Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТРАДИЦИОНАЛНО се једу на БОГОЈАВЉЕЊЕ, а служе се у част ИСУСА ХРИСТА - Најбоље БОГОЈАВЉАНСКЕ ПИХТИЈЕ (Рецепт)

19.01.2023. 08:17
Пише:
Србија Danas/opanak.rs
Pihtije
Пихтије / Извор: Shutterstock

Сви их воле!

Богојављенске пихтије традиционално се припремају за Богојављенску ноћ.

У нашем народу постоји изрека да се за Богојављенску ноћ помишља жеља и једу богојављенске пихтије. Богојављенске пихтије припремамо на Крстовдан, када се иначе пости, једемо их на Богојављење у част крштења Исуса Христа.

Оне су незаобилазне и на слави Свети Јован. У народу су познате и као питије.

За пихтије нам је потребно:

  • 3 суве и 3 свеже свињске ножице
  • 2 пара свињских ушију
  • 3 свњска репа
  • једна свињска коленица
  • 1 телећа нога
  • бибер у зрну
  • со
  • 4 главице белог лука
ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће ЗГУСНУТИ јело за пар секунди, веома је лековита и ЈЕФТИНА

ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће ЗГУСНУТИ јело за пар секунди, веома је лековита и ЈЕФТИНА

ВОДА СЕ НЕ ПИЈЕ ОВАКО! Ево КАКО да се ПРАВИЛНО хидрирате, тако да се заиста осећате БОЉЕ, постоји правило

ВОДА СЕ НЕ ПИЈЕ ОВАКО! Ево КАКО да се ПРАВИЛНО хидрирате, тако да се заиста осећате БОЉЕ, постоји правило

Припрема:

Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.

Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.

Pihtije sa alevom paprikom
Пихтије са алевом паприком / Извор: Shutterstock

Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и искицкајте на жељене комаде. Искицкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност. Тако припремљене пихтије оставите на треасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи.

Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.