Испробајте штрудлу са маком и орасима, на ВОЈВОЂАНСКИ начин (ФОТО)
Засладите се на природан начин.
Штрудла или како је још зову, савијача је врло једноставан народни колач. За припрему овог укусног колача вам треба мало времена, а да га поједете још мање.
Потребно вам је:
- 2/3 шоље млаког млека
- 1 квасац
- мало соли и шећера (да квасац надође)
- 150г масти
- 2 јајета
- 1 жуманце
- брашно по потреби (отприлике око 600г)
- 3 кашике шећера
У млеко додати измрвљен квасац са мало соли и шећера. Када квасац надође додати маст, 2 цела јајета , једно жуманце и све 3 кашике шећера.
Све то добро промешати па додавати брашно по потреби док не добијете глатко тесто. када га умесите поделите тесто у четири јуфке, али покушајте да направите једнаке лоптице. Док припремате фил, лоптице од теста прекријте крпом.
Фил:
- 4 беланца
- 300г шећера
- 250г млевеног мака
САМО ОВАКО ЋЕТЕ ИХ СПРЕМАТИ: Виршле од којих ће вам ићи вода на уста!
Умутите снег од беланаца и шећера па додајте млевени мак. Штрудле можете направити и са филом од млевених ораха уместо мака.
Тесто оклагијом растањите што тање (најбоље је да измерите дужину тепсије и тако растањите дужину теста за штрудлу). Потпм нафилујте тесто и пажљиво уролајте. Пазите да не претерате са пуњењем, како вам не би испадало са стране.
Уролане штрудле оставите да кисну у тепсији 45 минута а затим их пеците на 220 степени. Најбоље је да проверите чачкалицом уколико нисте сигурни да ли је тесто печено.
Уживајте!