ТРУДНИЦЕ, ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ове ЧАЈЕВЕ НИКАКО не смете пити током трудноће
Није на одмет знати...
Можда сте већ стекли добру навику да редовно пијете чајеве, и у периоду трудноће можете да наставите да уживате у испијању чаја, али, неки чајеви нису више препоручени у овом периоду и треба их оставити за неке дане у будућности.
Знаци приближавања ПОРОЂАЈА: Ево када је време да кренете у породилиште
ДОЈЕЊЕ: Како подстаћи лактацију и повећати количину млека у дојкама
МОЈА БЕБА ИСАК И ЈА ПИЈЕМО ЧАЈ! Сека објавила снимак ТРУДНИЧКОГ СТОМАКА - уживање у мини оази! (ВИДЕО)
Чајеви могу много више него само да утоле жеђ или да нас опусте. У чају се крије хранљивост, лековитост и природна позитивна снага биљака коју уносимо на лак и једноставан начин у наш организам. Неке биљке које се користе за припремање чајева, који су вам дозвољени, можете користити и као зачинско биље при припреми хране, у малим количинама.
Важно:
Труднице свакако не треба да пију “праве” чајеве: зелени чај, црни чај и оолонг чај (руски, кинески, индијски, јава, цејлонски и сл.).Зато ћемо навести само такозване, домаће чајеве.
Приликом куповине чајева у филтер врећицама или инстант чајева, обавезно проверите састав, јер произвођачи у великом броју случајева, користе и додатне биљке уз доминантну биљку, ради побољшања укуса!
Нана се користи против надимања и пије се ујутру пре јела:
- Матичњак се пије увече пре спавања;
- Чај од ђумбира умањиће проблем јутарње мучнине;
- Чај од коприве препоручен је за труднице које имају проблем анемије;
- Ако трудница има проблем са опсципацијом, пије чај од дивље нане после јела;
- Шипак, због тога што садржи витамин Ц, се препоручује код прехлада или за побољшање имунитета.
Биљке које се користе као чај, садрже веома активне и моћне материје, па ако нисмо опрезни или претерујемо у количинама, можемо постићи и супротан ефекат.
Зато би препорука била следећа: за уживање и окрепљење изаберите укусе који вам се допадају и који су вам дозвољени у периоду трудноће, и мењајте врсте чајева.
У летњем периоду , али и у зимском, препоручљиви су и ледени чајеви, које можете сами припремити од воћа али и домаћих чајева који су вам дозвољени. Ледени чај се може зачинити циметом у праху, ђумбиром у праху или пиварским квасцем, и тада ћемо добити биолошки вредан напитак. Уколико купујете готове производе обратите пажњу на садржај шећера али и тачан састав.
Најбоље је да се пре употребе било ког чаја, консултујете са својим лекаром.