Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Испробајте штрудлу са маком и орасима, на ВОЈВОЂАНСКИ начин (ФОТО)

19.09.2016. 08:34
Пише:
Србија Данас
Štrudla sa makom
Штрудла са маком / Извор: Фото: Профимедиа

Засладите се на природан начин.

Штрудла или како је још зову, савијача је врло једноставан народни колач. За припрему овог укусног колача вам треба мало времена, а да га поједете још мање.

Потребно вам је:

  • 2/3 шоље млаког млека
  • 1 квасац
  • мало соли и шећера (да квасац надође)
  • 150г масти
  • 2 јајета
  • 1 жуманце
  • брашно по потреби (отприлике око 600г)
  • 3 кашике шећера
  •  

Štrudla sa makom
Штрудла са маком / Извор: Фото: Профимедиа

У млеко додати измрвљен квасац са мало соли и шећера. Када квасац надође додати маст, 2 цела јајета , једно жуманце и све 3 кашике шећера.

Све то добро промешати па додавати брашно по потреби док не добијете глатко тесто. када га умесите поделите тесто у четири јуфке, али покушајте да направите једнаке лоптице. Док припремате фил, лоптице од теста прекријте крпом.

Фил:

  • 4 беланца
  • 300г шећера
  • 250г млевеног мака

САМО ОВАКО ЋЕТЕ ИХ СПРЕМАТИ: Виршле од којих ће вам ићи вода на уста!

Умутите снег од беланаца и шећера па додајте млевени мак. Штрудле можете направити и са филом од млевених ораха уместо мака.

Тесто оклагијом растањите што тање (најбоље је да измерите дужину тепсије и тако растањите дужину теста за штрудлу). Потпм нафилујте тесто и пажљиво уролајте. Пазите да не претерате са пуњењем, како вам не би испадало са стране.

Уролане штрудле оставите да кисну у тепсији 45 минута а затим их пеците на 220 степени. Најбоље је да проверите чачкалицом уколико нисте сигурни да ли је тесто печено.

Уживајте!