Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Немате идеју за данашњи ручак? Уз мало труда до ВРХУНСКИХ ПУЊЕНИХ ПАПРИКА!

21.09.2016. 10:10
Пише:
Србија Данас
Posne punjene paprike i sarme
Посне пуњене паприке и сарме / Извор: Профимедиа

Прсте да полижете.

Ако сте се питали шта данас да спремате за ручак, ево практичног и једноставног одговора који ће решити ваш свакодневни проблем кувања. Једноставне пуњене паприке - брзе, лаке и укусне, оброк који траје до три дана.

Posne punjene paprike i sarme
Посне пуњене паприке и сарме / Извор: Профимедиа

Упутство за припрему:

- Паприке опрати и узвадити им семе са петељком,

-  Пиринач опрати и очистити,

- На уљу пропржити млевено месо, мало исецкане димљене сланине, црни лук, мало целера, додати исецкану шаргарепу и све то динстати око 5 минута,

- Додати у смесу обарени пиринач, алеву паприку, со и остале зачине по жељи.

- Када се маса прохлади, пунити издубљене паприке, али никако не пунити паприке до врха јер пиринач даљим кувањем набубри. Отворе паприка затворити комадима свежег парадајза, а могу се затворити и комадима свеже паприке,

- Паприке ређати усправно у одговарајућу шерпу,

- Налити водом паприке у шерпи и оставити да се кувају око 20 минута,

- При крају кувања припремити парадајз сос за паприке: загрејати мало уља, па на њему пропржити брашно, мешајући да не изгори. Све то наливати постепено куваним парадајзом и долити мало воде, такође мешајући да не изгори. Зачинити сољу, бибером и додати шећер како би се добио слатко - кисели сос,

- Сосом прелити паприке, пустити да се мало крчка, око 5 минута и ставити у рерну да се запеку 15 минута на 180 Ц.

Састојци и количина:

  • 12 комада свежих бабура,
  • 500 гр млевеног меса,
  • 50 гр димљене сланине,
  • 1 већа глава црног лука, 
  • 2 комада шаргарепе,
  • 50 гр целера,
  • 150 гр пиринча,
  • 1 кашичица млевеног бибера,
  • 1 кашичица алеве паприке,
  • 2 кашике брашна,
  • 1 кашика соли,
  • 0,5 дл уља,
  • 2 кашике брашна,
  • 2 кашике шећера.