће и агруми (поморанџа и грејпфрут) садрже мање воћног шећерафруктозе. То их чини лакшим за конзумирање и варење, па је и мање вероватно да ће изазвати гасове и надимање. Банане су воће са мало фруктозе, а уз то су и богате влакнима. Садрже инулин, супстанцу која стимулише раст добрих бактерија у цревима.

 Зашто би било добро оброк започети салатом

salata
салата / Извор: Профимедиа

Глукоза из угљених хидрата је „гориво“ за тело а овако унесени шећер главни извор енергије. Без њега нема правилне контракцију мишића. Угљени хидрати поспешују секрецију инсулина, а када унесемо велику количину хране, посебно масне и јаке, инсулин није у могућности да делује. Тако долази и до скокова шећера у крви. Због тога би било најбоље оброк започети салатом.

Тако ћемо, кажу нутриционисти, започети лагани провес варења и утицати на бржу апсорпцију глукозе, ако једемо неку тежу храну за варење. Такође, савет је да се тесто или кромпир не једу док су топли. Треба обавезно сачекати да се мало прохладе, јер ћемо и тако спречити нагли скок шећера.

 Уношење течности је значајно за варење, али…

Течност помаже телу да се ослободи штетних материја и токсина. Пре свега, нека то буду чајеви и вода. Једите кувана јела, супе или чорбе. И само мало више соли у исхрани може да буде узрок надимања, гасова и високог притиска. То није важно само за нормално варење, већ и за избегавање кардиоваскуларних проблема и високог притиска. Такође, увек је боље јести из више пута и по мање. То не мора да ремети дружење, напротив.

Србија Данас/Она Телеграф/ М.Л.