Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Све време сте је КОРИСТИЛИ ПОГРЕШНО и за једну ствар - Мало позната употреба КОЦКЕ ЗА СУПУ која ће вас ОДУШЕВИТИ!

17.02.2023. 10:38
Пише:
Србија Данас/Курир
Kocka za supu
Коцка за супу / Извор: Shutterstock

Да ли сте је пробали на овај начин?

Можда најједноставнији и најдиректнији начин да то урадите је да нарендате коцку бујона и добијеним прахом поспете месо по вашем избору као зачинску со или зачин пре кувања. Можете користити нарендану коцку бујона и као директну замену за со за печено поврће.

То, наравно, није све!

Ево како још можете да користите коцке за супу, одушевићете се.

Рендање коцкица за супу може да буде први корак у стварању сопствених зачина који ће обогатити укус роштиља.

Ако додате мало бибера са ренданом говеђом коцком, добићете савршено зачињен бифтек, а пилећа коцка са мало исеченог парадајза и кима даће вашем јелу мексичку ноту...

1. НЕМА ГДЕ НЕ ИДУ

И маринаде се све чешће праве с коцком за супу. Комбиновањем са сосом од парадајза, вином или сирћетом и маслиновим уљем добићете преукусну маринаду за пилетину.

После ЧЕТРДЕСЕТЕ НЕ СМЕТЕ ово јести ЗА ДОРУЧАК - Нутрициониста саветује, храна која подстиче гојење

После ЧЕТРДЕСЕТЕ НЕ СМЕТЕ ово јести ЗА ДОРУЧАК - Нутрициониста саветује, храна која подстиче гојење

ПОПРАВИТЕ УКУС СВАКОГ ЈЕЛА уз овај једноставан, али делотворан трик: За ваше СУПЕ И ЧОРБЕ ЋЕ ТРАЖИТИ РЕЦЕПТ после овога!

ПОПРАВИТЕ УКУС СВАКОГ ЈЕЛА уз овај једноставан, али делотворан трик: За ваше СУПЕ И ЧОРБЕ ЋЕ ТРАЖИТИ РЕЦЕПТ после овога!

Млевене пилеће коцке можете да помешате и са лимуном, белим луком и ориганом за једноставну, елегантну маринаду - савршено се слаже са јелима медитеранске кухиње. У овим случајевима со у јело не треба да стављате.

Иако можда мислите да ниједан прави кувар то не би утадио, они ове цаке и те како користе. Мешају уситњене коцке са маслиновим уљем како би карамелизовали месо, праве уз њихову помоћ перфектан сос од црвеног вина с мало кукурузног скроба.

Коцку за супу можете да користите и кад кувате кромпир, тестенину, кус-кус или рижото. Попримиће укус течности у којој се кувају, сви ће се питати шта сте им то лепо додали.

Пожељна је и у вариву од празилука, коцка бујона у њему је суштинска компонента, али и у салатама. Узмите део коцке и убаците је, заједно са лимуновим соком или сирћетом, уљем, сенфом (и неким зачинским биљем по жељи) у блендер или и добићете изванредан прелив за салату. А ако додате мало меда или и код нас све популарнијег јаворовог сирупа и користите јабуково сирће слатко – киселкаст укус ће вас одушевити на зеленој салати, јајима, пилетини...

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Не заборавите ни на коцке од печурака – и оне дају фантастичан укус јелима.

2. КУЋНА РАДИНОСТ

Ако нисте сигурни шта се све налази у куповним коцкама за супу, можете и сами да их направите.

Запржите кости по избору и додајте их заједно са сецканим луком, шаргарепом и целером у велики лонац. Сипајте потом малу кашику пасте од парадајза и мало зачинског биља. Ставите све да прокључа, а важно је да знате да пилећи темељац треба да се крчка најмање шест сати, док је за говеђе кости потребно и до осам.

Није мало, али је обавезно: метода извајања укуса из костију кроз дуг процес кувања карактерише темељац.

Да бисте увек имали залихе у кући, ово може да буде користан подухват, не посебно тежак. Али, несумњиво, одузима много времена. Ако нисте професионални кувар, ипак је боље решење да у кухињи увек имате резерву коцки.

meso
месо / Извор: Профимедиа

САВЕТ ПЛУС

- Прочитајте етикету

Уобичајена савет је да на 1једну коцку бујона иде једна шоља воде. То не важи за све брендове, код неких је овај однос једна коцка на две шоље. Одговор на овај проблем је једноставан: прочитајте етикету да бисте сазнали тачан однос да не бисте добили слану бомбу или разблажену водицу.

- Не претерујте

Једна коцка може да садржи до 1.000 мг натријума. Да бисте превенирали болести, препорука је да уносите мање од 2.300 мг натријума дневно. Другим речима, једна коцка за супу садржи више од 1/3 укупног препорученог дневног уноса соли.

- Велика предност

Мешање коцке од поврћа са пилећим бујоном има одличан ефекат, седам до осам пута је интензивнији укус јела. Предност комбиновања две различите врсте коцки је то што вам омогућава да постигнете исти резултат користећи мање натријума.